Document de ultima oră!/Argumentul invocat de CCR pentru a cere renumărarea tuturor celor 9,4 milioane de voturi: „Neconcordanţele dintre voturile valabil exprimate și consemnarea acestora în procesele-verbale” pentru candidații Elena Lasconi și Ludovic Orban

Document de ultima oră!/Argumentul invocat de CCR pentru a cere renumărarea tuturor celor 9,4 milioane de voturi: „Neconcordanţele dintre voturile valabil exprimate și consemnarea acestora în procesele-verbale” pentru candidații Elena Lasconi și Ludovic Orban

Curtea Constituțională (CCR) a cerut joi Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor celor 9,4 milioane de voturi. În cererea către BEC consultată de G4Media, Curtea Constituțională a invocat două motive pentru această cerere: ”numărul semnificativ de voturi nule” și ”neconcordanţele dintre voturile valabil exprimate și consemnarea acestora în procesele-verbale” pentru candidații Elena Lasconi și Ludovic Orban.

La turul 1 al prezidențialelor, numărul de voturi nule a fost de 223.132. Spre comparație, la turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2019 numărul voturilor nule a fost de 142.961, iar în turul 2 a fost de 182.648, la un număr apropiat de alegători.

În ceea ce privește ”neconcordanţele dintre voturile valabil exprimate și consemnarea acestora în procesele-verbale în cazul candidaților Elena-Valerica Lasconi și Ludovic Orban”, CCR arată că există argumente în cererea de anulare a alegerilor depusă de Cristian Vasile Terheș.

Cererea către CCR a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale. Terheș a fost ales europarlamentar în 2019 pe listele PSD, când partidul era condus de Liviu Dragnea.

adresa CCR catre BEC Foto: G4Media

Cererea CCR către BEC:

Pe rolul Curţii Constituionale a fost constituit Dosarul nr. 3671F/2024, având ca obiect examinarea cererii de anulare a alegerilor pentru funcţia de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș.

Luând în dezbatere cererea de anulare formulată, argumentele autorului acesteia referitoare la neconcordanţele dintre voturile valabil exprimate și consemnarea acestora în procesele-verbale în cazul candidaților Elena-Valerica Lasconi și Ludovic Orban, precum și aspectele referitoare la numărul semnificativ al voturilor nule, în temeiul art.146 lit.f) din Constituţie, art.37 și 76 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale si art.3 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui României,

Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, prin încheierea din 28 noiembrie 2024, a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate si cele nule la alegerile pentru funcţia de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

Rezultatele reverificării și renumărării se vor înainta Curții Constituţionale de către Biroul Electoral Central.

Curtea Constitutională a stabilit următorul termen de judecată in dosarul antereferit pentru data de 29 noiembrie 2024, orele 14.


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…