DOCUMENTAR: 210 ani de la naşterea marelui scriitor Charles Dickens (7 februarie)

DOCUMENTAR: 210 ani de la naşterea marelui scriitor Charles Dickens (7 februarie)

Romancier, jurnalist, editor, ilustrator şi comentator social, Charles Dickens este perceput, conform www.biography.com , ca fiind unul dintre cei mai importanţi şi influenţi scriitori ai secolului al XIX-lea, autor al multor romane clasice cunoscute şi îndrăgite.

Scriitor cu o operă de o mare însemnătate universală, Charles Dickens rămâne un nume de referinţă între reprezentanţii literaturii victoriene. Pornind de la experienţa tristă a propriei copilării şi adolescenţe, proza sa are o profundă implicaţie subiectivă, sentimentală şi moralizatoare.

Charles John Huffam Dickens s-a născut la 7 februarie 1812, la Portsmouth, pe coasta de sud a Angliei, fiind al doilea dintre cei opt copii ai familiei. Tatăl său, John Dickens, era funcţionar. El a fost inspiraţia pentru personajul domnului Micawber din "David Copperfield", potrivit www.charlesdickensinfo.com . Mama sa, Elizabeth (Barrow) Dickens, a inspirat personajul doamnei Nickleby din "Nicholas Nickleby" şi al doamnei Micawber din "David Copperfield".

În ciuda eforturilor părinţilor săi, familia s-a confruntat cu mari lipsuri materiale. După naşterea sa, doi ani mai târziu, s-au mutat la Londra şi, după alţi doi ani, respectiv în 1816, la Chatham, în Kent. În 1822, din cauza dificultăţilor financiare, au revenit la Londra, în suburbia Camden Town, menţionează site-ul www.dickens-online.info .

La vârsta de 9 ani, a fost trimis la şcoală, dar în scurt timp a fost nevoit să renunţe la studii, pentru că tatăl său a fost întemniţat din cauza datoriilor acumulate. Întreaga familie, cu excepţia lui Charles, a fost trimisă la închisoarea Marshalsea pentru datornici, consemnează David Cody, profesor asociat la Hartwick College, într-un articol publicat pe site-ul victorianweb.org . Charles s-a văzut nevoit astfel, la o vârstă fragedă, să lucreze la o fabrică care producea cremă de ghete. A fost o perioadă extrem de dificilă din viaţa sa, în care a experimentat diferite stări, de la singurătatea apăsătoare până la disperare, momente pe care nu avea să le mai uite niciodată şi pe care avea să le ilustreze, mai târziu, în romanele ''David Copperfield'' şi ''Marile speranţe''.

Trei ani mai târziu, familia a intrat în posesia unei moşteniri care a permis achitarea datoriilor şi reîntoarcerea lui Charles la şcoală. La ieşirea din închisoare, tatăl lui, proaspăt beneficiar al unei moşteniri substanţiale, s-a ocupat de educaţia fiului său, plasându-l într-un birou de avocatură. L-a ajutat, în paralel, să înveţe stenografia, iar tânărul a început să lucreze ca jurnalist, mai întâi la publicaţiile ''The Mirror of Parliament'' şi ''The True Sun'', notează site-ul www.pressgallery.org.uk . Devine, ulterior, jurnalist parlamentar pentru publicaţia ''The Morning Chronicle'', relatând dezbaterile parlamentare şi călătorind prin Anglia pentru a scrie despre campaniile electorale.

În 1833, Dickens începe să publice eseuri şi nuvele în diferite periodice. Prima dintre acestea a fost ''A Dinner at Popular Walk'', publicată în ''Monthly Magazine''. De asemenea, în aceeaşi perioadă începe să publice o serie de schiţe şi povestiri sub pseudonimul Boz, reunite ulterior în volumul ''Sketches by Boz'' (Schiţe de Boz, 1836). În acelaşi an, mai exact în aprilie 1836, s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, devenind capul unei familii numeroase, cu zece copii.

După apariţia ''Schiţelor de Boz'', talentatul eseist a atras atenţia cercurilor editoriale, propunându-i-se să scrie textul pentru o serie de desene umoristice înfăţişând nişte orăşeni pasionaţi de sport. Aşa s-a născut ideea "Clubului Pickwick". Publicarea romanului "Documentele postume ale Clubului Pickwick" (în foiletoane, între 1836-1837) l-a făcut celebru.

Între timp, Dickens devenise editor al publicaţiei ''Bentley's Miscellany'', în care a început să publice primul său roman, ''Oliver Twist'', care spune povestea unui copil orfan, pe care Dickens l-a înzestrat cu propriile sale trăiri, emoţii şi sentimente, experimentate de el în anii grei ai copilăriei şi ai adolescenţei, când era nevoit să trudească pentru a-şi câştiga existenţa. Din 1838 până în 1841, a publicat ''The Life and Adventures of Nicholas Nickleby'', ''The Old Curiosity Shop'' şi ''Barnaby Rudge'', toate acestea cu apariţie în publicaţii periodice înainte de a fi publicate în volume literare.

În 1842, Dickens şi soţia sa au efectuat o călătorie de cinci luni în Statele Unite, iar la întoarcere, a publicat ''American Notes for General Circulation'', o carte de călătorie sarcastică, în care critică cultura americană. A ţinut o serie de conferinţe pe continentul american, în care şi-a exprimat dezacordul faţă de sclavie. În 1843, Dickens a scris romanul ''The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit'', în care prezintă eforturile de supravieţuire ale unui bărbat, la frontiera americană, carte ce a fost publicată în anul următor. Publică, apoi, cinci cărţi în seria celor cu poveşti de Crăciun: ''A Christmas Carol'' (1843), ''The Chimes'' (1844), ''The Cricket on the Hearth'' (1845), ''The Battle of Life'' (1846) şi ''The Haunted Man'' (1848).

După prima vizită în SUA, Dickens petrece un an în Italia (1845), unde scrie ''Pictures from Italy''. Următorii doi ani, publică, în foileton, următorul roman, ''Dealings with the Firm of Dombey and Son''. Din 1849 până în 1850, a lucrat la ''David Copperfield'', roman în care abordează din nou propriile sale experienţe, de la copilăria marcată de greutăţi până la cariera de jurnalist.

În anii '50, Dickens a suferit două pierderi devastatoare, pe cea a fiicei sale şi pe cea a tatălui, iar în 1858 divorţează şi de soţie, păstrând, în continuare, o strânsă legătură cu actriţa Ellen "Nelly" Ternan. În această perioadă, romanele sale au căpătat o perspectivă sumbră. În ''Bleak House'', publicat tot în foileton între 1852 şi 1853, tratează ipocrizia societăţii britanice, fiind considerat romanul cel mai complex al autorului. Au urmat ''Hard Times'' (1854) şi ''Little Dorrit'', care fac parte din acelaşi registru.

Depăşind această perioadă sumbră, în 1859, Dickens publică, în ''All the Year Round'', romanul istoric ''A Tale of Two Cities'', a cărui acţiune se petrece în perioada Revoluţiei Franceze, urmat de ''Great Expectations'' (1860-1861), considerat una dintre cele mai mari realizări literare ale scriitorului. Câţiva ani mai târziu, Dickens scrie ''Our Mutual Friend'', roman ce analizează impactul psihologic al bogăţiei în societatea londoneză.

În perioada 1867-1868, întreprinde un nou turneu american, de data aceasta promiţând să elogieze Statele Unite în reeditările celor două volume: ''American Notes for General Circulation'' şi ''The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit''.

În 1865, Dickens a suferit un accident de cale ferată, căruia i-a supravieţuit, dar fără să-şi mai revină vreodată complet. În pofida stării fragile de sănătate, a continuat să călătorească până în 1870. La 9 iunie 1870, pe când se afla la reşedinţa sa, Gad's Hill Place, din comitatul Kent, Anglia, a suferit un accident vascular cerebral, care i-a curmat viaţa, la vârsta de 58 de ani, lăsând ultimul său roman, ''The Mystery of Edwin Drood'', neterminat. A fost înmormântat în Colţul Poeţilor din Catedrala Westminster Abbey.

Deşi este un scriitor care aparţine perioadei victoriene, opera lui Dickens transcende dincolo de aceasta, influenţând literatura universală până în contemporaneitate. Romanele sale reprezintă surse de inspiraţie pentru numeroase producţii cinematografice şi continuă să provoace dezbateri literare şi alte manifestări artistice în lumea întreagă. Anul 2012 a marcat bicentenarul naşterii marelui scriitor, ocazie cu care au fost organizate numeroase evenimente de celebrare a vieţii şi operei sale. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Cristian Anghelache, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto din deschidere: historyofliterature.com


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…