Document OFICIAL. Toader, prins cu MINCIUNA. În dosarul de candidatură al procurorului general nu există nicio ordonanţă de clasare dată lui Klaus Iohannis, spune CSM
Document OFICIAL. Toader, prins cu MINCIUNA. În dosarul de candidatură al procurorului general nu există nicio ordonanţă de clasare dată lui Klaus Iohannis, spune CSM.
CSM îl contrazice pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader care a afirmat în anunţul privind cererea de revocare a procurorului general al României Augustin Lazăr că la dosarul de candidatură a acestuia din 2016 ar exista o ordonanţă de clasare dată lui Klaus Iohannis. CSM a răspuns unei solicitări a procurorului general după cum puteţi observa în documentele obţinute de G4Media.ro în fascimil. Augustin Lazăr cere oficial o copie după ordonanța de clasare care ar fi atașată la dosar dar CSM răspunde că nu a identificat un astfel de document.
„Urmare a adresei dumneavoastră nr. 2631/C/2018, vă aducem la cunoştinţă că în urma verificării documentaţiei ataşate la lucrarea noastră nr. 8012/2016 (având ca obiect avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră“, este răspunsul trimis procurorului general de către CSM.
Săptămâna trecută, în anunţul privind cererea de revocare, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a vorbit despre “unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie”. Acuzația a fost reluată ulterior zile la rând la Antena 3.
În acest context, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a scris pe o reţea de socializare că şeful statului Klaus Iohannis are datoria să explice dacă într-adevăr la dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr există o ordonanţă de clasare (NUP) emisă pe numele lui.
„Preşedintele Iohannis nu are dreptul la tăcere!
Tudorel Toader afirmă că în dosarul înaintat de Ministerul Justiţiei către CSM şi către Iohannis în procesul de numire în funcţia de Procuror General, s-ar fi aflat şi o ordonanţă prin care Augustin Lazăr ar fi aprobat un NUP în favoarea preşedintelui. Dacă a fost aşa, ar semăna a şantaj la Preşedintele României .
Augustin Lazăr afirmă că nu a existat un asemenea document în dosarul său .
Este clar că unul din doi, ori Toader ori Lazăr, minte fără ruşine, unul pentru a-l demite pe celălalt iar celălalt pentru a se menţine pe funcţie.
Preşedintele Iohannis nu are dreptul la tăcere pentru că este singurul care poate “desemna” mincinosul, spunând public dacă a avut în dosarul lui Augustin Lazăr o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale (NUP) pe numele său, ordonanţă aprobată de Augustin Lazăr .
În minutul următor declaraţiei preşedinteluiu, mincinosul trebuie să demisioneze.
PS – Dacă documentul s-a aflat în dosar şi domnul Iohannis are o mare problemă”, a scris Băsescu pe Facebook.
În seara zilei de 24 octombrie când Tudorel Toader a solicitat revocarea lui Lazăr, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, cea care l-a propus pe Lazăr în 2016, a scris pe Facebook.
“Sunt ministrul justiţiei care a făcut propunerea de numire a domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am obligaţia de a răspunde public afirmaţiilor ministrului Toader privind pretinsa nelegalitate a acestei propuneri. Fac următoarele precizări:
1. La momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul “foarte bine” la ultima evaluare profesională, absenţa vreunei sancţionari disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004.
2. Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului, prin consultarea dosarului profesional al candidatului aflat în gestionarea Consiliului. Avizul CSM cu privire la propunerea de numire a procurorului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general României confirmă îndeplinirea tuturor criteriilor legale şi a celor de procedură. Avizul a fost dat cu unanimitate.
3. Înaintarea propunerii în vederea numirii de către Preşedintele României a cuprins toate elementele cerute de lege.
Câteva elemente suplimentare. Procurorul Augustin Lazăr avea la data propunerii 34 de ani neîntrerupţi în profesie şi numai calificativul ‘foarte bine’ de-a lungul întregii cariere. La momentul propunerii, Augustin Lazar era procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia, la al doilea mandat obţinut prin concurs organizat de CSM. Consiliul verifică criteriile formale de vechime, calificativ şi absenţa sancţiunilor profesionale înainte de numirea în funcţia de conducere. CSM a verificat îndeplinirea condiţiilor, în decembrie 2015, când procurorul Lazăr a obţinut prin concurs al doilea mandat de procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea Apel Alba Iulia. Şi, aşa cum am precizat, în aprilie 2016 când am înaintat propunerea de numire în funcţia de procuror general al României”, a scris Raluca Prună pe Facebook.