Document Ce i-a scris ieri președinta Curții Supreme lui Dorneanu, înainte de decizia CCR care-l vizează pe Dragnea

Document Ce i-a scris ieri președinta Curții Supreme lui Dorneanu, înainte de decizia CCR care-l vizează pe Dragnea

Document Ce i-a scris ieri președinta Curții Supreme lui Dorneanu, înainte de decizia CCR care-l vizează pe Dragnea. Doar in Austria exista completuri specializate in coruptie la Curtea Suprema. In restul statelor UE, nu!, dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe  Ziare.com .

Reteaua Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana i-a comunicat sefei Cristei Tarcea, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ca doar Austria are, la nivelul instantei supreme, completuri specializate in cauze de coruptie.

Acest lucru se arata intr-o adresa pe care Cristina Tarcea a trimis-o ieri presedintelui Curtii Constitutionale (CCR), Valer Dorneanu.

Reteaua Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana a raspuns unei intrebari puse de Cristina Tarcea, in contextul in care CCR se va pronunta vineri asupra unui posibil conflict de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pe tema completurilor specializate.

CCR si cazul Dragnea

Sesizarea la CCR a fost facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, dupa ce avocatii lui Liviu Dragnea au ridicat aceasta exceptie in fata completului de 5 judecatori de la Inalta Curte, atunci cand se judeca apelul impotriva condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare.

"Dispuneti la nivelul Curtii Supreme sau la nivelul altor instante nationale de completuri specializate in cauze de coruptie?", a fost intrebarea adresata de Cristina Tarcea.

Un numar de 19 presedinti de curti supreme din UE au raspuns la aceasta intrebare pana pe 17 aprilie.

Raspunsurile

13 state, dintr-un numar de 19, nu au la nivelul curtii supreme, nici la nivelul instantelor inferioare completuri specializate in cauze de coruptie: Germania, Lituania, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Suedia, Olanda, Finlanda, Polonia, Cipru, Norvegia, Spania si Marea Britanie.

5 state nu au la nivelul curtii supreme astfel de completuri specializate in cauze de coruptie, dar au la nivelul altor instante fie completuri specializate, fie judecatori specializati: Croatia, Slovacia, Cehia, Grecia si Slovenia (are sectii specializate la nivelul a 4 instante, competente sa judece mai multe categorii de infractiuni, printre care si infractiunile de coruptie).

Un singur stat, Austria, are la nivelul curtii supreme completuri specializate in cauze de coruptie.

"Cu exceptia Austriei, curtile supreme afiliate Retelei Presedintilor Curtilor Supreme de Justitie din Uniunea Europeana nu au completuri specializate in cauze de coruptie," este concluzia Cristinei Tarcea, potrivit adresei trimise lui Valer Dorneanu.


 
 
 
 
 
 
 




populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”