Document/Dăncilă și Gîrbovan sunt PENALE? Gîrbovan era judecător când a fost propusă ministru!
Document/Dăncilă și Gîrbovan sunt PENALE? Gîrbovan era judecător când a fost propusă ministru!
Cererea de eliberare din funcția de magistrat nu a fost trimisă de CSM către președintele Iohannis, Dana Gîrbovan era judecător când a fost propusă de Viorica Dăncilă pentru a conduce ministerul Justiției, iar CSM urmează să verifice dacă a existat stare de incompatibilitate, dezvăluie Newsweek România .
Acestea sunt câteva dintre răspunsurile oferite de CSM la întrebările adresate, săptămâna trecută, de Newsweek România, despre cazul Danei Gîrbovan. Reamintim că acest caz, al propunerii în funcția de ministru al Justiției al Danei Gîrbovan, a stârnit interes public după ce, lunea trecută, în 26 august, Lia Savonea, președintele CSM, a decis convocarea de urgență a unei ședințe a Secției de judecători, pentru a se lua act de cererea de demisie din funcția de judecător a lui Gîrbovan.
Judecătoarea luase această decizie pentru a putea fi propusă de premierul Viorica Dăncilă să preia conducerea ministerului Justiției, având în vedere că aceeastă funcție nu poate fi deținută de un magistrat. Miercuri, 28 august, președintele Klaus Iohannis a respins, în bloc, toate cele patru propuneri ale Vioricăi Dăncilă privind numirea unor noi miniștri, inclusiv pe cea referitoare la Dana Gîrbovan.
Imediat după anunțul președintelui Klaus Iohannis, Dana Gîrbovan a anunțat că își retrage demisia, deși cererea ei trecuse deja de CSM, care anunțase că o înaintează șefului statului. Marți, 3 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru judecători, a decis să-și anuleze hotărârea din urmă cu o săptămână, astfel că a luat act de cererea Danei Gîrbovan de renunțare la cererea de eliberarea din funcția de judecător, prin demieie.
În aceste condiții, însă, rămân câteva necunoscute, în cazul Gîrbovan – ministerul Justiției. Dacă judecătoarea mai era încă magistrat în momentul în care a acceptat propunerea premierului Viorica Dăncilă, președintele PSD, de a fi propusă pentru funcția de ministru al Justiției, nu este un caz de incompatibilitatea? Care este procedura legală în baza căreia o demisie depusă de un magistrat poate fi retrasă, după o săptămână, fără a exista niciun efect? CSM a răspuns la întrebările Newsweek România adresate instituției săptămâna trecută, care clarifică doar parțial cazul privind demisia controversată a judecătoarei Dana Gîrbovan.
Redăm, mai jos, întrebările Newsweek România adresate, în 29 august, către CSM, și răspunsurile oferite de Consiliul Superior al Magistraturii:
Newsweek România: CSM a trimis către președintele României, Klaus Iohannis, propunerea privind eliberarea din funcție, prin demisie, a Danei Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj? Daca da, vă rugăm să ne spuneți în ce dată a fost trimis acest document către șeful statului? Daca nu, vă rugăm să ne spuneți motivul pentru care nu a fost trimis documentul. (Faptul că urmează ca documentul să fie trimis către președinte a fost anunțat oficial de CSM în data de 26 august 2019)
Potrivit art. 29 alin. (5) din Lgea nr. 317/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, raportat la dispozițiile art. 45 alin (3) din Hotărârea nr. 1073/2018 pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a CSM, hotărârile adoptate referitoare la cariera și drepturile judecătorilor se redactează în cel mult 20 de zile, se comunică de îndată și, ulterior, se publică în termen de 10 zile de la redactare. Având în vedere faptul că soluția cu privire la cererea doamnei Gîrbovan Dana Cristina, judecător la Curtea de Apel Cluj, a fost adoptată în ședința Secției pentru judecători din data de 26 august 2019, arătăm faptul că termenul de 20 de zile pentru motivare, prevăzut de art. 29 alin (5) din Legea 317.2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, raportat la dispozițiile art. 45 alin (3) din Hotărârea nr. 1073.2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturiii, curgea de la data ședinței.
Newsweek România: La data de 28 august 2019 (dată la care președintele Klaus Iohannis anunța că respinge propunerea numirii Danei Gîrbovan în funcția de ministru al Justiției - n.r.), Dana Cristina Gîrbovan mai era sau nu judecător în cadrul Curții de Apel Cluj?
Cu privire la solicitarea de la punctul 2, arătăm că, până la data de 28.08.2019 nu a fost emis și publicat în Monitorul Oficial al României decretul Președintelui României privind eliberarea din funcție, ca urmare a demisiei, a doamnei Gîrbovan Dana Cristina, judecător la Curtea de Apel Cluj, prin urmare, la data de 28.02.2019, doamna Gîrbovan Dana Cristina avea calitatea de judecător la Curtea de Apel Cluj.
Newsweek România: Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a încetat să mai fie judecător, în baza demisiei, pentru o perioada a lunii august 2019, vă rugăm să ne spuneți exact care este această perioadă?
Cu privire la solicitarea de la punctul 3, arătăm că Hotărârea Secției pentru judecători a CSM nr. 1269 din 26 august 2019 s-a dispus înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție, prin demisie, a doamnei Gîrbovan Dana Cristina, judecător la Curtea de apel Cluj, conform art. 65 alin (1) Lit a) din Legea nr. 303/2004, republictă, cu modifciările și completările ulterioare. Potrivit art. 65 alin (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor „eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor se dispune prin decret al Preșdintelui României, la propunerea Secției pentru judecători sau, după caz, a Secției pentru procurori”.
Newsweek România: Dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan nu și-a încetat activitatea de judecător, în luna august 2019, în baza demisiei, vă rugăm să ne spuneți ce măsuri va lua CSM, ținând cont că doamna judecator Gîrbovan a negociat, în această luna, cu un politician, premierul Viorica Dăncilă, intrarea într-un guvern numit politic?
Cu privire la solicitarea de la punctul 4, arătăm că CSM urmează să analizeze din punct de vedere al dispozițiilor legale incidente, problema incompatibilității cu funcția de judecător și momentul în care starea de incompatibilitate apare.
Newsweek România: Vă rugăm să ne spuneți dacă doamna Dana Cristina Gîrbovan a facut cerere către CSM de retragere a demisiei și când a făcut acest lucru, precum și care este procedura mai departe, din partea CSM, în privința statutului de judecător al doamnei Gîrbovan. Cum poate fi reprimită în magistratură?
Cu privire la solicitarea de la punctul 5, arătăm că a fost întregistrată la CSM sub nr. 16911 din data de 29.08.2018 cererea doamnei judecător Gîrbovan Dana Cristina, prin care a solicitat a se lua act de retragerea demisiei domniei sale din funcția de judecător. În data de 3 septembrie 2019, Secția pentru judecători a CSM a luat act de cererea doamnei Gîrbovan Dana Cristina, judecător la Curtea de Apel Cluj, de renunțare la cererea de eliberare din funcția de judecător, prin demisie, și, în consecință, a dispus revocarea Hotărârii Secției pentru judecători a CSM nr. 1269/26.08.2019.