DOCUMENTAR: Regizorul şi scenaristul Cristi Puiu împlineşte 55 de ani (3 aprilie)

DOCUMENTAR: Regizorul şi scenaristul Cristi Puiu împlineşte 55 de ani (3 aprilie)

Regizorul şi scenaristul Cristi Puiu, unul dintre cineaştii de mare succes ai ''noului val'' al filmului românesc, autor al unor filme care i-au adus renume internaţional, s-a născut la 3 aprilie 1967, la Bucureşti.

A studiat pictura de la vârsta de zece ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziţie în Lausanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români. În 1992 a fost admis la École Supérieure d'Arts Visuels - secţia Pictură, din Geneva, iar la finalul primului an a trecut la secţia Film din cadrul aceleiaşi instituţii, după cum indică site-ul CineMagia, https://www.cinemagia.ro/ . A absolvit École Supérieure d'Arts Visuels în 1996, luându-şi diploma cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station", potrivit site-ului https://tiff.ro/ .

În 1995 a participat la Festivalul de la Locarno cu scurtmetrajul de şcoală "Before Breakfast". Revine în România în 1996, continuând să picteze şi să realizeze scurtmetraje - ficţiune şi film documentar.

După ce a câştigat concursul organizat în 1999 de Oficiul Naţional al Cinematografiei, a regizat primul său lungmetraj, "Marfa şi banii", lansat în 2001. În 2001 ''Marfa şi banii'' (scenariul Răzvan Rădulescu şi Cristi Puiu) a obţinut Premiul Criticii Internaţionale (FIPRESCI) la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de la Salonic, Grecia, precum şi Premiul Special al Juriului Internaţional şi Premiul Juriului Asociaţiei Cinematografelor de Artă la Festivalul Internaţional al Filmului de la Cottbus, Germania.

În 2002 acelaşi film a obţinut Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul Internaţional al Filmului de la Trieste (Alpe Adria Cinema) din Italia, Premiul PROCIRET al Asociaţiei Producătorilor de Film din Franţa, la Festivalul Internaţional de Film de la Angers, Premiul Opera Prima din partea Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), precum şi Diploma pentru cel mai bun film românesc al anului 2001 din partea Asociaţiei Criticilor de Film.

Următorul film regizat de Cristi Puiu, scurtmetrajul "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", a fost realizat în 2003, iar protagonistul filmului este actorul Victor Rebengiuc. La 10 februarie 2004 "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" a obţinut Premiul "Ursul de aur" la prestigiosul Festivalul Internaţional al Filmului de la Berlin, secţiunea "Scurt metraje". Motivaţia juriului a fost următoarea: "Buget mic, impact uriaş, o povestire simplă, dar eficientă, cu dialoguri fantastice - acest film este o remarcabilă mărturie despre o societate ce trece prin profunde transformări". Filmul a primit şi "Premiul UIP Berlin", decernat de Academia europeană de film.

În 2004 filmul "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" a fost distins cu Menţiunea specială a juriului oficial al Festivalului Filmului de Scurtmetraj de la Bello Horizone din Brazilia, şi a primit un premiu la categoria scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb. Tot în 2004, la decernarea Premiilor TVR Internaţional, regizorul Cristi Puiu a fost premiat pentru crearea unui nou limbaj cinematografic, al cărui mesaj a cucerit Europa. În 2005, la decernarea Premiilor UCIN pe anul 2004 Premiul special al juriului (ex-aequo) a fost acordat lui Constantin Popescu, pentru "Apartamentul", Cătălin Mitulescu pentru "Trafic" şi Cristi Puiu pentru "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea".


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...