DOCUMENT DIICOT o acuză pe Laura Vicol că ar fi contribuit la delapidarea a 49 milioane de lei

DOCUMENT DIICOT o acuză pe Laura Vicol că ar fi contribuit la delapidarea a 49 milioane de lei

Procurorii Antimafia o acuză pe Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, susținută de PSD, că ar fi contribuit la delapidarea a 49 milioane de lei în tranzacțiile imobiliare ale Nordis, conform ordonanței de reținere pentru 24 de ore, emisă luni de DIICOT și consultată de g4media.ro .

  • Procurorii DIICOT o acuză pe Laura Vicol de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, conform comunicatului instituției de luni seară.

În ordonanța de reținere a DIICOT se arată că Vicol ar fi contribuit la delapidarea a 49 milioane de lei:

  • ”(…) în perioada 2019-2024, cu intenție, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la intervale diferite de timp, în mod repetat, i-a sprijinit pe numiții Ciorbă Vladimir Răzvan și Poștoacă Gheorghe Emanuel în săvârșirea infracțiunilor de delapidare prin încasarea de sume de bani (49.052.539,01 lei), în mod direct, sau indirect (prin intermediari Ciorbă Vladimir Răzvan, Ivan Maria, Ciorbă Gheorghe, Saitoș Bogdan Adalbert) în conturile personale și în conturile societăților la care avea calitatea de asociat, în baza unor documente cu aparență de legalitate pentru operațiunile bancare (contracte de împrumut, restituire împrumut, încasare dividende, avans, avans salarii, salarii, contracte, facturi și alte înscrisuri) de natură să justifice externalizarea sumelor de bani”, se arată în ordonanța procurorilor DIICOT.

Privind acuzațiile DIICOT de spălare de bani în formă continuată, procurorii spun că:

  • ”(…) în perioada 2019-2024, cu intenție, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la intervale diferite de timp, a dispus efectuarea de operațiuni cu fonduri bănești, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni de delapidare, fonduri pe care le-a primit în contul personal constând în operațiuni de retragere numerar (ghișeu, bancă sau ATM), redirecționarea acestora către alte persoane fizice sau juridice din cadrul grupului, achiziții, bunuri de lux sau prin încasarea de sume de bani de la alte persoane fizice sau juridice din cadrul grupului având aceeași proveniență, toate în baza unor documente justificative cu aparență de legalitate (contracte de împrumut, restituire împrumut, avans, avans spre decontare, întreținere părinte, întreținere copil, contracte, facturi, plată pentru terțe persoane fizice sau juridice, contracte, facturi și alte înscrisuri sau fără explicații), în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora, ascunderii ori disimulării adevăratei naturi a provenienței fondurilor bănești, cunoscând că acestea provin din săvârșirea infracțiunii menționate”, se mai arată în ordonanța de reținere a Laurei Vicol, consultată de G4Media.

În ce privește acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, procurorii spun că Laura Vicol ar fi aderat la acesta în 2018:

  • ”(…) începând cu anul 2018 a aderat la grupul infracțional inițiat și constituit de Ciorbă Vladimir Răzvan, Poștoacă Gheorghe Emanuel și Mihai Alexandru la care au aderat și alte persoane, care a funcționat până în luna ianuarie 2025, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general și spălarea banilor, prin conceperea și punerea în practică a unui mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub umbrela mai multor societăți, urmată de încasarea de sume de bani de la clienți – cumpărători, delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat și stabilirea cu rea credință a taxelor (TVA) având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general cauzându-se prejudicii societăților clienților cumpărători și bugetului de stat, fondurile ilicite astfel obținute fiind supuse procesului de spălare a banilor și l-a sprijinit prin încasarea de sume de bani din patrimoniul societăților în conturile personale sau al societăților la care avea calitatea de asociat, fonduri de care a beneficiat și prin efectuarea de operațiuni subsumate spălării banilor, având cunoștință de caracterul ilicit al demersurilor desfășurate”, se mai arată în ordonanța de reținere a Laurei Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice în Camera Deputaților.

Context

Cuplul Vicol-Ciorbă a fost reținut, luni seară, pentru 24 de ore de procurorii Antimafia, după ce au fost aduși la audieri cu duba Jandarmeriei.

Procurorii DIICOT acuză constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi delapidat aproape 200 de milioane de euro din banii clienților. Alte acuzații sunt de spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor.

Alături de Vicol și Ciorbă au mai fost reținuți și alți 9 inculpați, iar procurorii au cerut pentru toți arestarea preventivă pentru 30 de zile.

DIICOT a făcut luni 65 de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis și au ridicat peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), conform unui comunicat al instituției.

Șefa Comisiei Juridice susținută de PSD

Fosta deputată PSD Laura Vicol a fost votată, în noiembrie 2021, în funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților cu 16 voturi pentru și 1 împotrivă: Vicol a fost votată de parlamentarii PNL, PSD și UDMR, singurul vot împotrivă fiind al USR.

Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, audiat de asemenea la DIICOT, sunt finii de cununie ai ex-fugarului ofițer SRI, Daniel Dragomir, unul dintre principalii susținători ai legilor Justiției de pe vremea lui Liviu Dragnea. Dragomir a fost condamnat definitiv în România la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru corupție.

Laura Vicol, o apropiată a Elenei Udrea și Alinei Bica, a fost avocata fostei șefe DIICOT și obișnuia să fie o prezență constantă în studiourile RTV și Antena 3. A candidat în 2019 pe listele PRU, partidul fondat de fugarul Sebastian Ghiță, cu un puternic mesaj anti-european și suveranist. Laura Vicol a fost și avocata multor personaje controversate, printre care unul dintre liderii Clanului Sportivilor, dar și Nuţu şi Sile Cămătaru.

  • ”În ce privește așa-zisele controverse privind persoana mea, vă atrag atenția că în momentul în care am intrat în barou nu am primit o listă cu persoane pe care le pot sau nu apăra. Ca avocat am obligația să apăr orice client”, a declarat Laura Vicol în 2021 pentru G4Media.ro.

Vicol și-a dat demisia de la conducerea Comisiei Juridice din Camera Deputaților, dar și din PSD, în octombrie 2024, după ce Nordis a intrat în procedură de insolvență și în contextul scandalurilor din mass-media, privind jeturile private cu politicieni PSD, despre care G4Media a scris încă din 2023, și privind apartamentele care ar fi fost vândute de mai multe ori, conform investigației Recorder.

Notarii Nordis

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fiica fostului șef al județului Prahova, Mircea Cosma (PSD), sunt notarii care au încheiat tranzacțiile imobiliare în scandalul Nordis.

G4Media a arătat cum rolul notarilor Ioana Băsescu și Andreea Cosma era să apere interesul clienților și să vegheze la corecta desfășurare a tranzacțiilor imobiliare desfășurate între Nordis și cumpărători.

Conform Camerei Notarilor Publici București (CNPB), rolul notarilor este să ceară și să acorde lămuriri părţilor asupra conţinutului actelor, astfel încât să se asigure că părțile au înţeles sensul şi le-au acceptat efectele, în scopul prevenirii litigiilor.

Un notar public poate să refuze să îndeplinească orice procedură dacă un înscris are un conținut care contravine legii sau bunelor moravuri. Între atribuțiile notarilor se numără și autentificarea înscrisurilor.

Astfel, anumite acte sunt considerate valabile doar dacă sunt încheiate în formă autentificată de notarul public. Între aceste acte, valabile doar dacă sunt autentificate de un notar, tocmai pentru protecția interesului public, se numără și tranzacțiile imobiliare, după cum urmează: vânzarea, schimbul, întreținerea, partajul și ipotecile care au ca obiect imobile, donaţia mobiliară sau imobiliară, convențiile matrimoniale, declaraţia de renunţare la succesiune, declaraţia de renunţare la un drept, arată CNPB. care au ca obiect imobile, donaţia mobiliară sau imobiliară, convențiile matrimoniale, declaraţia de renunţare la succesiune, declaraţia de renunţare la un drept, arată CNPB.Andreea Cosma, unul dintre notarii care au girat tranzacțiile imobiliare ale Nordis, a declarat luni seară, la Antena 3, că în biroul său au fost semnate doar 59 din cele peste 2000 de promisiuni de vânzare-cumpărare și că în biroul său notarial nu a fost dublată nicio promisiune și ”nici nu se pune problema” de dublarea vreunei vânzări.

  • Casa de insolvenţă CITR a explicat în buletinul procedurilor de insolvență, publicat în ianuarie 2025, cauzele pentru care Nordis Management SRL a intrat în insolvență și care sunt scenariile de reorganizare.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ridică-te-n picioare /

2 ALERTĂ Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost reținuți de procurori / Ioana Băsescu, pusă sub acuzare pentru sprijinirea grupului infracțional organiza…

3 „A început spectacolul /

4 Foarte interesante amănunte...

5 De citit...