Document/Congresul american urmează să dezbată creșterea prezenței SUA în zona Mării Negre
Un grup bipartizan de senatori americani a depus un proiect de lege în Congres privind sporirea securitatății în regiunea Mării Negre începând cu anul acesta în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.
Documentul afirmă că „este în interesul Statelor Unite să susțină eforturile de a preveni răspândirea unor conflicte armate suplimentare în Europa prin recunoașterea Mării Negre drept o arenă a agresiunii rusești”.
„Statele aflate pe coasta Mării Negre sunt cruciale în contracararea agresiunii guvernului Federației Ruse și contribuirii la securitatea colectivă a NATO”, mai afirmă senatorii americani în proiectul legislativ.
Aceștia subliniază că Statele Unite ar trebui să continue să depună eforturi alături de aliații din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung pentru sporirea prezenței alianței pe flancul său de est și consolidarea rezilienței aliaților și partenerilor din regiune.
Senatorii americani afirmă de asemenea că SUA ar trebui să lucreze și cu Uniunea Europeană pentru a coordona o strategie de susținere a inițiativelor democratice și prosperității economice în regiunea despre care amintesc că include două state membre ale UE și 4 țări care aspiră să adere la blocul comunitar.
Documentul face referire la Turcia, România, Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina și Georgia ca fiind în zona Mării Negre.
Comisia Europeană a propus ca Ucraina și R. Moldova să devină candidate pentru aderarea la UE la câteva luni după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, în timp ce Turcia este o țară candidată de ani de zile.
Cu toate acestea, senatorii americani notează că Turcia s-a comportat într-o manieră contraproductivă față de unii dintre aliații și statele democratice din regiune, provocând tensiuni. „Turcia ar trebui să evite orice acțiuni care escaladează suplimentar tensiunile regionale”, notează documentul.
Măsurile propuse de senatorii americani pentru zona Mării Negre
În ceea ce privește consolidarea securității în regiune, documentul prevede redactarea unei strategii de a spori coordonarea agențiilor americane cu privire la situația din regiune, dar și o strategie „pentru a spori asistența de securitate către statele din Marea Neagră, cu accentul pe Ucraina, România, Bulgaria, Moldova și Georgia”.
Senatorii americani propun de asemenea prioritizarea strângerii de informații, a supravegherii și sistemelor de recunoaștere pentru a monitoriza operațiunile Rusiei în regiunea Mării Negre, precum și efectuarea unei analize privind oportunitatea înființării aici a unui centru de comandament care să fie responsabil de coordonarea tuturor activităților militare ale țărilor NATO și partenere.
Documentul solicită de asemenea o analiză privind „provocările și oportunitățile legate de stabilirea unei prezențe maritime regulate, prin rotație, a NATO în Marea Neagră”. În acest sens senatorii americani vor și un plan care să promoveze o mai mare libertate de navigare pentru securitate și acces economic sporit în Marea Neagră.
Un alt plan prevăzut în proiectul legislativ vizează „combaterea dezinformării rusești și propagandei în Marea Neagră, folosind resursele guvernului Statelor Unite”, precum și o strategie „care să sporească mass-media independente și inițiative media susținute de Statele Unite pentru combaterea influenței străine maligne în regiunea Mării Negre”.
Pe plan economic proiectul depus în Senatul american cere evaluări privind diversificarea energetică în regiune, „cu accentul pe nevoia imediată de a înlocui livrările energetice din Rusia”.
În esență, proiectul legislativ solicită o strategie interagenții pentru a crește asistența militară a SUA și coordonarea cu NATO și UE în regiunea Mării Negre, stabilind un termen limită de 180 de zile pentru elaborarea planurilor aferente de la momentul adoptării legii.