DOCUMENTE Mugur Mihăescu „Garcea” a fost recrutat de Securitate pentru a-și turna colegii din familii de militari/„Garcea”, unul dintre liderii protestului conspiraționist anti-COVID, a scris note despre relațiile personale, valuta și rudele din străinătate ale acestora

DOCUMENTE Mugur Mihăescu „Garcea” a fost recrutat de Securitate pentru a-și turna colegii din familii de militari/„Garcea”, unul dintre liderii protestului conspiraționist anti-COVID, a scris note despre relațiile personale, valuta și rudele din străinătate ale acestora

Mugur Mihăescu ”Garcea”, unul dintre purtătorii de mesaj la mitingul de duminică seară din Piata Victoriei, a fost recrutat de Securitate în timpul Armatei, pentru a furniza informații despre colegii lui militari, potrivit CNSAS. Mihăescu, care a propovăduit „revoluția gândirii” la mitingul de duminică, a semnat angajament cu Securitatea în 2 iunie 1986 și a primit numele conspirativ ”Mihai”, dezvăluie  G4Media.ro .

La scurt timp de la recrutare, Mihăescu a început să scrie note despre colegii lui, despre prieteni sau despre persoane necunoscute cu care se împrietenea, obținea informații de la aceștia pe care apoi le transmitea Securității.

Principalele teme care apar în notele semnate de Mihăescu la Securitate sunt relațiile amoroase ale celor cu care discuta, valuta sau obiectele din străinătate pe care aceștia le aveau sau relațiile cu străinii pe care colegii sau prietenii lui le cultivau.

Într-unul dintre episoade, Mihăescu explică Securității cum un coleg de-al său are o iubită în Israel, acolo unde s-a mutat și mama sa, și fratele vitreg, în urma separării de tatăl său care a rămas în România. Mihăescu îl chestionează pe amicul său cu privire la planurile de nuntă ale acestuia cu prietena sa din străinătate, apoi povestește Securității despre felicitările pe care aceștia și le trimit cu diferite ocazii și cu teama ca relația și dialogul lor să nu fie descoperite tocmai de Securitate. 

Într-un alt episod, Mihăescu detaliază despre cum un amic își trimite prietenii străini cu valuta pe care o deține să îi cumpere diferite obiecte pe care el nu le putea cumpăra pentru că ar fi fost acuzat că deține ilegal bani străini. Mihăescu subliniază chiar că a văzut cu ochii lui bancnota de 100 de dolari.

Nu în ultimul rând, întors de la munte, din vacanța de după sesiunea de iarnă, Mihăescu povestește Securității cum ”doi prieteni” ai săi au vrut să aducă la o petrecere patru studenți arabi, dar că un profesor s-a opus vehement. Mihăescu își trage de limbă prietenii și află că aceștia aveau o relație veche de vreo doi ani cu arabii și că ar fi vrut să ”permanentizeze” prietenia cu ei, informații care ajung la Securitate cu ajutorul notelor scrise de ”prietenul” lor, Mugur Mihăescu.

Mugur Mihăescu, cunoscut mai mult pentru personajul polițistului Garcea, pe care l-a interpretat în emisiunea ”Vacanța Mare” (difuzată la PRO TV, în anii perioada 1999-2009), povestea Securității inclusiv întâmplări din vacanțele sau permisiile pe care le petrecea alături de prieteni.

Toate angajamentele semnate de ”Mihai” apar într-o adeverință Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) din 14 noiembrie 2013. Dosarul acestuia a fost studiat de CNSAS după ce Mihăescu și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5 la alegerile locale din 2012. În pofida notelor consemnate de CNSAS, instituția a considerat că lui Mugur Mihăescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității. 

Adeverința CNSAS a lui Mugur Mihăescu:

Mugur Mihăescu a fost portavocea protestelor anti-COVID de duminică, atunci când aproximativ 200 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei pentru a se opune legii carantinării. Aceștia au spus rugăciuni și au scandat, fără măști și fără să respecte distanțarea socială, mesaje despre libertate, dictatură și coronavirus.

Un alt negaționist vehement al coronavirusului este Viorel Cataramă, care a încercat să se infecteze intenționat mergând în focarul Țăndărei pentru a îmbrățișa și pupa localnicii. Pe lângă negarea coronavirusului, Mugur Mihăescu și Viorel Cataramă au în comun notele scrise la Securitate.

Viorel Cataramă a fost recrutat de Securitate în timp ce era economist la Întreprinderea de Comerț Exterior Tehnoforestexport și a semnat note atât cu numele real, cât și cu numele conspirativ ”Voicu” sau ”W”, se arată în adeverința CNSAS emisă cu ocazia candidaturii lui Cataramă la președinția României, în 2019.

Deși notele trimise Securității despre activitatea unor societăți sau relațiile, mai ales cu străinii, ale persoanelor care le gestionau sunt ample și se întind pe 18 pagini, CNSAS a considerat și în cazul lui Cataramă că nu i se poate atribui calitatea de colaborator/lucrător al Securității.

  Adeverința CNSAS a lui Viorel Cataramă:



populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!