Document/Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe cei din jur
Primul studiu riguros științific privind contagiozitatea persoanelor asimptomatice, realizat de 8 cercetători, (studiu indexat de prestigioasa National Library of Medicine) , schimbă din temelii ceea ce se știa până acum despre transmiterea coronavirusului și va bulversa lumea medicală, scrie, pe Blogul său cercetătorul Horea Mihai Bădău.
Potrivit metodologiei studiului, o persoană testată pozitiv cu coronavirus, asimptomatică, a intrat în contact cu 455 de persoane (dintre care 25% aveau afecțiuni cardiovasculare), sub supravegherea specialiștilor, timp de 4-5 zile. Apoi cele 455 de persoane au fost izolate și monitorizate timp de 21 zile. Niciunul dintre cei 455 de contacţi nu s-a îmbolnăvit de COVID – 19. Concluzia studiului este că transmiterea coronavirusului de către persoane asimptomatice este, practic, inexistentă. Niciuna dintre cele 455 de persoane participante la studiu (dintre care 35 de pacienți din spital, 196 de membri ai familiei și 225 de asistente, medici, infirmiere) nu s-a îmbolnăvit deși a fost în contact timp de 4-5 zile cu persoana bolnavă și asimptomatică.
Rezumatul studiului:
Așa s-ar explica, de exemplu, de ce în celebrul caz al lui Viorel Cataramă, acesta nu s-a îmbolnăvit, deși a îmbrățișat o persoană care era asimptomatică.
Studiul a fost trimis la OMS și se așteaptă o reacție din partea forumului internațional. Ar putea schimba fundamental modul în care ne raportăm la acest virus și felul în care ne vom duce viețile în viitoarele luni. Aștept cu interes reacția OMS și voi urmări subiectul ????
Până acum, am avut dreptate cu tot ce am scris despre coronavirus, din ianuarie până în prezent
De asemenea, în studiul disponibil în National Library of Medicine se mai arată că:
“Cei care prezintă simptomele specifice Covid-19 și strănută sau tuşesc pot răspândi picăturile de salivă la aproximativ un metru distanţă. Dar trebuie luată în considerare şi încărcarea virală. În momentul în care este la maximum, este nevoie de mai multă precauţie. Acum, Covid-19 nu mai are această încărcătură puternică”.
Foarte corect. Așa cum am scris aici , coronavirusul nu poate declanșa o infecție decât dacă inhalezi 1.000 de particule virale, deci e nevoie de o anumită încărcătură virală, nu orice respirație de la celălalt te îmbolnăvește, de exemplu, dacă elimină 100 de particule virale, nu poți să te îmbolnăvești sau te îmbolnăvești numai dacă înghiți 100 de particule virale prin 10 respirații (de aceea nu se recomanda să nu stai mult timp lângă o persoană infectată – citiți studiul aici ). Dar într-adevăr, așa cum se spune în studiul PubMed, având în vedere că virusul este pe o pantă descendentă, la finalul perioade sale de activitate (și agresivitate, pentru că acum este din ce în ce mai inactiv), încărcătura de particule virale pe care o elimină o persoană cu simptome, scade. Încărcătura pe care o elimină prin respirație/tuse/strănut, o persoană cu simptome scade, iar încărcătura pe care o elimină un asimptomatic e zero!
Este foarte interesant, că pe măsură ce trece timpul, avem din ce în ce mai multe studii despre acest virus, despre care nu se știa nimic la început. Este primul studiu făcut pe un asimptomatic. Voi urmări subiectul.
*Horea Mihai Bădău este lector dr. la Universitatea din București, profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa