Document/Râdem, glumim, dar, conform Legii antifumat, Orban riscă desfacerea contractului de muncă și sediul Guvernului, închiderea

Document/Râdem, glumim, dar, conform Legii antifumat, Orban riscă desfacerea contractului de muncă și sediul Guvernului, închiderea

Râdem, glumim, dar, conform Legii antifumat, Orban riscă desfacerea contractului de muncă și sediul Guvernului, închiderea. Pentru că în cazul Orban nu avem de-a face cu o întâmplare nefericită, cu o gafă generată de un moment de neatenție. Noua dovadă apărută în spațiul public, cu el fumând chiar în timpul ședinței de Guvern, arată că avem de-a face cu o practică. Cu ignorarea crasă a unei legi.

Potrivit Legii antifumat nr.15/2016, în vigoare, angajatul prins că fumează la birou poate fi sancționat, în trepte, de la „avertisment scris” la „desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”.

Sancționarea se poate face „de către un reprezentant al Poliției Locale sau al MAI”.

Mai mult, Guvernul, ca instituție (angajator) prinsă în fapt, riscă o amendă de la 5.000 la 15.000 de lei și chiar „închiderea unității”.

Ce spune Legea 15, postată chiar pe site-ul Guvernului:

4. SANCȚIUNI 

Un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă de către:
•  angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne (în conformitate cu Codul Muncii) pentru nerespectarea interdicției de a fuma la locul de muncă;
•  reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă în care fumatul este interzis. 

Sancțiunile ce pot fi stabilite de angajator sunt sancțiunile disciplinare prevăzute în Codul muncii:

•    avertismentul scris;
•    retrogradarea din funcție (cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea) pentru o durată de cel mult 60 de zile;
•    reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
•    reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
•    desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Cu excepția avertismentului scris, toate celelalte măsuri disciplinare necesită efectuarea unei cercetări disciplinare înainte de a fi aplicate. 
O persoană juridică poate fi sancționată:
•    de către un reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajații sau/ și cetățenii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis;
•    de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă atunci când aceștia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, aceștia sunt abilitați să verifice dacă regulamentul intern cuprinde prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaților pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Legea prevede sancțiuni pentru:

•  Persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei;
•  Persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

Sancțiunile vor fi aplicate:

•  de către reprezentanții Poliției Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Poliția Română, Jandarmeria, IGSU, Poliția de Frontieră), atunci când angajații sau/și cetățenii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis;
•  de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă în cazul în care aceștia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, și/sau dacă în regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaților pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016. 

Sesizarea încălcării legii se poate face de către angajați sau/ și cetățeni prin:

•  apelarea numărului de telefon al poliției locale sau al reprezentanților locali ai MAI în localitățile în care nu există poliție locală;
•  apelarea inspectoratului teritorial de muncă, în cazul în care angajatorul nu are elaborate/completate regulamentele interne conform art. 5 din Legea nr. 15/2016.

A apărut o nouă fotografie în care premierul Ludovic Orban nu poartă mască și fumează în spațiu închis

Cristian Vasilcoiu, fost jurnalist și purtător de cuvânt al Ministerului Muncii condus de Olguța Vasilescu, a publicat o nouă fotografie în care premierul Ludovic Orban apare fumând în spațiu închis și fără să poarte corespunzător masca de protecție.

Prim-ministrul este flancat de două persoane care poartă mască. Cristian Vasilcoiu susține că fotografia este făcută în sala de ședințe a Guvernului.

sursa foto: Facebook/ Cristian Vasilcoiu

Context

Cristian Vasilcoiu a publicat, vineri,  o fotografie  cu mai mulți membri ai Guvernului Orban care fumau și nu purtau mască într-una din sălile Executivului. Cinci membri ai Guvernului Orban  au fost amendați  după apariția acestei fotografii.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost amendat cu 500 de lei pentru că fuma trabuc în spațiu public închis și cu 2500 lei pentru că nu purta mască de protecție împotriva COVID-19. La fel s-a întâmplat și cu premierul Ludovic Orban care a anunțat primul, sâmbătă după-amiază, că a plătit online două amenzi, pe www.ghiseul.ro.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și cel al Transporturilor, Lucian Bode, au primit câte o amendă de 2500 de lei pentru că nu purtau nici ei măștile de protecție.

Vicepremierul Raluca Turcan a primit cea mai mică amendă, de 1000 de lei, pentru că avea mască de protecție dar o purta necorespunzător, pe bărbie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Pe asta ați citit-o?

4 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii