Doar unul din patru români crede că lucrurile merg în direcția bună în România, o scădere de 7 puncte procentuale în 6 luni!

Doar unul din patru români crede că lucrurile merg în direcția bună în România, o scădere de 7 puncte procentuale în 6 luni!

Doar unul din patru romani mai crede ca lucrurile merg in directia buna in Romania, in scadere cu 7 puncte procentuale fata de martie 2017, arata eurobarometrul realizat de institutul Kantar la comanda Parlamentului European.

Dupa Germania (-9), Romania inregistreaza cea mai mare scadere a increderii populatiei fata de directia in care evolueaza tara.

Daca 25% dintre romani considera ca lucrurile merg in directia buna, 62% cred ca lucrurile merg in directia gresita, o crestere cu 10 puncte procentuale fata de precedentul eurobarometru din martie 2017. Cu exceptia Marii Britanii (+14) Romania inregistreaza cea mai mare crestere a populatiei care crede ca lucrurile merg in directia gresita.

6% dintre romani cred ca lucrurile nu merg nici in directia buna, nici in directia proasta, in timp ce 7% spun ca nu stiu.

La nivelul intregii Uniuni Europene pare sa se inregistreze o foarte usoara revenire a optimismului, in conditiile in care 33% dintre cetatenii europeni cred ca lucrurile merg in directia buna - cu un punct procentual mai multe fata de martie 2017 - in timp ce 50% cred ca merg in directia gresita (-2).

Sondajul a fost realizat in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene in perioada 23 septembrie - 2 octombrie 2017 de Kantar Public.

Doar 48% dintre romani mai cred ca apartenenta la UE este un lucru bun, o scadere de 6 puncte procentuale fata de martie 2017

Numarul romanilor care cred ca apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana este un lucru bun a scazut cu 6 puncte procentuale in ultimele 6 luni, pentru a ajunge la 48%, sub media Uniunii Europene (57%), arata eurobarometrul realizat de institutul Kantar la comanda Parlamentului European.

18% dintre romani cred ca apartenenta la UE este un lucru rau, in crestere cu 3 puncte procentuale fata de precedentul eurobarometru realizat in martie 2017.

32% (+2) cred ca apartenenta la UE nu e nici buna, nici rea, in timp ce 2% (+1) nu stiu.

In schimb, 61% dintre romani considera ca Romania a beneficiat de faptul ca este membra a UE, dar si aici se inregistreaza o scadere de 3 puncte procentuale. Numarul celor care cred ca Romania nu a beneficiat de apartenenta la UE a crecut 2 puncte procentuale pana la 30%.

6 din zece romani cred ca vocea lor nu conteaza, mult peste media inregistrata in cele 28 de tari membre ale UE - 35%. La acest capitol se inregistreaza o crestere puternica, de 11 puncte procentuale, in ultimele sase luni.

O majoritate apropiata de media europeana, 61% dintre romani (-3% fata de octombrie 2016), considera ca Romania a beneficiat de statutul de membra UE, in timp ce 48% dintre romani (-6% fata de martie 2017) considera ca apartenenta la UE este un lucru bun si 32% (+2% fata de martie 2017) considera ca acest lucru nu este nici bun nici rau. 46% dintre romani considera ca principalul beneficiu adus de UE este accesul la noi oportunitati profesionale, potrivit unui comunicat al biroului de informare a Parlamentului european in Romania.

In tara noastra, cei care considera ca vocea lor conteaza la nivelul UE sunt mai multi (42%, -3% fata de martie 2017) decat cei care considera ca vocea lor conteaza in propria tara (37%, -11% fata de martie 2017). La nivelul intregii Uniuni Europene, 47% (+4% fata de martie 2017) cred ca vocea lor conteaza in UE si 61% (-2% fata de martie 2017) cred ca vocea lor conteaza in propria tara.

43% dintre romani (+ 5% fata de octombrie 2016; peste media UE de 33%, in crestere cu 8%) au o parere pozitiva despre Parlamentul European, iar 38% au o parere neutra. 60% dintre romani isi doresc un rol mai important pentru institutie, fata de 47% dintre europeni.

Majoritatea europenilor (55%) si romanilor (54%) au declarat ca sunt interesati de alegerile europene din 2019.

Cetatenii europeni se asteapta, de asemenea, ca UE sa ii ajute sa se protejeze impotriva anumitor amenintari. Printre amenintarile identificate se mentioneaza terorismul (58% in UE, 41% in Romania), somajul (43% in UE, 40% in Romania), saracia si excluziunea (42% in UE, 48% in Romania) si migratia necontrolata (35% in UE, 33% in Romania).

Cetatenii se asteapta ca UE sa protejeze drepturile fundamentale (44% in UE, 33% in Romania), libertatea de a calatori, lucra si studia in intreaga UE (36% in UE, 41% in Romania), drepturile lucratorilor (34% in UE, 42% in Romania), pensiile adecvate (34% in UE, 38% in Romania) si bunastarea economica (33% in UE, 34% in Romania). Se asteapta ca, in special, Parlamentul European sa apere drepturile omului (56% in UE, 55% in Romania), libertatea de exprimare (34% in UE, 41% in Romania), egalitatea dintre barbati si femei (32% in UE, 21% in Romania) si solidaritatea intre tarile membre (28% in UE, 32% in Romania).




populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…