Document/Acest imbecil a vrut ca internetul să intre sub controlul CNA, instituție aflată sub talpa PSD!

Document/Acest imbecil a vrut ca internetul să intre sub controlul CNA, instituție aflată sub talpa PSD!

Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică pe 29 aprilie un proiect de lege care include și platformele de partajare video online în rândul serviciilor ce ar urma să fie controlate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Practic, proiectul ar fi dus la prima reglementare a internetului în România, dând CNA posibilitatea să șteargă conținut online. PSD a avut o inițiativă identică în urmă cu zece ani. În 2010, Olguța Vasilescu a inițiat un proiect de lege care prevedea ca domeniul internetului să fie controlat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), dar a retras proiectul la fel ca acum în urma scandalului declanșat.

Proiectul ministrului culturii a fost sesizat în premieră de  publicația Profit.ro . La doar o zi distanță, Ministerul Culturii a anunțat că a scos proiectul din dezbatere publică.

Ministerul Culturii, condus de ministrul Bogdan Gheorghiu, fostul șef al OTV Suceava, a invocat o presupusă nevoie de armonizare cu legislația europeană. E vorba despre ”necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind serviciile mass-media audiovizuale”.

Proiectul Ministerului Culturii includea explicit platformele video în definiția serviciilor audiovizuale:
– serviciu de platformă de partajare a materialelor video – serviciul al cărui scop principal sau al unei secţiuni disociabile a acestuia ori o funcţionalitate esenţială a acestuia constă în furnizarea către publicul larg de programe sau de materiale video generate de utilizatori, sau a ambelor categorii, în scop informativ, de divertisment sau educativ, pentru care furnizorul platformei de partajare a materialelor video nu are responsabilitate editorială, prin reţele de comunicaţii electronice, a căror organizare este stabilită de către furnizorul platformei de partajare a materialelor video, inclusiv prin mijloace automate sau algoritmi, în special prin afişare, marcare şi secvenţionare;”

Mai mult, proiectul ar fi introdus obligația ca platformele video online să primească licență de funcționare de la CNA:

– să elibereze licenţe audiovizuale, autorizații privind notificarea serviciilor media audiovizuale la cerere și a platformelor de partajare a materialelor video, avize de retransmisie și autorizaţii de retransmisie”

Proiectul prevedea pentru platformele video online obligații similare cu cele aplicabile televiziunilor în privința reclamelor ori a conținutului nepotrivit pentru minori. În cazul nerespectării obligațiilor, CNA ar fi avut dreptul să ceară interzicerea accesului la respectiva platformă online:

(1) În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. 425 și 426 și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului, Consiliul poate solicita:
a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut;
b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video;
c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video.

Practic, aceasta a fost prima tentativă de reglementare a conținutului online din România. Reglementarea conținutului online o chestiune extrem de delicată la nivel global.

La o zi după postarea proiectului în dezbatere publică, Ministerul Culturii a anunțat  printr-un comunicat  retragerea documentului, susținând că ”proiectul nu a parcurs proceduri de avizare la nivel guvernamental și nu a fost supus dezbaterii la nivelul Guvernului”.

Context

Fostul ministru PSD-ist al Muncii, Olguța Vasilescu, a inițiat, în 2010, un proiect de lege care prevedea ca domeniul internetului să fie controlat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Scandalul stârnit l-a determinat pe inițiator să îngroape de proiectul.

”Vrem să evităm constituirea unei noi autorități care să se ocupe exclusiv de domeniul internetului. Această operațiune ar presupune noi fonduri, ceea ce nu este corect deoarece, așa cum știm cu toții, țara trece printr-o criză financiară profundă. Noile reglementări pot trece, cel mai probabil, sub jurisdicția CNA, care, pe lângă prerogativele din domeniul audio-vizualului, poate avea și prerogative în domeniul internetului (…) Este inadmisibil ca oamenii de bun simț care intră pe diverse forumuri și site-uri serioase să fie hărțuiți cu toate mizeriile de persoane care se dedau limbajului suburban și obscenităților. Vă mărturisesc, eram gravidă și mai dădeam câte o declarație pentru diverse site-uri de știri. Mi se făcea pielea de găină când citeam ce scriu toți nevropații despre copilul meu, despre mine și despre orice declaram (…) De asemenea, cunosc un caz în care, grație unui comentariu care nu avea nicio legătură cu realitatea, DNA-ul s-a sesizat împotriva unei persoane importante din Dolj. Cum s-a dovedit ulterior, comentariul era nimic mai mult decât o minciună sfruntată”, declara Olguța Vasilescu în urmă cu zece ani.

Foto: Bogdan Gheorghiu (InquamPhotos / Ilona Andrei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”