DOCUMENT În ce țară am ajuns să trăim?/Raportul Comisiei prezidențiale care a dus la condamnarea regimului comunist și a Securității a dispărut de pe toate site-urile oficiale ale statului român
Raportul Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste nu mai există pe nici unul dintre site-urile principalelor instituții ale statului român: Administrația Prezidențială, Camera Deputaților, Senatul și Guvernul. Raportul comisiei conduse de istoricul Vladimir Tismăneanu a dus la condamnarea formală a regimului comunist de către președintele Traian Băsescu. El a condamnat și fosta Securitate, poliția politică a regimului comunist.
”Ca șef al statului român condamn explicit şi categoric sistemul comunist din România, de la înfiinţarea sa, pe bază de dictat, în anii 1944-1947, şi până la prăbuşire, în decembrie 1989. Luând act de realităţile prezentate în raport, afirm cu deplină responsabilitate: regimul comunist din România a fost ilegitim şi criminal (…) În cazul securităţii, a fost vorba de o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim şi criminal”, a spus Băsescu în discursul susținut în cadrul unei ședințe comune a Parlamentului în 18 decembrie 2006.
Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a fost creată de președinția României în aprilie 2006 pentru a studia și a redacta un raport. Acest raport nu mai există acum pe site-urile instituțiilor de stat.
Vladimir Tismăneanu a fost numit de președintele Băsescu în funcția de președinte al comisiei, din care au mai făcut parte Sorin Alexandrescu, Mihnea Berindei, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Virgil Ierunca, Sorin Ilieșiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Horia- Roman Patapievici, Dragoș Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Levente Salat, Stelian Tănase, Cristian Vasile și Alexandru Zub.
Experții care au lucrat împreună cu membrii comisiei au fost Hannelore Baier, Ioana Boca, Stefano Bottoni, Ruxandra Cesereanu, Radu Chiriţă, Adrian Cioflâncă, Dorin Dobrincu, Robert Fürtos, Armand Goşu, Constantin Iordachi, Maria Mureşan, Germina Nagâţ, Eugen Negrici, Novák Csaba Zoltán, Olti Agoston, Cristina Petrescu, Anca Şincan, Virgiliu Ţârău, Cristian Vasile, Smaranda Vultur.
Astăzi se împlinesc 35 de ani de la căderea regimului comunist din România, confințită prin fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu și instaurarea unui nou regim condus formal de Ion Iliescu. De notat că fostul președinte Traian Băsescu a fost declarat colaborator al fostei Securități. Dosarul care îl vizează pe Ion Iliescu și rolul său în uciderea a peste o mie de cetățeni români în evenimentele de după 22 decembrie 1989 nu a ajuns nici acum în instanță.
Principalele concluzii ale raportului Comisiei Tismăneanu:
”Pe baza examinării a mii şi mii de pagini de documente, luând în consideraţie existenţa unei imense literaturi analitice şi de mărturii care probează natura antipatriotică a dictaturii comuniste, putem afirma că regimul comunist din România (1945-1989) a fost nelegitim şi criminal1.
Ca urmare a politicii criminale a regimului comunist, au fost deţinute în închisori şi lagăre, deportate/strămutate sute de mii de persoane. Cifrele propuse de cercetători, luate în considerare de această Comisie, se situează între 500 000-2 000 000 de victime. Dificultatea estimării provine din ocultarea sistematică de către Securitate, Procuratură, Miliţie, Trupe de Grăniceri, Armată şi alte organe represive a informaţiilor privind soarta multora dintre aceste victime.