
Document CIA. America, pregătită să ajute masiv România după dezastrul de la Cernobîl
Conform unui document declasificat al CIA, autoritățile americane erau pregătite să susțină masiv financiar țara noastră după accidentul teribil de la Cernobîl din 26 aprilie 1986. Mai mult, americanii considerau că un ajutor al Americii ar fi dat foarte bine în ochii românilor de rând.
În țara noastră, populaţia a aflat cu întârziere despre dezastrul de la Cernobîl. La aproape o săptămână după explozia de la Cernobîl, chiar de 1 Mai, Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a analiza efectele catastrofei în România.
Nicolae Ceauşescu a hotărât să informeze populaţia din zonele afectate de norul radioactiv şi să formeze o comisie de control asupra cazului, condusă de Elena Ceauşescu. Fatalitatea face ca între timp, populaţia din România să iesă la iarbă verde şi petrecuse în natură zilele libere de 1 Mai.
După 2 mai, românilor li s-a recomandat de către autoritățile comuniste să spele foarte bine fructele şi legumele și să nu scoată copiii la plimbare în spații largi precum parcurile. După aceea a început o campanie în şcoli prin care elevilor li s-a administrat câte o doză de iod.
La începutul lui mai 1986, CIA a trimis un document confidențial Departamentului de Stat al SUA, precum și ambasadelor SUA din Londra, Berlin, Bonn, Viena, Praga, Varșovia, Budapesta, Moscova, Praga și Sofia cu privire la situația nivelului de radiații din mai multe orașe ale României, dar și legat de faptul că autoritățile comuniste solicitaseră sprijin internațional.
Conform oficialilor CIA, pe 1 mai 1986, ministrul de Externe român Ilie Văduva a organizat o întâlnire de urgență cu adjunctul șefului misiunii de la Ambasada SUA la București pentru a discuta despre efectele exploziei de la Cernobîl. La acea întâlnire au mai fost prezenți Ioan Ursu, vicepreședinte al Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie, dar și Marin Ivașcu, vicepreședinte al Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară. Reprezentanții Ambasadei SUA au cerut la acea întâlnire detalii privind nivelurile de radiații înregistrate pe 30 aprilie 1986 în diferite zone și localități ale României.
Când s-au înregistrat creșteri mari ale radioactivității în România
Ioan Ursu le-a spus atunci oficialilor americani că până în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai 1986 nu au fost creșteri semnificative ale radioactivității în România.
„În noaptea de 30 aprilie spre 1 mai 1986 a fost o mare creștere a radioactivității în mai multe regiuni din România, în special în partea de nord-est, după cum a spus Ioan Ursu. Nicolae Ceaușescu a cerut să le fie date autorităților americane măsurătorile radioactive-cheie făcute. Și să fie cerută asistență din partea specialiștilor din America”, se precizează în raportul CIA din mai 1986.
În același raport se precizează că în dimineața zilei de 1 mai 1986, nivelul de radioactivitate al solului la Iași și Suceava a fost peste nivelul de alertă, în timp ce la Tîrgu Mureș nivelul radiațiilor a fost foarte aproape de nivelul de alertă .
„A mai fost o ușoară creștere a radioactivității în mai multe locuri din România, inclusiv la București, însă această creștere nu a fost o cauză de îngrijorare. Autoritățile române i-au informat și pe sovietici despre măsurătorile legate de radioactivitate, însă ne îndoim că URSS va putea să trimită experți. Avem o oportunitate unică să aducem o contribuție umanitară și științifică în România după accidentul de la Cernobîl, contribuție ce va fi apreciată la cel mai înalt nivel de autoritățile române. Ne așteptăm și ca ajutorul nostru să aibă un impact pozitiv asupra românilor de rând după ce vor afla că Statele Unite au acordat sprijin. În cazul în care apar probleme serioase în România din cauza radioactivității, putem lua în calcul și posibilitatea de a acorda o asistență financiară majoră, așa cum am făcut-o după inundațiile și cutremurul din anii 1970”, mai spuneau oficialii de la CIA.
Accidentul nuclear de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai teribil accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive a ajuns părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate peste 330.000 de persoane.
Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) din cauza exploziei de la Cernobîl. Sute de mii de persoane din zonele afectate au avut ulterior diverse afecțiuni.
Sursa: adevarul.ro