Document înfiorător! Firea, o mincinoasă! Cum ne omoară poluarea din București/Concluziile raportului Institutului de Sănătate Publică
Studiul făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.
”În situația în care s-ar fi realizat dezideratele de a scădea nivelurile de poluare cu particule din aer la concentrația egală cu 20 ug/m' (limită ce ar fi trebuit să fie atinsă în anul 2010), locuitorii oraşului București ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani”, se arată în studiu.
- S-a obţinut o asociere semnificativ statistică între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant şi incidenţa totală.
- S-a obținut o asociere certă, cu semnificație statistică, între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant - PM10 şi incidența prin infarct acut de miocard.
- S-a obţinut o asociere certă, cu semnificație statistică, între nivelul de pulberi în suspensie din aerul ambiant- PM10 şi incidenţa prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.
- S-a obținut o relația evidentă între decesele prin BPOC și utilizarea autovehiculelor noi - o relație divergentă.
- S-a obţinut o asociere certă, cu semnificație statistică, între mortalitatea prin accident vascular cerebral și expunerea la PM10 din aer.
- Rezultatele studiului au arătat faptul că relația cert dovedită statistic între poluarea cu PM10 și apariția infarctului miocardic acut și mortalitatea prin accidentul vascular cerebral sunt în deplină concordanță cu cele prezentate de OMS.
- Influența asupra prevalenţei simptomelor respiratorii şi a bolilor pulmonare la copii şi adulți
- Influenta asupra prevalenţei bolilor cardio-vasculare,
- Efectele asupra simptomatologiei apărute la astmatici şi la non-astmatici,
- Prevalenţa simptomelor respiratorii şi a bolilor pulmonare la copii şi adulți
- Scăderea performantelor funcționale respiratorii pulmonare.
- Inducerea cancerului pulmonar.
- Posibilul efect asupra aparatului gastro-intestinal.
”Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5 %. La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2 %); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7 %”, se arată în document.
Studiul arată și că în centru Bucureștiul este mai poluat.
- Arderea unor combustibili fosili pentru încălzitul locuinţelor;
- Arderea combustibililor pentru obținerea energiei electrice;
- Arderea combustibililor în procese industriale diverse;
- Arderea biomasei (lemnului) din păduri pentru încălzit;
- Arderea vegetației pentru eliberarea unor terenuri în agricultură;
- Arderea vegetației pentru eliberarea de terenuri în vederea efectuării de construcții;
- Arderea reziduurilor menajere sau agricole;
- Construcţii şi demolări;
- Morărit şi dispozitive folosite în agricultură;
- Procesarea materialului lemnos;
- Industria petrochimică, Industrii de prelucrare a metalelor, Industrii de prelucrare a elementelor minerale;
- Eroziunea solului;
- Depozitarea şi reciclarea gunoaielor;
- Antrenarea prafului de pe drumuri pavate sau nepavate;
- Antrenarea prafului din zone de deșert;
- Mijloacele de transport, autovehiculele.