Document/Cataramă a fost sursă a Securității, primind numele conspirative „Viorel”, „W” și „Voicu”

Document/Cataramă a fost sursă a Securității, primind numele conspirative „Viorel”, „W” și „Voicu”

Viorel Cataramă, candidat la alegerile prezidențiale, nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică, dar a fost sursă a Securității, arată Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) într-o adeverință publicată joi. Potrivit CNSAS, Cataramă figurează în arhive cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior. El folosea atât cu numele real, cât și numele conspirative "W" și "Voicu", menționează Consiliul.

CNSAS a publicat joi, pe site, o adeverință potrivit căreia Viorel Cataramă a fost sursă a securității, fiind public și conținutul mai multor note informative semnate de Viorel Cataramă atât cu numele real, cât și numele conspirative "W" și "Voicu".

Ce spune CNSAS:

"(...) Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerț exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior.

În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofițerii de Securitate numele conspirativ "Viorel", cât și documente olografe, semnate de căre Cataramă Viorel atât cu numele real, cât și cu numele conspirative "W" și "Voicu".
Potrivit CNSAS, în acest dosar au fost identificate mai multe informații transmise Securității de către Viorel Cataramă:

Printre acestea se află o "notă către protocol", datată 12.09.1985, olografă, semnată cu numele real:

"Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco - Belgia, vă aduc la cunoștință următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deține - privitor la mobila executată și livrată de CPL Oradea - informații pe care Tehnoforest nu le deține.

Întrucât firma folosește aceste informații fără știrea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoștința firmei Belco în RSR, domnul ȘL, și implicit la conducerea firmei străine.

Din informațiile pe care le dețin, ginerele domnului Ș, arh. F.A., lucrează la CPL Oradea, în compartimentul Proiectare. În trecut, tov. F, a fost invitat în Olanda de către firma de proiectare modele noi de mobilier. Tov. F și domnul Ș. susțin că din partea firmei a sosit o nouă invitație pentru anul 1985, solicitându-mă atât pe mine, cât și pe șeful meu (CT) și pe tov. dir. D să le comunicăm detalii despre această invitație. Eu personal nu cunosc nimic de această invitație.

Tov R.D, care a derulat înaintea mea acestă firmă, mi-a spus că, într-adevăr, firma a trimis o nouă invitație care a fost ditijată la CPL București, însă până în prezent nu s-a primit nicio comunicare de la forul superior.

Faptul că firma are acces direct la unele informații privind stocul, cantitatea pe flux, cantitatea reprogramată la producție, calitatea mobilei pt Belco se datorează faptului că firma sună pe tov F acasă sau la CPL Oradea - Secția Vrancei și solicită anumite date de genul celor enumerate mai sus.

Întrucât tov F răspunde direct de firma Belco din partea CPL Oradea - compartimentul proiectare - și lucrează la secția de mobilă Vrancei care produce cantități importante de mobilier către Belco, poate comunica aceste date firmei.

(...) Deși s-ar putea să existe și alte surse de informații pentru firmă, eu consider că cele enumerate mai sus pot oferi o explicație privitor la aflarea de către firmă a unor date despre producția de mobilier destinată exportului către firma Belco - Belgia".

O altă notă informativă este semnată de Cataramă cu numele conspirativ "Voicu", fiind datată 13 februarie 1988.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri