DOCUMENT Laura Vicol demisionează de la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților, după scandalul Nordis
Deputata PSD LauraVicol și-a depus demisia, marți, din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. În documentul obținut d HotNews.ro, ea acuză „jocuri nedrepte”. Demisia vine la o zi de la investigația Recorder privind proiectul imobiliar Nordis, „afacerea unui clan politico-imobiliar cu conexiuni la cel mai înalt nivel”. Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol.
În cererea transmisă președintelui Camerei Deputaților, document obținut de HotNews.ro, Laura Vicol spune că a luat decizia de a demisiona din funcția de președinte al Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități.
„Am luat decizia ca urmare a jocurilor nedrepte și de o gravitate fără ptrecedent îndreptate împotriva mea. Până la lămurirea loc, doresc să demisionez”, și-a motivat Vicol demisia.
Proiectul Nordis, afacerea unui clan politico-imobiliar cu conexiuni la cel mai înalt nivel
Laura Vicol-Ciorbă este soția lui Vladimir Ciorbă, asociatul principal al Nordis.
Nordis trebuia să fie cel mai spectaculos proiect imobiliar din România ultimilor ani, dar evoluția acestei afaceri a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale cu sute de oameni păgubiți și multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului, arată Recorder într-o investigație publicată luni.
În ultimii ani, în conturile Nordis au intrat milioane de euro, dar majoritatea ansamblurilor rezidențiale promise au rămas doar pe hârtie și în reclame. Folosind campanii de marketing agresive și speculând slăbiciuni majore din legislația românească, Nordis a încasat sume uriașe în avans de la oameni care, deși le-au plătit integral, n-au mai intrat în posesia apartamentelor promise, arată investigația Recorder.
Recorder a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.
România este un adevărat paradis legislativ pentru dezvoltatorii imobiliari care vând apartamente din stadiul de proiect. Legile românești le permit acestor firme să încaseze în avans chiar și 100% din valoarea apartamentelor încă neconstruite, nu impun nicio restricție cu privire la cheltuirea acestor bani și nu obligă dezvoltatorii să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienți în caz de forță majoră.
Prin comparație, în Franța nu se poate încasa un avans inițial mai mare de 5%, banii merg într-un cont special destinat construcției, iar dezvoltatorii sunt obligați să încheie asigurări care îi protejează pe clienți.
Legile care favorizează astfel de fraude imobiliare ar trebui modificate în Parlament, dar afacerea Nordis este plină de conexiuni politice la cel mai înalt nivel.
Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soția acestuia este Laura Vicol, parlamentar PSD și șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Această comisie are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Practic, Vicol ar trebui să modifice legile care i-au permis soțului său să derulează toată această schemă frauduloasă.