Document-BOMBĂ! Măsuri pregătite de Guvern: înghețarea și anul viitor a angajărilor, ca în perioada crizei, interzicerea din nou a achizițiilor de mașini și mobilier, modificarea Pilonului II de pensii !!!

Document-BOMBĂ! Măsuri pregătite de Guvern: înghețarea și anul viitor a angajărilor, ca în perioada crizei, interzicerea din nou a achizițiilor de mașini și mobilier, modificarea Pilonului II de pensii !!!

Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru a se asigura că se va încadra anul următor în limita de 3% cu deficitul bugetar: înghețarea și anul viitor a angajărilor în instituțiile publice, ca în perioada crizei financiare, interzicerea din nou, în totalitate, a achizițiilor de mașini și mobilier de către administrația publică, modificarea Pilonului II de pensii, astfel încât contribuțiile să fie opționale și nu obligatorii ca în prezent, dezvăluie  Profit.ro .

Măsurile au fost incluse într-un document semnat, la jumătatea acestei luni, de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și prezentat acum de Profit.ro .

Documentul include și un capitol distinct privind măsurile adoptate deja și cele aflate în pregătire pentru creșterea încasărilor și reducerea cheltuielilor bugetare.

Una dintre măsurile indicate este amendarea Legii 411/2004 a pensiilor administrate privat, astfel încât "contribuția individuală la Pilonul II să devină opțională”. 

Ultima declarație a oficialilor români pe această temă a fost luni, când vicepremierul Marcel Ciolacu a arătat că viramentele din fondul de pensii publice către fondurile private de pensii obligatorii ar putea fi corelate cu rata de plată a contribuțiilor de asigurări sociale, astfel încât statul să nu mai vireze integral contribuțiile la fondurile administrate, ci o parte mai mică din acestea.

O altă măsură pregătită la nivelul Guvernului este continuarea înghețării angajărilor în instituțiile publice și pe parcursul anului viitor.

"Suspendarea până la 31 decembrie 2017 a organizării de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de către autoritățile publice sau instituțiile publice, decisă prin ordonanța 3/2017. S-a propus prelungirea aplicării acestei măsuri și în 2018", scrie în document.

În luna iulie a acestui an, Guvernul a blocat angajările în administrație până la sfârșitul acestui an, cu argumentul că se impune un plan de raționalizare a cheltuielilor publice inclusiv prin blocarea posturilor din administrația publică. Înghețarea a fost argumentată prin faptul că până la sfârșitul acestui an va fi derulat un "proces de analiză a funcțiilor din administrația publică și a pregătirii instituțiilor publice pentru aplicarea măsurilor de reformă", la finalul căruia angajările vor fi din nou permise. Blocarea angajărilor în sistemul public a mai fost decisă de Guvernul Boc începând cu 2009, în contextul crizei economice. Tot pentru limitarea cheltuielilor pulice,

Guvernul pregătește din nou interzicerea achizițiilor de mașini sau mobilier de către instituțiile publice. În 2009, pe fondul crizei financiare, autorităților și instituțiilor publice le-a fost interzis să cumpere sau să preia în leasing autoturisme și mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înființate și numai în primul an de funcționare, achizițiile pentru realizarea proiectelor finanțate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donații și sponsorizări și autoturismele cumpărate în cadrul Programului "Rabla".

Interdicția a fost prelungită succesiv în ultimii ani, până la 31 decembrie 2012 inclusiv, iar ulterior a fost fixată o limită valorică la achiziție de maximum 18.000 euro. După această dată, au început să fie introduse excepții pentru companii de stat, iar în toamna anului 2015 a fost permis și misiunilor diplomatice ale României din străinătate să achiziționeze autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc și al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro, inclusiv T.V.A. Pentru o astfel de achiziție este necesar acordul Guvernului.



populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”