Document incendiar. Ce rol a jucat Europa în fabricarea dronelor ucigașe folosite de Rusia
Kievul spune că dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina au diverse componente europene.
Dronă iraniană deasupra Kievului FOTO Profimedia
Dronele kamikaze iraniene folosite în cele mai recente atacuri asupra orașelor ucrainene sunt pline cu componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali, scrie theguardian.com.
Într-un document de 47 de pagini transmis de guvernul Ucrainei guvernelor G7 în august, se susține că au avut loc peste 600 de raiduri în orașe folosind vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conțineau tehnologie occidentală în ultimele trei luni.
Potrivit raportului, obținut de The Guardian, în drona Shahed-131 au fost găsite 52 de componente electrice fabricate de companii occidentale și 57 în modelul Shahed-136, care are o rază de zbor de 2.000 km (1.240 mile) și o viteză de croazieră de 180 km/h (111 mph).
„Cele de mai sus pot fi efectuate de forțele de apărare ucrainene dacă partenerii oferă mijloacele necesare de distrugere”.
„Producția iraniană de UAV s-a adaptat și folosește în mare parte componente comerciale disponibile, a căror aprovizionare este slab sau deloc controlată”, se spune în raport.
Potrivit raportului ucrainean, informațiile vamale arată că „aproape toate importurile către Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica”.
Bart Groothuis, un europarlamentar care face parte din subcomisia pentru apărare și securitate a Parlamentului European, a declarat că a existat o coordonare insuficientă între serviciile de informații ale UE pentru a se confrunta cu utilizarea abuzivă a componentelor occidentale. „Cred că multe agenții europene de informații nici măcar nu se uită la sancțiuni”, a spus el.
Documentul guvernului ucrainean a fost elaborat cu asistența institutului central de cercetare a armamentelor și echipamentelor militare din Ucraina și a serviciilor sale de informații.
Acesta oferă cea mai actualizată analiză a tacticilor și planurilor de producție în schimbare ale Rusiei, de când a fost înregistrată prima utilizare a dronelor Shahed.
O pauză a atacurilor care a durat între 17 noiembrie și 7 decembrie s-a datorat „probabil adaptării dronelor concepute pentru un climat cald la iarna ucraineană”, iar aceasta „ar putea indica o cooperare suplimentară între Rusia și Iran în producerea și modernizarea Shahed-136/131”.
Livrările de UAV Shahed-136/131 din Iran către Rusia au loc peste Marea Caspică. „De la Teheran, dronele sunt livrate în portul iranian Amirabad, de unde sunt expediate în orașul-port rusesc Makhachkala.”
Marcajele de pe componentele electronice de pe dronele folosite în Ucraina în ultimele luni au fost distruse, „probabil cu ajutorul unui laser”, iar forțele ruse au început să folosească denumirile Geranium-1 și Geranium-2 pentru drone, care este „parte probabilă a unui acord între Iran și Rusia care să ascundă rolul Iranului”.
La începutul lunii iulie, un nou model Shahed-136 marcat „Y002” a fost doborât în Ucraina, care „s-ar putea să fi fost asamblat într-o nouă unitate de producție din Rusia”. Se spune că eșantionul ar fi avut o formă de aripă diferită, ceea ce „poate indica și producția într-o nouă locație”.
Rusia și Iranul „lucrează deja la un nou motor pentru Shahed-136, care ar trebui să ofere viteză și autonomie mai bune”.
O gamă largă de componente produse de companii occidentale au fost găsite în modelele de drone doborâte, potrivit raportului către G7, care cuprinde Franța, SUA, Marea Britanie, Germania, Japonia, Italia și Canada, plus UE.
O pompă de combustibil fabricată în Polonia de compania germană Ti Automotive Gmbh, a cărei multinațională britanică TI Fluid Systems este compania-mamă, a fost descoperită într-un Shahed-136, precum și un microcontroler cu memorie flash încorporată și un nivel foarte scăzut. -regulator de cădere de tensiune cu inhibitor realizat de firma elvețiană STMicroelectronics, conform raportului.
De asemenea, într-un Shahed-136, a fost descoperit un circuit integrat al unui driver de rețea tampon și un tranzistor fabricat de International Rectifier, o subsidiară a firmei germane Infineon Technologies AG.
Echipamentele lor sunt disponibile gratuit pentru cumpărare de la comercianții cu amănuntul din toată Europa, iar compania a declarat anterior că nu vinde în Iran.
Un purtător de cuvânt al STMicroelectronics a declarat: „Lucrăm cu peste 200.000 de clienți și mii de parteneri din întreaga lume. Nu autorizăm și nu acceptăm utilizarea produselor noastre în afara scopului pentru care sunt destinate. Avem un program global de conformitate cu comerțul global prin care respectăm toate regulile și reglementările comerciale internaționale. Avem un program intern de conformitate cu controlul exporturilor, care conține instruire și proceduri pentru a asigura conformitatea cu diverse reglementări privind controlul exporturilor. Ca parte a acestui program, oferim linii directoare canalelor noastre de vânzare pentru a ne asigura că fiecare parte din lanțul nostru de aprovizionare înțelege responsabilitatea sa de a respecta legile și reglementările aplicabile.”
Purtătorul de cuvânt al Infineon a declarat că nu a vândut componente Iranului și că și-a lichidat operațiunile din Rusia în martie anul trecut.
El a spus: „În general, conformitatea cu legile aplicabile este de cea mai mare importanță pentru Infineon și am stabilit politici și procese solide pentru a respecta aceste legi. Le instruim clienților noștri, inclusiv distribuitorilor, să efectueze vânzări consecutive numai în conformitate cu regulile aplicabile. Se dovedește dificil să controlezi vânzările pe toată durata de viață a unui produs. Totuși, am luat măsuri ample la dispoziție pentru a asigura respectarea sancțiunilor împotriva Rusiei, care urmăresc nu numai să respecte litera, ci și spiritul sancțiunilor.”
În modelul Shahed-131, experții ucraineni au identificat un circuit integrat de gestionare a energiei personalizabil cu 14 canale și un microprocesor fabricat de compania olandeză NXP Semiconductor și un tranzistor de putere și un circuit integrat de la International Rectifier.
De asemenea, a fost găsit un microcontroler de 32 de biți, un procesor de 32 de biți, un microcontroler cu memorie flash încorporată și un regulator de cădere de tensiune foarte joasă cu inhibitor fabricat de STMicroelectronics și un cip de urmărire GPS realizat de firma elvețiană U-blox .
Purtătorul de cuvânt al U-blox a declarat: „U-blox condamnă ferm invadarea Ucrainei de către Rusia. Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, U-blox a oprit toate vânzările către Rusia, Belarus și teritoriile ocupate de armata rusă în Ucraina, indiferent de utilizarea prevăzută. Recent, U-blox a decis, de asemenea, să nu vândă membrilor Uniunii Economice Eurasiatice (o zonă de liber schimb cu Rusia). Din 2002, U-blox are o politică strictă a companiei conform căreia produsele sale nu trebuie utilizate în arme sau sisteme de arme – inclusiv sisteme de identificare a țintelor.”
La rândul său, purtătorul de cuvânt al NXP Semiconductor a declarat că caută noi modalități de a evita utilizarea greșită a tehnologiei sale.
Acesta a spus: „Nu tolerăm utilizarea produselor noastre în arme rusești sau iraniene sau orice altă aplicație pentru care produsele noastre nu au fost concepute sau licențiate. Continuăm să respectăm legile privind controlul exporturilor și sancțiunile din țările în care ne desfășurăm activitatea și nu sprijinim nicio afacere în sau cu Rusia, Belarus și alte țări sub embargo, inclusiv Iran. Echipa noastră este în contact permanent cu autoritățile de reglementare din întreaga lume în această problemă, în timp ce explorăm măsuri suplimentare pentru a ajuta la neutralizarea deturnării ilegale a cipurilor.”
Sursa: adevarul.ro