Document. Sondaj făcut de americani în România. Rezultate-șoc pentru Iohannis și PSD

Document. Sondaj făcut de americani în România. Rezultate-șoc pentru Iohannis și PSD

Democratia nu functioneaza in tara noastra in primul rand din cauza coruptiei, care afecteaza preponderent autoritatile centrale (Parlament si Guvern), cred romanii. Sunt datele proaspete ale unui sondaj lucrat de Institutul International Republican (IRI), care releva si ca respondentii si-ar dori un presedinte mai puternic, 60% declarandu-se nesatisfacuti de felul in care Klaus Iohannis si-a exercitat mandatul, dar si ca sunt hotarati sa voteze in numar mare, la urmatorul scrutin, relatează  Ziare.com .

Documentul integral publicat de IRI:

Cercetarea sociologica, derulata in perioada 7 mai - 2 iunie 2018, pe un esantion reprezentativ la nivel national (marja de eroare: +- 1,2- 2,8), a masurat atat perceptia asupra institutiilor interne (increderea in institutii), cat si asupra pozitionarilor de geopolitica: statutul european, perceptia asupra Rusiei lui Putin, oportunitatea unirii cu Republica Moldova, dar si oportunitatea unei apropieri de asa-numitul Grup de la Visegrad, pentru a creste influenta Europei Centrale in fata celei Vestice.

Este un studiu complex, de sine-statator, in sensul ca nu este realizat la comanda vreunui partid politic sau a unei alte instante civice, prezumtia fiind aceea ca IRI, care de regula lucreaza in tari cu democratii emergente, si-a dorit un tablou al Romaniei care sa foloseasca pozitionarilor ulterioare ale diplomatiei americane in tara noastra si in regiune.

Totusi, trebuie spus din capul locului ca prezinta si unele vulnerabilitati de masurare/interpretare: in ceea ce priveste optiunile de vot:, de pilda, UDMR este cotat cu 1%, mai putin cu doua procente decat PNTCD, care nici nu e partid parlamentar si nici nu putem vorbi, in cazul acestei formatiuni, despre un bazin electoral constant la toate scrutinurile, cum e cazul UDMR (intre 5 si 7%, in mod traditional).

Concluzia pe care IRI o extrage in principal din acest sondaj este aceea a increderii pe care romanii o au in apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO: astfel, 85% evalueaza calitatea de membru NATO ca fiind pozitiva, 69% considera ca mentinerea unor relatii puternice cu UE serveste cel mai bine intereselor Romaniei, in vreme ce doar 35% spun acelasi lucru despre relatia cu Rusia.

Totusi, intre perceptia pe care romanii o au asupra coruptiei, de pilda, si rata in care aceasta le afecteaza in mod direct viata exista o discrepanta considerabila: desi 83% admit ca fenomenul coruptiei este raspandit, doar 21% admit ca ei sau apropiatii lor au dat mita in ultimele 12 luni.

Sa vedem, insa, pe capitole, cum arata radiografia unei tari, la capatul unui an si jumatate de guvernari succesive ale PSD, vreme in care protestele sociale au fost puternice, iar criticile internationale la adresa actiunilor Guvernului si Parlamentului nelipsite.

Directia in care merge tara

Covarsitor si in linie cu toate barometrele de opinie publica din ultima vreme, romanii cred ca Romania merge intr-o directie gresita - 77%. Optimistii sunt putini, 19% spun ca directia este una buna, iar 4% nu stiu/nu raspund.

Starea democratiei

Majoritatea, adica 60%, crede ca democratia ramane cea mai buna forma posibila de guvernamant pentru Romania. Totusi, 37% sunt de parere ca exista si alte forme de guvernamant la fel de bune sau mai bune decat democratia.

Un total de 62% opineaza ca democratia romaneasca nu functioneaza bine (dintre care 27% au dat raspunsul "deloc bine"), in principal din cauza de:
- coruptie (32%)
- incompetenta politicienilor si urmarirea intereselor personale (20%)
- guvernarea (11%)
- lipsa patriotismului si a unitatii (9%).

In ceea ce priveste compararea cu alte state, romanii cred ca stau mai bine, din perspectiva functionarii democratiei, decat Rusia, China si Serbia, dar considerabil mai prost decat SUA, Germania, Franta si Polonia.

Perceptia asupra coruptiei

Desi 83% dintre romani admit ca fenomenul coruptiei este foarte raspandit sau raspandit in tara noastra, 73% dintre ei spun ca nu au facut vreun favor si ca nici nu au dat mita vreunui oficial din sectorul guvernamental, in ultimul an.

Mai mult, desi coruptia este vazuta ca fiind una dintre problemele majore care face ca Romania sa nu functioneze optim, 57% spun ca nu ii afecteaza in mod direct si cotidian (23%) sau ca ii afecteaza extrem de putin (34%).

In ceea ce priveste localizarea coruptiei, romanii arata cu degetul majoritar inspre Parlament (84%), Guvern (83%) si abia apoi spre serviciile sociale (78%) . In general, coruptia este perceputa ca afectand mai degraba nivelul central (58%) decat pe cele regionale si locale (19 procente fiecare).

Actorii sociali de la care romanii asteapta solutii

Media (55%), intelectualii (44%), instantele judecatoresti (43%) si presedintele (43%) sunt cei de la care romanii asteapta solutii pentru rezolvarea problemelor.

Cel mai putin creditati cu capacitatea de rezolva problemele tarii sunt prim-ministrul (27%) si Guvernul (19%).

Evaluarea mandatului lui Klaus Iohannis

Romanii se arata destul de severi, atunci cand vine vorba despre evaluarea mandatului la Cotroceni al lui Klaus Iohannis. Covarsitor - 60% - se declara nesatisfacuti de felul in care a actionat presedintele.

Ce ar fi trebuit sa faca presedintele Iohannis? Intrebati despre prioritatile de pe agenda prezidentiala, romanii au bifat:

- lupta impotriva coruptiei (48%)
- consolidarea statului de drept (44%).

Uniunea Europeana, NATO sau Rusia? Plus Grupul de la Visegrad

Institutul International Republican a vrut sa stie cum anume percep romanii atat statutul european, cat si relatia cu Rusia lui Putin, masurand totodata si atasamentul fata de UE si NATO.

Concluziile sunt euro-optimiste, pentru ca romanii isi doresc ca tara sa aiba relatii puternice cu Uniunea Europeana, SUA si Germania, in principal, si mai putin cu Rusia si China.

85% evalueaza pozitiv calitatea de membru al Aliantei Nord-Atlantice, iar 84% spun ca Romania trebuie sa ramana in Uniunea Europeana.

Totusi, intervievatorii au vrut sa stie si daca romanilor le-ar conveni o apropiere de Polonia, Slovacia si Ungaria (cunoscute in alianta ca Grupul de la Visegrad), pentru a echilibra influenta Europei de Vest: 46% au dat un raspuns pozitiv, dar faptul ca 12% au evitat raspunsul poate indica si ca intreabarea nu le-a spus foarte multe respondentilor.

Optiunile electorale

Acest capitol este unul cu cateva vulnerabilitati, despre care nu stim daca sunt de metodologie, de ponderare sau daca chiar scot la iveala modificari destul de ample in tabloul electoral.

Cert e ca, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, cei mai multi dintre romani ar vota - 52% cu siguranta si 26% probabil da.

Cu cine ar vota?

PSD - 26%
PNL - 24%
Romania 100 - 7%
ALDE - 6%
USR - 5%
PMP - 3%
PNTCD - 3%
UDMR - 1%
Altele - 3%
Nu stiu - 22%





populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”