Document de îngropăciune pentru o fostă promisiune/Stelian Ion a obținut prin fraudă locuința ANL

Document de îngropăciune pentru o fostă promisiune/Stelian Ion a obținut prin fraudă locuința ANL

La patru luni după ce  Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate faptul că în anul 2005 actualul deputat USR Stelian Ion a obținut prin fraudă o locuință ANL, anunță că a intrat în posesia unui document oficial care confirmă acest lucru.

Primăria Constanța scrie negru pe alb că politicianului i-a fost umflat în mod nejustificat scorul cu 7 puncte fără de care nu ar fi întrunit punctajul minim.

Noul document pe care îl publică acum arată nu doar că Stelian Ion și-a umflat punctajul, ci și că frauda lui a fost acoperită de fostul primar PSD Decebal Făgădău, în ciuda faptului că i-a fost contracandidat la alegerile locale din luna septembrie. Pentru a înțelege detaliile, trebuie să redăm o cronologie a cazului.

27 iulie 2020: Sesizarea unei vecine

La sfârșitul lunii iulie, o locuitoare de pe aceeași stradă cu deputatul USR (căreia îi vom folosi doar inițialele - M.D.M.) a trimis o petiție Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În această petiție, dumneaei solicita “verificarea modului și a documentației depuse de Stelian Ion Cristian pentru a dobândi locuința din Poarta 6, str. Brizei nr. 1b, B10B1 (...) precum și în cazul schimbului de locuințe de care a beneficiat aceeași persoană.”

11 august 2020: Petiția ajunge la Primărie

Două săptămâni mai târziu, solicitarea este redirecționată către Primăria Constanța. Singura instituție care îi putea răspunde solicitantei, întrucât repartizarea locuințelor ANL a fost făcută de o regie autonomă din subordine – RAEDPP. Regie în care lucra și mama lui Stelian Ion în momentul în care acesta și-a depus dosarul.

12 august 2020: Newsweek România dezvăluie șarlatania

Printr-o coincidență, a doua zi, am publicat investigația intitulată “Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuință ANL”.

“Pentru a pune mâna pe garsonieră, Stelian Ion a încălcat de cel puțin patru ori legea, crescându-și în mod fraudulos punctajul. Unele dintre nereguli puteau fi sancționate chiar penal, dacă o anchetă ar fi fost efectuată la timp. Newsweek România deține toate documentele din dosarul pe care Stelian Ion l-a depus în anul 2004 la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța, instituția responsabilă cu evaluarea solicitanților de locuințe ANL”, se arăta în articolul publicat atunci.

Printre cele patru nereguli imputate deputatului USR se număra și cea referitoare la locul de muncă pe care acesta îl avea în momentul depunerii dosarului: “a declarat în fals că lucra la o instituție publică, deși era avocat (...). Stelian Ion a bifat subpunctul 7.1., cu cel mai mare punctaj – 10 puncte, pentru <instituții publice de interes național și comunitar>”

Evident, Stelian Ion nu a lucrat niciodată într-o astfel de instituție, întrucât a fost multă vreme avocat. L-a reprezentat în anumite dosare chiar pe Radu Mazăre, primarul PSD al Constanței de la acea vreme.

22 septembrie 2020: Primăria confirmă frauda

La o lună și zece zile de la publicarea investigației noastre, în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale, Primăria Constanța trimite către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației un răspuns la solicitarea doamnei M.D.M.

Cel mai important pasaj din acest document este cel care confirmă că punctajul lui Stelian Ion a fost umflat prin fraudă: “A fost dispusă o misiune de audit public intern cu caracter excepțional pentru a analiza aspectele semnalate în petiția dumneavoastră. În urma verificărilor efectuate s-au constatat următoarele: (...) Punctajul, în urma verificărilor este de 74 de puncte comparativ cu punctajul de 81 de puncte, stabilit la momentul repartizării locuinței (2005), diferența de 7 puncte este aferentă criteriului - pentru că beneficiarul nu își desfășoară activitatea într-o instituție publică de interes național și comunitar, așa cum reiese din documentele depuse la dosar, ci activitatea profesională a beneficiarului se încadrează la . Ținând cont că, în anul 2005, conform HCL nr. 460/2004, au fost repartizate un număr de 118 locuințe, ultimul punctaj obținut fiind de 77 de puncte, se poate constata că prin punctajul calculat în prezent, de 74 de puncte, pe baza documentelor depuse la dosar, beneficiarul în cauză nu era îndreptățit, la momentul 2005, să i se repartizeze o locuință în regim de închiriere, construită prin programul ANL.”

27 septembrie 2020: Făgădău tace și votează

Cinci zile mai târziu aveau loc alegerile locale, în care a fost înscris și Stelian Ion, din partea USR-Plus. Deși deținea de aproape o săptămână dovada privind șarlatania din trecutul contracandidatului său, primarul PSD Decebal Făgădău a preferat să păstreze tăcerea. De ce?

O explicație ar fi că, prin candidatura lui, Stelian Ion îl avantaja pe urmașul lui Radu Mazăre. O altă explicație constă în relație veche dintre cei doi. De altfel, Făgădău este cel care, în calitate de viceprimar, i-a aprobat în anul 2014 avantajosul schimb de locuințe ANL, de la periferie în centrul Constanței, după cum a dezvăluit tot Newsweek România.

Izbăvitoarea prescripție legală

Sursele care ne-au pus la dispoziție documentul ajuns la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației susțin că administrația locală ar trebui să se constituie parte civilă și să ceară înapoi locuința ANL. Actuala conducere a Primăriei Constanța a refuzat să comenteze însă cazul.

Avocații consultați de Newsweek România cred însă că pentru politicianul de astăzi consecințele juridice sunt puțin probabile. Orice posibilă faptă penală s-a prescris demult, iar o eventuală speță civilă este greu de prezentat în instanță.

“Singura soluție ar fi constatarea nulității absolute a actului de vânzare-cumpărare a locuinței care a ajuns la Stelian Ion, după ce acesta a fost chiriaș. Dar pentru asta este nevoie să se probeze că intenția cu care Stelian Ion a luat în chirie locuința ANL a fost cea a cumpărării, ceea ce este foarte dificil după 15 ani”, au declarat avocații consultați de Newsweek România.

Stelian Ion a fost contactat de Newsweek România atât telefonic, cât și prin SMS și mesagerie Whatsapp, dar nu a comentat pe marginea subiectului.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…