„Docenții” hoției din PNL mârâie iar la USR PLUS/Dulăul lui Orban a transmis că primarii sunt nemulțumiți că nu primesc proiecte de la Ministerul Dezvoltării
Mai mulți lideri PNL i-au criticat luni, în ședința Biroului Executiv (BEX), pe miniștrii USR PLUS pentru modul în care au gestionat până acum Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și i-au cerut premierului Florin Cîțu să preia el ”comanda politică”, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință.
Potrivit surselor citate, nemulțumiri voalate au fost exprimate, indirect, și la adresa premierului Cîțu. Liderul senatorilor liberali, Virgil Guran, unul dintre apropiații lui Ludovic Orban, a transmis în BEX că primarii sunt nemulțumiți de faptul că nu primesc proiecte de la Ministerul Dezvoltării.
Referitor la PNRR, deputatul Florin Roman a spus că sunt probleme foarte mari pe partea de proiectare.
”Am vorbit cu doamna comisar Vălean. Ne-am dus cu temele nefăcute, mai ales pe partea colegilor de la USR PLUS. Am avut probleme pe partea de irigații și pe infrastructură. Premierul trebuie să preia hățurile când se duce la Bruxelles. Rugămintea este ca Florin (Cîțu – n. red.) să fie foarte bine pregătit când se duce acolo și să nu ne batem joc de ceea ce s-a făcut până acum”, a spus Roman în BEX, potrivit surselor G4Media.ro.
Critici au venit și din partea ministrului de interne, Lucian Bode.
”Noi gestionăm domeniul rezilienței în situații de criză. Acolo, din păcate, propunerea care a plecat la Bruxelles a fost cu zero fonduri. Am fost la Bruxelles și am discutat cu cei doi comisari. Concluzia a fost simplă, mi-au spus că problema este la noi în țară. Vă rog, domnule președinte și domnule prim-ministru, să luăm o decizie politică: premierul să preia această comandă politică pe tot ce înseamnă PNRR. Dacă mergem acolo și le explicăm tehnic, în detaliu, despre ce este vorba, ei ne dau dreptate”, a spus Bode, potrivit surselor citate.
Premierul Florin Cîțu le-a spus liderilor PNL că va merge marți mi miercuri la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană pe tema PNRR, precizând că vrea să se asigure că României îi revine suma de 29 de miliarde de euro stabilită inițial și că Executivul comunitar acceptă să finanțeze proiecte de infrastructură rutieră, gaze și căi ferate.
”Acesta este mandatul pentru că există presiuni pe partea de reformă. Avem un calendar pe cum tragem împrumuturi, dar trebuie să înțelegeți că și aici este o bătaie pe cele 29 de miliarde. Fondul pentru UAT vreau să rămână la 2,2 miliarde, este un punct pe care îl voi negocia cu Comisia. Sunt câteva priorități pentru care nu dăm înapoi”, a spus Cîțu în BEX, potrivit surselor G4Media.ro.