Dobrovolschi: Recurgerea la OUG referitoare la ANCOM - semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează Guvernul

Dobrovolschi: Recurgerea la OUG referitoare la ANCOM - semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează Guvernul

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat vineri că adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) reprezintă un alt semnal îngrijorător privind modul netransparent în care acționează Guvernul.

"Dacă Guvernul și-ar fi dorit să rezolve această situație printr-o formulă urgentă, avea și instrumentele, avea și timpul la dispoziție, pentru că, până la urmă, această instituție nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situația să fie rezolvată prin folosirea legislației în vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanța de urgență, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acționează Guvernul", a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

În opinia acesteia, înscrierea pe ordinea de zi a acestei OUG este o metodă netransparentă folosită de Guvern.

"Guvernul trebuie să înțeleagă că transparența, predictibilitatea, modul în care se adoptă aceste acte normative sunt esențiale pentru abordarea pe care o au față de actul responsabil de guvernare și față de cetățenii acestei țări. Respectarea Constituției este obligatorie pentru toate instituțiile statului, iar acest fapt este unul îngrijorător", a subliniat Mădălina Dobrovolschi.

Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcționare a ANCOM.

Prin acest act normativ, președintele și vicepreședinții ANCOM vor fi numiți la propunerea Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorității senatorilor și deputaților prezenți.

În prezent, funcția de președinte și cele două funcții de vicepreședinte ale ANCOM sunt vacante. Potrivit legii, durata mandatului președintelui și vicepreședinților ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeași perioadă o singură dată.

Pe 27 martie, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, anunța, în conferința sa de bilanț, că va ocupa funcția de șef al Diviziei de Strategie a Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU), începând din prima parte a lunii mai.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Spre asta se îndreaptă omenirea, oameni buni? Și noi, cu Georgescu, suntem în „trend”?

2 SRI, răspuns „gri” cu privire la desființarea înainte de alegeri a direcției care se ocupa de apărarea Constituției

3 Institutul Rus pentru Economie Mondială și Relații Internaționale: „În a doua jumătate a lui 2025 este posibil scenariul unei escaladări rapide a con…

4 Așa o fi?

5 ALERTĂ Profesorul Paul Dragoș Aligică, membru al Academiei Române, acuză „pătura occidentalistă” din România de „decizionism de natură fascistă” după …