Document/Cele două ghiduri de spălare pe creier editate de Kremlin

Document/Cele două ghiduri de spălare pe creier editate de Kremlin

<< Kremlinul „recomandă” ca mass-media de stat și pro-guvernamentale – precum și politicienii din sistem – să facă paralele între războiul din Ucraina, Creștinarea Rusiei kievene și Bătălia de pe Neva. Tezele conform cărora, în esență, cele trei evenimente sunt foarte asemănătoare sunt cuprinse în două manuale metodologice elaborate în luna iulie de către Administrația Prezidențială (AP) a Federației Ruse. Ambele se află la dispoziția Meduza .

Manualele explică invadarea Ucrainei de către „Occidentul colectiv”, care atacă Rusia de aproape o mie de ani pentru a o diviza și a prelua resursele țării, precum și pentru a distruge credința ortodoxă.

Lupta împotriva celor fără Dumnezeu

În preambulul ultimei metodologii se spune (conform surselor Meduza apropiate de AP, directorii de presă de propagandă au primit-o în a doua jumătate a lunii iulie):

  • Creștinarea a fost baza consolidării și unității statului rus pentru sute de ani de acum încolo. Credința ortodoxă învață compasiunea, iubirea aproapelui și toleranța față de ceilalți. Aceste valori au stat la baza civilizației rusești și au permis Rusiei să unească sute de popoare. Astăzi, reprezentanții tuturor popoarelor din Rusia sunt din nou uniți în fața ateilor și în apărarea valorilor tradiționale și a dreptului copiilor lor de a trăi în conformitate cu acestea.

De asemenea, se afirmă că adoptarea ortodoxiei a contribuit la unirea „teritoriilor rusești disparate” și la crearea unui stat a cărui valoare definitorie a devenit „toleranța”.

Documentul argumentează apoi: precum creștinarea Rusiei kievene, războiul din Ucraina a pus „bazele statalității” țării – precum și „bazele dezvoltării Rusiei pentru secolele următoare”. Autorii (care nu sunt numiți în document) asigură că acest lucru se datorează „coeziunii sociale” în jurul armatei și „cursului strategic” al președintelui. „Rusia a devenit din nou capabilă să își îndeplinească misiunea de apărare a celor oprimați”, subliniază textul.

În același timp, Kremlinul sugerează că războiul a fost declanșat de „Occidentul colectiv”, care este convins de „propriul său excepționalism”, precum și de „inferioritatea” ortodocșilor.

Conflictul din Ucraina a fost instigat de țările occidentale, care au transferat arme către Ucraina. Ucraina ar fi trebuit să fie o rampă de lansare pentru un atac asupra Rusiei. Obiectivul strategic al Occidentului colectiv nu s-a schimbat de-a lungul secolelor în raport cu Rusia – este de a îngrădi, slăbi, dezmembra și distruge complet Rusia” – iată cum „recomandă” autorii cărții metodologice să se vorbească despre cauzele războiului.

Unul dintre scopurile „operațiunii speciale”, proclamate în document, este „lupta împotriva celor fără Dumnezeu”, pe care textul îi descrie ca fiind „violatori, hoți și criminali”, care „nu credeau în nimic – și considerau că acest lucru îi eliberează de orice obligații morale față de ceilalți oameni”.

Kremlinul propune, de asemenea, referi la militarii ucraineni ca fiind „fără Dumnezeu”. Propagandiștii sunt încurajați să spună că „sacrifică și comit crime rituale” și că folosesc femei și copii ca „scuturi umane” (într-adevăr, mass-media de stat vorbește despre acest lucru încă de la începutul războiului).

„Pentru ucraineni nu există morală, ei nu raționează în astfel de categorii și sunt adevărați oameni fără Dumnezeu. Ei nu se tem de pedeapsa lui Dumnezeu pentru atrocitățile lor. Mulți dintre ucraineni sunt sataniști deschiși și adepți ai unor culte mizantropice”, sună tezele recomandate de administrația prezidențială.

Publicații individuale cu un astfel de mesaj au apărut deja și dinspre alți propagandiști. De exemplu, la începutul lunii iunie, RIA Novosti a publicat un material cu titlul „Kozia Morda. Satanismul și ocultismul au devenit ideologia Frontului Național Ucrainean”.

Lovitură preventivă

Kremlinul găsește și mai multe analogii între războiul din Ucraina și bătălia de pe Neva. Aceste teze sunt enumerate în metodologia Administrației Prezidențiale, care a fost pregătită la începutul lunii iulie (la mijlocul lunii se sărbătorește în mod tradițional aniversarea bătăliei, care a avut loc în 1240).

La început, autorii documentului explică faptul că „Occidentul colectiv” încearcă de secole să divizeze Rusia. De asemenea, explică ce este „Occidentul colectiv”. Potrivit Kremlinului, acest „Occident colectiv” a inclus, în diferite perioade, Ordinul Teutonic, Suedia, Rzeczpospolita, Imperiul lui Napoleon, cel de-al Treilea Reich și NATO.

Cu toții au practicat aceeași tactică – să întoarcă împotriva Rusiei „popoarele care trăiesc în apropierea granițelor sale”. Aici, autorii fac o analogie directă cu „Occidentul colectiv”, care a „pompat” Ucraina cu arme și a desfășurat acolo o „rețea de biolaboratoare” (Meduza a analizat în detaliu această teză propagandistică).

Cu toate acestea, toate atacurile occidentale se termină în același mod, spune ghidul: „Societatea se unește în jurul liderului național și, dând dovadă de curaj și eroism pe câmpul de luptă, ripostează împotriva invadatorilor”. Kremlinul „recomandă” presei pro-guvernamentale și politicienilor de sistem să sublinieze că acest lucru s-ar fi întâmplat și după victoria din bătălia de pe Neva, și după izbucnirea războiului în Ucraina (deși nu există date fiabile în acest sens).

Unul dintre capitolele documentului se intitulează „Forța în adevăr!” Aceste cuvinte îi sunt atribuite lui Alexandru Nevski, dar cronicile spun că prințul rostise o cu totul altă expresie înainte de bătălie: „Dumnezeu nu este în putere, ci în adevăr” (iar acest citat se regăsește și în textul de la Kremlin).

„În spatele soldaților ruși se afla adevărul – ei își apărau casa și astfel victoria nu putea fi decât a noastră”, scriu autorii documentului. În pasajele referitoare la „operațiunea specială” nu se zice nimic despre apărarea căminului, dar se menționează că soldații ruși sunt, de asemenea, „siguri pe dreptatea lor, deoarece continuă cauza bunicilor și străbunicilor lor – de a termina cu nazismul”.

Kremlinul constată că acum Occidentul (la fel ca înainte) vrea să distrugă Rusia pentru resursele de care are nevoie. Dar aceste resurse s-au schimbat, notează autorii metodologiei. În timp ce înainte era vorba de populație, acum Occidentul vrea minerale:

  • „Societatea de consum consacrată a Occidentului necesită multe resurse. Occidentul și-a epuizat propriile resurse cu secole în urmă. Aceasta a fost cauza colonialismului și a neocolonialismului. Occidentul spune în mod explicit că Rusia are prea multe resurse pentru o singură țară și, de aceea, trebuie împărțită”.

Recurgând la toate aceste argumente, propagandiștii ar trebui să conducă cititorii și telespectatorii la teza că războiul din Ucraina este o „lovitură preventivă”. Această teză a fost deja folosită de presa pro-guvernamentală și de Putin însuși.

„Conducerea rusă și Vladimir Putin personal au împiedicat un atac asupra Rusiei. A fost luată decizia de a lansa o OMS [operațiune militară specială], ceea ce a făcut posibilă evitarea repetării situației din 22 iunie 1941, cu invadarea teritoriului rusesc de către trupele naziste”, compară ei acțiunile Kremlinului și ale conducerii sovietice (nu în favoarea celei din urmă, se pare).

„Meduza a descoperit deja mai multe publicații care utilizează tezele din manualele metodologice. De exemplu, un text din Gazeta.ru, intitulat Creștinarea Rusiei kievene și operațiunea specială din Ucraina: ce au în comun? El conține paragrafe copiate pur și simplu din „manualul” Kremlinului. De exemplu, se spune că „Rusia a redevenit capabilă să își îndeplinească misiunea – de a-i proteja pe cei oprimați”. De asemenea, se vorbește despre lupta Rusiei împotriva „celor fără Dumnezeu”.

Un text similar a apărut pe site-ul pro-guvernamental, FederalPress. Regnum, pro-Kremlin, a scris și el despre asemănarea dintre bătălia de pe Neva și „operațiunea specială”.

Potrivit a două surse Meduza, apropiate de Administrația Prezidențială, Kremlinul încearcă acum să găsească „modele” care să le explice rușilor motivele și scopurile invaziei din Ucraina. „Cu cât durează mai mult operațiunea, cu atât mai multe întrebări au oamenii: de ce se întâmplă asta? Care sunt obiectivele?”, explică unul dintre interlocutorii Meduza.

Manualele metodice legate de poveste reprezintă o încercare de a explica acest lucru. Sursele Meduza nu exclud posibilitatea de a continua să apară documente similare, cu instrucțiuni despre alte evenimente istorice: „Mașinațiuni ale Occidentului colectiv pot fi găsite peste tot”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, precum și Regnum, FederalPress și Gazeta.ru nu au răspuns la întrebările Meduza, până la ora publicării. >>


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”