DOCUMENT Salariul minim brut va crește la 3.300 de lei, de la 1 octombrie 2023 / Câți angajați sunt vizați

DOCUMENT Salariul minim brut va crește la 3.300 de lei, de la 1 octombrie 2023 / Câți angajați sunt vizați

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.000 de lei pe lună la 3.300 de lei pe lună, începând cu data de 1 octombrie 2023, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern scos în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Salariul minim pe economie este în prezent 3.000 de lei brut, scrie Hotnews .

  • „Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,96 lei/oră.”, se arată în proiectul de act normativ.

Peste 1,86 milioane de salariați vor beneficia de majorarea salariului de bază minim

În nota de fundamentare se menționează că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.

Explicația este că unii angajați au salarii minime cuprinse între 3.000 de lei și 3.300 de lei, urmând a beneficia și ei de această majorare.

Creșterea salariului minim din construcții mai asțeaptă - Explicațiile Ministerului Muncii

Proiectul de act normativ nu spune nimic de creșterea salariului minim din construcții spre exemplu, muncitorii din acest sector urmând a fi afectați de noile măsuri fiscale.

„Salariul minim în constructii având regim diferit de taxare, ceea ce reprezinta o modificare a Codului Fiscal, care a fost facuta prin OUG 168/2002, se va stabili prin proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament”, susțin oficialii Ministerului Muncii.

Problema cu salariul minim din sectoarele: construcții, agricultură și industria alimentară

Circa 800.000 de persoane lucrează în construcții, agricultură și industria alimentară. Acestea au anumite facilități: adică nu plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

În construcții, salariul minim este acum 4.000 de lei. Guvernul vrea să pună firmele să le plătească acestor angajați contribuția la sănătate de 10%, având în vedere că beneficiază de servicii.

În același timp, se discută despre majorarea salariului minim la 4.500 lei brut. Ar însemna să ia în mână 3.094 în loc de 3.150 lei, cât au acum.

La agricultură și industria alimentară nu este clar la cât vor mări salariul minim. Acum au 3.000 de lei brut (2.362 lei în mână), cu aceleași scutiri și vor să reintroducă plata CASS.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…