DOCUMENTE/Proiectul salarizării bugetarilor: Marii CÂȘTIGĂTORI sunt medicii și asistentele

DOCUMENTE/Proiectul salarizării bugetarilor: Marii CÂȘTIGĂTORI sunt medicii și asistentele

Proiectul salarizarii bugetarilor, prezentat marti de ministrul Muncii Dragos Pislaru, are ca prioritate realizarea unei reforme in privinta personalului din sanatate. De asemenea, vor fi prevazute cresteri in administratia publica centrala, astfel incat salariile functionarilor sa fie aduse la nivelul a 70% din cele de la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Celelalte sectoare vor beneficia doar de rezolvarea disfunctionalitati de incadrare. Sindicatele, mai ales cele din educatie, sunt nemultumite ca proiectul nu prevede reforma salariala in toate sectoarele, la fel ca in sanatate. Pentru educatie si sanatate vor fi fi introduse bonusuri de performanta incepand cu 1 ianuarie 2017.

Vezi si documentele atasate sau accesand urmatoarele link-uri:

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare

Anexa III 1A - FAMILIA OCUPATIONALA DE FUNCTII BUGETARE "SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA"

Anexa III 2 - FAMILIA OCUPATIONALA DE FUNCTII BUGETARE "SANATATE SI ASISTENTA SOCIALA"

Nota de fundamentare

Prezentare Proiect OUG ref.salarizarea bugetarilor

Premierul Dacian Ciolos spune ca actualul Guvern nu are capacitatea de a rezolva toate problemele. "Am auzit declaratiile unor reprezentanti ai sindicatului din domeniul educatiei, ca asta considera Guvernul Ciolos ca e prioritatea, sau ca atata importanta acorda educatiei. E si educatia, suntem constienti ca e si educatia foarte importanta, dar cred ca e important sa discutam acum despre ce putem sa facem, si nu despre ce nu putem sa facem. Nu poate Guvernul Ciolos, in cateva luni de zile, cu limitele bugetare pe care le are, sa corecteze toate problemele din sistem", a spus Ciolos.

La randul sau, ministrul muncii considera ca sindicalistii din educatie "s-au infierbantat putin". "Existau niste asteptari, dar nu poti sa construiesti doua sectoare prioritare pe un context de inechitati in tot sistemul bugetar", a spus Pislaru. Acesta face apel la solidaritate si sustine ca cei din sistemul de Educatie nu pierd nimic, ci castiga din eliminarea unor inechitati si din introducerea unor bonusuri de performanta, care vor fi introduse din ianuarie 2017.

"Cei de la Educatie nu doar ca nu pierd nimic, ci castiga rezolvarea inechitatilor si se activeaza partea de performanta. Atat timp cat nu pierd nimic, anul trecut au avut o crestere salariala de 26,7%, nesugerand ca salarii sunt suficiente, atat timp cat pierd relativ, nu e vorba de solidaritate? Sa se bucure ca si copiii profesorilor respectivi merg intr-un sistem de sanatate care se reformeaza. Problema lor e ca cei de la sanatate castiga. Mesajul este solidaritate si acest angajament ca ducem la capat legea, care ii va viza si pe ei prioritar", a mai spus Pislaru.

Reprezentantii sindicatelor din educatie au parasit sedinta de marti de la Ministerul Muncii, in care era dezbatut proiectul legii salarizarii, inainte ca dezbaterea de se incheie. "Au plecat din sala cu 10 minute inainte pentru ca au inteles ca nu vor benefica de acelasi lucru ca cei din Sanatate. Au tot dreptul sa faca asta. Am toata deschiderea sa discutam, ii voi invita saptamana viitoare. Educatia e un sector prioritar in lege", a spus ministrul muncii.

Bonusuri de performanta in sanatate si educatie, incepand cu ianuarie 2017

"Proiectul de ordonanta de urgenta urmareste rezolvarea disfunctionalitatilor de incadrare pentru toate familiile ocupationale, corectarea pe orizontala si verticala a structurii salariale in sanatate, cresterea echitatii salariale in administratia publica centrala si introducerea de bonusuri de performanta pentru Sanatate si Educatie. Aceasta optiune rezolva incadrarile (si implicit remuneratiile) diferite pentru persoane pe aceleasi functii, cu aceeasi vechime si cu aceleasi atributii, in cadrul aceleiasi unitati si reducerea diferentelor salariale din administratia publica centrala. Totodata, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanta pentru personalul din sistemul de Sanatate si pentru personalul din Educatie, incepand cu luna ianuarie 2017", potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Criteriile de performanta in educatie si sanatate vor fi stabilite prin hotarari de guvern. "Va fi Hotarare de Guvern care stabileste criteriile de performanta. Daca un spital sau o scoala indeplineste criterii solicitate, managerul are la dispozitie 2% din fondul de salariu pentru a-l stabili. Performanta in educatie poate fi diferita. Pentru invatatorul care merge 20 de km pe jos asta poate fi performanta. Pentru licee ca Lazar, Vianu performanta pot fi olimpicii", a explicat Dragos Pislaru.

Potrivit proiectului, incepand cu august 2016, personalul care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii si care beneficiaza de un salariu de baza mai mic decat cel maxim stabilit in cadrul aceleiasi institutii va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza din institutia respectiva.

Ministerul sustine ca pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor din aceeasi institutie publica, respectiv unitate, soldele de functie sau salariile de functie in care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul in plata al soldelor de functie/salariilor de functie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Corectiile aduse soldelor de functie/salariilor de functie prin aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta nu constituie majorari ale soldelor de functie/salariilor de functie in sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Tot din august 2016, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, raman la nivelul lunii iulie 2016, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Salarii marite pentru functionarii din ministere

Ministerul mai precizeaza ca potrivit proiectului, salariile de baza ale personalului din aparatul administratiei publice centrale se stabilesc la nivelul de 70% din nivelul salariilor de baza aferente functiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Nivelul concret de salarizare urmeaza sa fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului si al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea ca, daca salariile de baza determinate potrivit celor relatate mai sus sunt mai mici decat cele aferente lunii iulie 2016, se pastreaza cele aferente lunii iulie 2016.

"Exista 7 ministere care au tras paiul scurt, nu au reusit sa isi negocieze marirea grilei. Ei au ramas in urma cu salarii, au jumatate. 70% in grila SGG e de fapt media sistemului. Ii ridicam pe cei cu salariile sub medie la medie. Sa nu va imaginati ca sunt niste salarii fabuloase", a spus Pislaru. Reamintim ca in urma cu o luna, a fost emisa o ordonanta de urgenta care prevede, prin derogarea de la legislatia in vigoare, majorarea salariilor functionarilor cu 40%, insa doar a celor din Ministerul Economiei. Aceasta ordonanta de urgenta a starnit nemultumiri in randul functionarilor din alte ministere.

Proiectul de ordonanta de urgenta intra in dezbatere incepand de marti, va fi aprobat pe 1 iunie si va fi aplicat de la 1 august 2016. Impactul bugetar in urma aplicarii ordonantei de urgenta este de 2,29 miliarde de lei.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri