Doar Vaticanul va aproba de acum înainte ce este „minune” și ce nu. Sfântul Scaun solicită prudență în abordarea obiectelor făcătoare de minuni
Sfântul Scaun al Vaticanului a emis vineri, 17 mai 2024, noi directive care îndeamnă la o abordare prudentă a presupuselor fenomene supranaturale, cum ar fi statui plângătoare ale Fecioarei Maria sau crucifixe din care surge sânge.
Piata San Pietro Vatican. FOTO Arhivă
De-a lungul secolelor, astfel de cazuri au stârnit un interes considerabil în rândul credincioșilor catolici.
Papa Francisc a manifestat scepticism în privința acestor fenomene, declarând anul trecut la televiziunea italiană RAI TV că aparițiile Fecioarei Maria "nu sunt întotdeauna reale" și că preferă să o vadă "îndreptându-se spre Iisus", nu atrăgând atenția asupra sa.
Incidentele raportate de credincioși, inclusiv apariția "stigmatelor" sau a rănilor de răstignire ale lui Iisus pe corpurile unor persoane sfinte, au devenit adesea temelia sanctuarelor și a pelerinajelor.
Un document recent emis de Departamentul pentru Doctrina Credinței de la Vatican actualizează normele stabilite în 1978, precizând că discernământul în astfel de cazuri ar trebui exercitat cu mare prudență, existând riscul de fraude sau exploatări financiare, precum și crearea unor culte personale.
"Discernământul poate aborda, de asemenea, probleme precum delictele (fărădelegile), manipulările, daunele aduse unității Bisericii, câștigurile financiare nejustificate și erorile doctrinare grave care ar putea provoca scandaluri și ar putea submina credibilitatea Bisericii", se arată în document.
Departamentul pentru Doctrina Credinței a declarat că, de regulă, în astfel de cazuri, episcopii ar trebui să emită un "nihil obstat", o aprobare preliminară a venerării care lasă deschisă problema recunoașterii oficiale de către Vatican a fenomenului ca fiind "supranatural".
O asemenea recunoaștere este extrem de rară, subliniază Reuters.
Departamentul a adăugat că multe locuri de pelerinaj sunt asociate cu presupuse evenimente supranaturale neautentificate de Vatican, dar care nu ridică probleme majore pentru credință.
Deși nu este menționat explicit în documentul de vineri, un exemplu relevant este sanctuarul popular de la Medjugorje, în Bosnia și Herțegovina, unde au fost raportate apariții repetate ale Fecioarei Maria începând din 1981.
Departamentul de la Vatican a precizat că episcopii pot lua alte cinci decizii, inclusiv respingerea unui eveniment ca fiind supranatural, sau pot lua măsuri pentru a interzice sau limita venerarea unor fenomene controversate sau vădit false.
Episcopii ar trebui să solicite întotdeauna aprobarea Vaticanului înainte de a-și publica verdictele, a precizat Departamentul, menționând că, în cazuri excepționale, papa sau chiar departamentul pot interveni direct, ocolind autoritățile locale ale Bisericii.
Proliferarea presupuselor fenomene religioase, unele evident false, a fost unul dintre factorii care au dus la scindarea creștinismului și la apariția protestantismului în Europa, în secolul al XVI-lea.
Sursa: adevarul.ro