DOCUMENT Șacalii din PSD nu lasă prada din gură/Citiți și voi ce lege a inițiat Șerban Nicolae
Șerban Nicolae, Titus Corlățean și alți 12 parlamentari PSD din ”aripa dură” a partidului au inițiat un proiect de lege care interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat și blochează și eventualele negocieri începute deja, scrie G4Media.
Proiectul a fost votat deja de Senat în 19 mai și a intrat în linie dreaptă în Camera Deputaților, unde trebuie să primească raport de la Comisia economică.
Dacă va fi adoptat, proiectul va face imposibilă atragerea de capital privat la companiile de stat, multe dintre ele căpușate timp de aproape șapte ani de clientela PSD-ALDE, partidele care au guvernat în această perioadă.
Parlamentarii PSD care au depus proiectului își justifică inițiativa legislativă printr-o presupusă nevoie de protejare a intereselor naționale în economie. Inițiatorii nu explică însă de ce privatizarea unor companii care înregistrează anual pierderi sau profituri foarte mici în comparație cu cifra de afaceri sau cota de piață ar însemna o afectarea a intereselor naționale.
- Ce scriu inițiatorii în expunerea de motive:Pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent. În mod evident, efectele negative în paln economic determinate de starea de urgență și de criza Covid-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență. De aceea, este necesra ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cine sunt inițiatorii: Florian Bodog (fost ministru al Sănătății, scăpat de colegi de un dosar penal de corupție), Șerban Nicolae (unul dintre artizanii atacurilor la justiție), Titus Corlățean (artizanul deschiderii Centrului Rus de Cultură de la București), Ştefan Radu Oprea (fost ministru al IMM-urilor), Florin Cârciumaru, Creţu Gabriela, Dan Carmen Daniela, Iordache Virginel, Iriza Scarlat, Mihu Ştefan, Pavel Marian, Preda Radu-Cosmin, Stocheci Cristina-Mariana și Şerban Valeca.
Proiectul de lege prevede și posibilitatea ca statul să poată cumpăra acțiuni în companii care activează în aproape orice domeniu economic.
Principalele prevederi din proiectul de lege:
- La data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice pentru o perioadă de doi ani înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută.
- Se supendă pentru doi ani orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.
În condițiile legii, statul poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile producția și comercializarea de medicamente, industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, energie, resurse minerale, transport, comunicații, IT.