Document/Judecătorii n-au comunicat Serviciului de Probaţiune eliberarea criminalului Ion Turnagiu!/MJ cere verificarea judecătorilor soți Popescu: au eliberat criminali, au ajutat Corduneni
Document/Judecătorii n-au comunicat Serviciului de Probaţiune eliberarea criminalului Ion Turnagiu!/MJ cere verificarea judecătorilor soți Popescu: au eliberat criminali, au ajutat Corduneni
Tribunalul Mehedinţi nu a comunicat Serviciului judeţean de Probaţiune Mehedinţi hotărârea judecătorească prin care Ion Turnagiu a beneficiat de liberarea condiţionată, au declarat surse judiciare pentru S potMedia.ro.
În consecinţă Serviciul de probaţiune nu l-a luat în evidenţă pe Turnagiu şi nimeni nu îl supraveghea legal.
Document obținut de SpotMedia.ro
Conform Art. 587 din Noul Cod de Procedură, Al. 4, ”o copie de pe hotărârea rămasă definitivă se comunică serviciului de probațiune competent, precum și poliției de proximitate”.
Dacă Tribunalul ar fi menținut hotărârea Judecătoriei, obligația de a comunica hotărârea revenea Judecătoriei. Având în vedere că Tribunalul a dat o decizie diferită, ea trebuia să comunice Servicului de Probațiune.
Mai mult, conform Art. 101 din Codul Penal, deținutul liberat condiționat care ar mai avea de executat mai mult de 2 ani din pedeapsă trebuie să respecte o serie de măsuri de supraveghere pe care le verifică ofițerii de probațiune.
Crimele și faptele oribile comise de Ion Turnagiu
Ion Turnagiu, bărbatul de 45 de ani din comuna Dârvari, judeţul Mehedinţi, a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor după ce a incendiat o fată de 17 ani.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, bărbatul a intrat peste victimă în casă în jurul orei 23:00, a pătruns în camera unde se afla aceasta, a stropit-o cu o substanţă inflamabilă şi apoi i-a dat foc.
Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, victima depusese anterior o plângere împotriva bărbatului pentru viol. Tânăra a suferit arsuri grave ce i-au pus viața in pericol și se află în continuare în spital.
Marti, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a decis să demită întreaga conducere a Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului verbal privind liberarea condiționată a bărbatului.
Agresorul a fost condamnat la închisoare pe viaţă în anul 1994, fiind acuzat că a omorât cinci oameni, în 1993. El fusese liberat condiţionat în 2019, după ce a stat aproape 26 de ani în închisoare.
Crime au fost comise de Turnagiu in mai puțin de 9 luni și toate în scopul de a jefui victimele.
Prima persoană ucisă de acesta a fost o femeie dintr-o localitate din Timiș, care avea un copil mic și era însărcinată în luna a 7-a. Crima a avut loc la sfarșitul lunii martie a anului 1993, la scurt timp după ce împlinise 18 ani. El a lovit-o în cap cu un topor, i-a furat banii și a fugit. La anchetă s-a reținut că tot atunci a mai ucis o persoană.
Urmatoarele crime au avut loc in septembrie, în București, fiind vorba de doi bătrâni care îl ajutau. Și de la ei tot bani a vrut să fure și i-a ucis prin înjunghiere.
A 4-a crimă a avut loc în Drobeta-Turnu Severin. Victima a fost un fost coleg de școala, pe care l-a găsit in gară, l-a îmbătat și apoi l-a înjunghiat în spatele gării, luându-i tot ce avea pe el, lăsându-l doar în chiloți.
De aceasta dată a fost însă prins, fiind văzut de mai mulți martori.
MJ cere verificarea judecătorilor soți Popescu: au eliberat criminali, au ajutat Corduneni
Judecătoarea Mihaela Popescu de la Tribunalul Mehedinți a făcut parte din completele de judecată care i-au eliberat pe criminalii în serie Ion Turnagiu și Marius Csampar. Turnagiu a fost recent arestat iar, după ce a incendiat o minoră pe care o violase.
Potrivit surselor Newsweek România, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă judecătorii din cele două cazuri au respectat legea care reglementează liberarea condiționată.
Solicitarea ministrului Cătălin Predoiu a fost trimisă președintelului Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Nicoleta Margareta Tînț, pe 16 iunie 2020. Conform acestui document, ministrul Predoiu a solicitat în mod expres „verificarea cu privire la modul de respectare a dispozițiilor legale care reglementează liberarea condiționată, cu privire la dosarul nr. 3349/225/2019 al Tribunalului Mehedinți, Secția Penală și dosarul nr. 3319/225/2020 al aceleiași instanțe, precum și cu privire la efectuarea unui control tematic, la nivel național, având ca obiect modul de respectare a acelorași dispoziții legale”.
În același document se mai menționează că solicitarea este determinată de frecvența situațiilor care pun în discuție modul de aplicare a dispozițiilor legale care reglementează liberarea condiționată, cu impact asupra cetățeanului, cu referire inclusiv la modul de aplicare a Legii recursului compensatoriu.
„(…) vă rog să apreciați și necesitatea evaluării modului de respectare a dispozițiilor procedural penale privind rolul activ al judecătorului, cât și a celor care reglementează exigențele de motivare a hotărârilor judecătorești, mai ales în situația în care o instanță de control judiciar reformează o hotărâre a unei instanțe de fond”, a mai solicitat ministrul Predoiu.
Interlopul Corduneanu, judecat la Mehedinți de soțul Popescu
Judecătoarea Mihaela Popescu este soția judecătorului Bogdan Popescu, tot de la Tribunalul Mehedinți. Acesta din urmă a condus completul de judecată care a judecat o speță a interlopului ieșean Constantin Corduneanu.
Conform portalului instanțelor de judecată, completul de judecată condus de judecătorul Bogdan Popescu a admis contestația la executare depusă de Corduneanu și a decis să scadă din pedeapsă un număr de 257 de zile pentru perioada 10 octombrie 2004 – 23 iunie 2005.
Cum a ajuns Constantin Corduneanu să ceară reducerea pedepsei la Tribunalul Mehedinți? În plină stare de urgență generată de pandemia de coronavirus, mai exact pe 27 martie 2020, Constantin Corduneanu a fost transferat de la Penitenciarul Botoșani la Penitenciarul Severin. Astfel, pe 5 mai 2020, s-a emis noul mandat de executare și s-a impus analiza în comisia de liberare condiționată. A fost analizat și amânat timp de trei luni. Următorul termen la comisie va fi în data de 5 august 2020.