DOCUMENT Dovada că Vâlcov a MINȚIT: scrisoarea către S&P, unde Teodorovici discută Ordonanța lăcomiei
Faptul că Guvernul s-a panicat de posibilitatea ca Standard&Poor's să schimbe perspectiva de la stabilă, la negativă nu mai e o noutate. După ce Darius Vâlcov a spus că problema este din cauza lui Klaus Ioannis și bugetul de stat pe 2019, scrisoarea transmisă de către Eugen Teodorovici vorbește doar despre OUG 114 și despre faptul că va fi corectată taxa pe active aplicată băncilor. În documentul postat pe Facebook de către deputatul USR, Claudiu Năsui, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că vor fi eliminate din baza de calcul a taxei anumite active, că va fi micșorată și că va fi eliminată referința ROBOR, scrie Hotnews .
Deputatul USR, Claudiu Năsui, spune că ratingul României a scăzut din cauza OUG 114.
"Autoritățile mint când spun că ratingul României a scăzut din cauza lipsei bugetului. În față ne spun că OUG 114 este actul „cel mai curajos și îndrăzneț” pe care a apărut în România după revoluție. Pe la spate scriu companiei S&P că își dau seama că au făcut o prostie și le promit că vor repara. Companiile de rating, însă, nu funcționează pe promisiuni, precum politica, ci pe fapte", a spus deputatul USR.
"Le promite că va scoate referința la ROBOR a taxei pe active bancare, că va exclude câteva categorii de active din calculul taxei și că va încerca să schimbe chiar și indicele ROBOR. De fapt, ideea care se vehiculează este că statul va exclude de la taxa pe active bancare tocmai titlurile de stat. Adică creditele către el însuși. Ca să ne dăm seama în ce hal sunt oamenii care ne conduc. La finalul lunii decembrie, ministrul finanțelor se plângea că băncile dau mai mulți bani la stat (adică îi pun în titluri de stat) și nu creditează suficient economia. Soluția lui? Să taxeze toate activele bancare. Adică toate creditele", a spus Năsui.
Dar ce să vezi că dacă taxezi creditarea, o descurajezi. Orice taxă pe un lucru, descurajează acel lucru. Lecție clasică de economie. Iar acum vor veni cu ideea discriminatoare să nu mai taxeze toate creditele, ci să le păsuiască pe cele către stat. Adică același ministru care se plângea că băncile nu creditează suficient economia reală, va impune o taxă pe toate creditele mai puțin cele către stat. Deci va agrava problema de care tot el se plângea.
Problema în fond de unde vine? Vine din faptul că statul nu poate duce cheltuielile pe care le-a crescut peste măsuri. De acolo vine deficitul, de acolo și criza de bani.
"Din cauza acestor cheltuieli mult mărite au fost obligați să introducă taxe noi. Singura soluție pentru a ieși din impas acum este să reducem cheltuielile statului și astfel să reduce deficitul. Dar acum urmează doi ani electorali. Cine să mai facă asta acum? Mai ales că deviza economică a partidului social democrat a fost: „după noi potopul”, a mai arătat deputatul.
Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă dimineața, că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a cerut agenției de rating Standard & Poor's să amâne perspectiva, din cauza neadoptării bugetului de stat, ceea ce poate afecta evaluarea, potrivit Mediafax.
„Din partea Ministerului Finanțelor (Ministerul Finanțelor Publice, MFP - n.red.)”, a spus Darius Vâlcov, sâmbătă dimineața, la Antena 3, referitor la cine a solicitat Standard & Poor's să amâne perspectiva cu două săptămâni.
La rândul său, Cristian Socol, profesor de economie și strateg economic al PSD a vorbit, vineri seara, doar despre OUG 114, dând vina pe BNR, bănci, companii.