Documente ale serviciilor de informații: Rusia are nevoie de trupe suplimentare, dar se teme de nemulțumirea populației
Oficialii ruși se căznesc să recruteze noi trupe în vederea războiului din Ucraina fără să nemulțumească populația, dar planurile de recrutare, promovate de mai marii armatei, alarmează alți oficiali ai guvernului, îngrijorați de o tot mai mare scădere a forței de muncă din rândul civililor, după cum reiese dintr-o serie de documente secrete ale serviciilor americane de informații, obținute de publicația americană The Washington Post, citată de Rador.
Pe la mijlocul lunii februarie, se pare că președintele Vladimir Putin a sprijinit propunerea armatei sale vizând recrutarea discretă a încă 400000 de soldați în cursul anului 2023, destinați războiului din Ucraina, după cum reiese dintr-un document care se numără printre informațiile secrete care ar fi apărut pe platforma Discord a lui Jack Teixeira, un membru al Gărzilor Naționale în vârstă de 21 de ani.
Documentul, considerat ca numărându-se printre notele zilnice primite de CIA, lasă să se înțeleagă că informația s-a bazat pe un raport-semnal , asta însemnând că el a fost obținut prin interceptarea sau ascultarea unor linii de comunicație între oficiali ai armatei ruse.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, iar Rusia se află încă departe de a-și atinge obiectivul de a ocupa ilegal prin forță patru regiuni din sud-estul Ucrainei, comandanții armatei lui Putin au nevoie urgentă de întăriri. Ucraina se pregătește în vederea unei ofensive majore, care ar urma să înceapă peste câteva săptămâni, apelând la armamentul occidental recent donat ca să scoată forțele ruse de pe teritoriul ocupat.
Potrivit unor estimări ale serviciilor occidentale de informații, în februarie 2022, Rusia și-a lansat invazia apelând la circa 150000 de militari. O mobilizare parțială din toamna trecută a dus la recrutarea a peste 30000 de oameni și se presupune că alți 50000 ar lupta în Ucraina în cadrul grupării de mercenari Wagner, inclusiv cu deținuți recrutați din închisori. De asemenea, există un număr încă necunoscut de oameni recrutați forțat din așa-zisa Republică Populară Donețk, alături de o serie de separatiști proruși din Luhansk și de câteva unități mai mici de voluntari. Potrivit documentelor dezvăluite, Statele Unite estimează că Rusia a pierdut între 189500 și 223000 de oameni, aproximativ 43000 fiind uciși.
Rusia nu a dezvăluit public nici câți soldați a trimis în Ucraina și nici câți a pierdut acolo. Dar, potrivit mai multor estimări, se poate încă pune bază pe aproximativ 500000 dintre soldații mobilizați sau recruții din ultimele 15 luni. Totuși, din vara trecută, Rusia nu a înregistrat mari câștiguri teritoriale și este clar că ea are nevoie de mai mulți oameni ca să atingă obiectivul lui Putin, respectiv, acela de a cuceri patru regiuni ucrainene din sud-est.
Kremlinul și-a sporit totodată propaganda în spațiul digital prin cele mai populare portaluri online din Rusia. Pe Vkontakte, versiunea rusească Facebook, apar o mulțime de anunțuri. Multe canale guvernamentale de pe Telegram transmit și ele mesaje în sprijinul recrutării.
Recent, autorități din cel puțin 15 regiuni au făcut declarații în mediile de socializare, lăudând avantajele unei cariere militare. “Contractul permite semnatarului să obțină un statut social superior și un trai decent”, se arată în astfel de declarații. Recruții trebuie să țină seamă și de faptul că, printre avantajele unei asemenea cariere se numără locuințele sociale, alegerea locului în care activează, uniforme și echipament, beneficii suplimentare și mari alocații”.
Luni de zile, Putin a rezistat în fața oricăror mobilizări centralizate, chiar dacă forțele sale din Ucraina au suferit în mod repetat înfrângeri și pierderi grele. În septembrie, el a anunțat, în cele din urmă, o mobilizare parțială, în pofida promisiunilor sale anterioare, potrivit cărora nu s-ar mai face recrutări în masă.
Vestea a stârnit panică, iar zeci de mii de oameni au fugit. Recrutarea s-a transformat într-un dezastru în materie de relații publice, mulți plângându-se că în luptă au fost aruncați oameni slab instruiți și slab înarmați. Până prin luna noiembrie a anului trecut, oficialii au anunțat că obiectivul recrutărilor – respectiv, 300000 de oameni – a fost atins, dar Putin nu a semnat niciodată vreun decret pentru a pune capăt programului de recrutări, creând astfel un vid juridic care ar face ca recrutările să poată începe în orice moment.
Sursa: The Washington Post / Rador/ Traducerea: Alexandru Danga