Document. Dovada că Dragnea a fost chelnerul SRI! Legătura cu „statul paralel” furnizată oficial chiar de Guvern
Document. Dovada că Dragnea a fost chelnerul SRI! Legătura cu „statul paralel” furnizată oficial chiar de Guvern. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a semnat în 2014 un protocol secret de colaborare cu Serviciul Român de Informații, după cum reiese dintr-un răspuns oficial furnizat unui cititor G4Media.ro chiar de către Ministerul Dezvoltării, condus de Paul Stănescu. Din răspunsul oficial rezultă că la minister au fost semnate în total patru protocoale cu SRI: în 2007, 2008, 2012 și 2014. Liviu Dragnea a fost ministru al dezvoltării regionale în perioada 21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2014, fiind succedat în funcție de Sevil Shhaideh. Dragnea a declarat despre protocoalele cu SRI că ”reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică”. Liderul PSD nu a răspuns până la ora publicării acestui articol întrebărilor transmise de G4Media.ro.
Potrivit informațiilor G4Media.ro , ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, unul dintre apropiații liderului PSD, i-ar fi cerut explicații lui Liviu Dragnea pentru semnătura de pe protocolul cu SRI încheiat în 2014. Dragnea a semnat protocolul cu SRI în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, când Klaus Iohannis a câștigat competiția cu Victor Ponta. Pe atunci, Liviu Dragnea era președinte executiv la PSD și era cel care conducea deja de facto partidul și ținea legătura cu baronii.
Primul care a dezvăluit în spațiul public că Liviu Dragnea ar fi semnat un protocol cu SRI a fost deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu. Acesta a cerut pe data de 18 iunie, într-un comunicat, ca SRI și Ministerul Dezvoltării să facă public acest protocol.
Pe data de 19 iunie, Andreea Druguș, un cititor G4Media.ro, a solicitat în baza legii 544 ministerului Dezvoltării să comunice ”dacă a avut sau are protocol secret semnat cu SRI, STS, SIE, ICCJ, DNA etc” și în ce an au fost semnate. Ministerul Dezvoltării i-a trimis răspunsul oficial miercuri, 18 iulie, la expirarea termenului legal de răspuns.
Ministerul Dezvoltării a refuzat să pună la dispoziție textul protocoalelor, invocând faptul că ele sunt secrete de serviciu. ”Emitentul documentelor menționate, în tabelul de mai sus, este Serviciul Român de Informații. Documentele se află sub incidența Legii nr. 182/ 2002 privind protecția informațiilor clasificate, a H.G. Nr 585/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și a H.G. nr. 781/2002 privind protecția informațiilor secrete de serviciu, neputând fi transmise în copie, în format electronic la o adresa de e-mail”, se arată în răspunsul ministerului.
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Dezvoltării, protocolul încheiat cu SRI în 2007 este intitulat ”Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii și combaterii terorismului”. Protocolul din 2008 încetează aplicabilitatea celor din 2007.
Protocoalele din 2012 și 2014 se intitulează ”Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informații prin intermediul Sistemului Informatic Integrat”. Ministerul Dezvoltării comunică lapidar că ”protocoalele au ca bază aceleași prevederi legale și același conținut”.
Deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu, membru în comisia de control SRI, a declarat pentru G4Media.ro că a avut în mână protocolul cu SRI semnat de Liviu Dragnea în 2014 și acuză PSD de dublu discurs:
”Răspunsul primit de dumneavoastră este un exemplu clar de ticăloșie pesedistă. Acești oameni militează la nivel de discurs public pentru desecretizări și pentru transparență. Vorbesc de aceste protocoale de mai bine de un an și îi atacă pe toți cei care au semnat astfel de documente cu Serviciul Român de Informații. Brusc însă au descoperit că nu toate protocoalele sunt de interes public, mai ales când acestea sunt semnate chiar de Liviu Dragnea, eroul mitic care se luptă cu statul paralel. Tocmai de aceea, țin să vă confirm încă o dată că Liviu Dragnea a semnat din partea MDRAP un protocol de colaborare cu SRI. Am avut acest document în mână! Dragnea nu are curaj să-și asume acum acest gest pentru că ar fi dezastruos pentru el în planul imaginii. Eu am mesaj foarte simplu pentru el: Domnule Dragnea, oricât ați fugi de adevăr, acesta vă va ajunge din urmă.”
Ce a spus Dragnea despre protocoalele secrete cu SRI
“Acele protocoale secrete de fapt reprezintă baza scrisă pentru un sistem de poliţie politică care a fost construit în România. Eu ştiu, eu am trăit înainte de ’89 şi atunci era fosta Securitate care făcea cercetări penale. Acele protocoale au creat baza ca SRI să se apropie de ideea de cercetări penale”, a declarat Liviu Dragnea în aprilie 2018, într-o declarație citată de Agerpres.
Mai mult, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au depus, miercuri, 27 iunie, pentru dezbatere și adoptare în procedură de urgență, propunerea legislativă privind declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și a tuturor documentelor care conțin informații clasificate în baza acesteia, se anunță într-un comunicat de presă al Senatului.
G4Media.ro a dezvăluit la începutul lunii aprilie că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier în perioada 2005 – 2008 și vicepreședinte al CSAT, a girat în 2005 un protocol de colaborare între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii.
Informaţia vine pe fondul criticilor dure aduse de Tăriceanu protocolului din 2009 dintre aceleaşi instituţii. Fostul premier nu a denunţat niciodată vechiul protocol din 2005 şi nici nu a cerut desecretizarea lui, aşa cum a făcut-o în cazul protocolului din 2009.
Astfel, raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind activitatea desfășurată în anul 2005, consiliu al cărui vicepreședinte era Călin Popescu Tăriceanu, menţionează clar încheierea unor Protocoale de către Parchetul General și DNA cu serviciile secrete, dar și cu multe alte instituții.