Document-ȘOC! Dragnea vrea să facă pușcărie acasă, cu țiitoarea!

Document-ȘOC! Dragnea vrea să facă pușcărie acasă, cu țiitoarea!

Dragnea vrea să facă pușcărie acasă, cu țiitoarea! Propunere PSD: Persoanele condamnate pentru corupție, cu pedepse de maxim 5 ani de închisoare, vor putea beneficia de măsurile alternative ca detenție la domiciliu sau de week-end.

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din comisia juridică de la Camera Deputaților a votat marți mai multe amendamente ale PSD depuse la o serie de proiecte de lege privind măsurile privative de executare a pedepselor privative libertate prin care și persoanele condamnate pentru fapte de corupție, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare, să poată beneficia de măsuri alternative de executare a pedepselor, precum executarea pedepsei la domiciliu, executarea fracţionată a pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat sau în regim mixt, cu echivalent în zile de muncă în folosul comunității. aceste amendamente. Ședința a durat aproape trei ore, însă votul pe raportul final pe aceste modificări a fost amânat pentru miercuri după-amiază, când are loc o nouă ședință.

De asemenea, deputații juriști au votat mai multe prevederi dintr-un proiect al UDMR, adoptat tacit de Senat anul trecut, care se referă în special la cine poate benefica de regimul deschis și semideschis de detenție, dar și revenirea la reducerea pedepsei cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa in inchisoare, scrie  HotNews.ro .

Consultă aici toate amendamentele depuse pâna la 2 aprilie:

Amendamentele depuse de grupul PSD: - și votate marți de comisia juridică:

Art.1 (1) Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executarii pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

(2) Judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei va dispune aceste masuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie.

(3) Măsurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.

Art.2.- Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate
sunt:
a) măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate;
b) măsura de executare fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare;
c) - abrogat
d) măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat.

Art.3 – (1) Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere din partea Comisiei de Probatiune cu brățară electronică."

(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profițând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei. *S-a eliminat din forma inițială continuarea: "infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție cât și persoanelor aflate în stare de recidivă."

 Art.4 –(1) Măsura alternativă de executare fracționată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, în penitenciarul in care a executat restul pedepsei sau într-un centru de detenție special înființat în acest scop.

(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.

(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, *Se elimină continuarea: "infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă."

Deputații PSD - amendamentele sunt semnate de "grup PSD" - au depus aceste amendamente la proiectul de lege depus anul trecut de parlamentari de la PNL, așa încât persoanele condamnate pentru fapte de corupție, infracțiuni de serviciu sau cele aflate în recidivă să nu mai fie exceptate de la aplicarea acestor măsuri, iar durata maximă a pedepsei să crească de la 4 la 5 ani.

Cel de-ai doilea proiect discutat marți a fost cel al UDMR, care conținea și o serie de prevederi de modificare a Codului penal și codului de procedură penală, elemente care vor fi trimise separat la comisia speciala condusă de Florin Iordache și nu vor fi discutate în pachetul privind masurile de executare a pedepselor.

Printre altele, proiectul celor de la UDMR prevede revenirea la reducerea pedepsei cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa in inchisoare: "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate."

Cum se modifică prevederile privind regimul deschis și semideschis ca urmare a amendamentelor UDMR adoptate:

Regimul închis se aplică inițial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani."

Regimul semideschis se aplică inițial persoanelor condamnate pentr fapte comise fără violență la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani în cazul unor fapte comise cu violență.

Regimul deschis se aplucă inițial persoaenlor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violență la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani.

În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează în arest la domiciliu cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență.

Pentru proiectele discutate marți, Camera Deputaților este decizională, Senatul deja adoptându-le tacit anul trecut.

Acestea vor opera modificări la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.




populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”