Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale (Reuters)

Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale (Reuters)

Doar zece mari bănci europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital ca rezultat al implementării noilor standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, iar deficitul lor de capital ar putea fi sub nivelul de 27 miliarde de euro, conform proiectului unei reglementări UE consultat de Reuters.

Impactul ar putea fi mai redus decât suma de 52,2 miliarde de euro estimată anul trecut de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), o uşurare pentru sectorul bancar afectat de nivelul redus al profitului şi care încă se redresează în urma recesiunii provocate de pandemie.

Proiectul Comisiei Europene privind directiva Basel III stabileşte cerinţele minime de capital pentru băncile din UE între 0,7% şi 2,7% până în 2015 şi între 6,4% şi 8,4% până în 2030.

"Conform estimărilor furnizate de EBA, acest impact ar putea face ca un număr limitat de mari bănci din UE (10 din cei 99 de creditori din eşantionul analizat) să trebuiască în mod colectiv să-şi majoreze capitalul cu mai puţin de 27 miliarde de euro", se arată în documentul Executivului comunitar.

Autoritatea Bancară Europeană a informat că băncile din eşantionul analizat erau din 17 statele membre UE şi reprezintă aproximativ 75% din totalul activelor bancare din blocul comunitar.

Directiva, care va fi publicată săptămâna viitoare, va acorda autorităţilor de supervizare puterea de a impune cerinţe legate de riscurile climatice şi de reglementări mai stricte pentru subsidiarele băncilor străine în UE.

La finalul lui 2020, subsidiarele băncilor străine în UE aveau active de 510 miliarde de euro şi erau prezente mai ales în Belgia, Franţa, Germania şi Luxemburg.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.

"Bineînţeles că băncile sunt într-un efort intens de lobby şi reiau unele din vechile lor argumente", a declarat recent Carolyn Rogers, secretarul general al Comitetului Basel de supervizare bancară.

În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare a trimis luna trecută o scrisoare Comisiei Europene în care cere Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Standardele Basel III ar urma să fie introduse pas cu pas până în 2028 şi ar urma să majoreze cerinţele de capital pentru cele mai mari bănci cu 23% în medie, a estimat luna trecută Autoritatea Bancară Europeană (EBA). AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…