Revenirea lui Trump la Casa Albă va aduce cu siguranță și o altă strategie privind Europa. De data aceasta, față de acum patru ani, Europa e martora unui război de agresiune împotriva Ucrainei și a unei invazii pe scară largă, cea mai gravă criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial.
În acest sens mai mulți lideri republicani vorbesc despre importanța întăririi Flancului Estic pentru a descuraja Federația Rusă.
Revenirea lui Trump, care a învins-o în alegeri pe Kamala Harris și urmează să fie învestit ca președinte pe 20 ianuarie 2025, ar putea readuce în discuție dislocarea trupelor americane pe Flancul Estic.
În coasta Rusiei: Mai mulți militari americani, avioane de luptă și tehnică grea în Est, inclusiv în România?
Avioane americane F-16 ale 31st Fighter Wing dislocate de SUA în Europa în timpul unor exerciții militare. Photo source: U.S. Air Force
Ambasadorul Adrian Zuckerman, ambasadorul american în România în perioada (2019-2021) și un apropiat al președintelui Trump, într-un interviu acordat DefenseRomania în contextul alegerilor din State, a fost întrebat dacă e de părere că o parte din militarii americani din Germania, împreună cu cel puțin o escadrilă de avioane de luptă și tehnică militară, ar trebui aduși în Est, inclusiv în România.
Răspunsul acestuia a fost un „absolut” categoric. El a explicat că e nevoie de o strategie pe întreaga Europă, care să vizeze regiunile și a subliniat că Marea Neagră trebuie apărată cu orice preț.
„Nu știu numărul corect de militari care ar trebui să rămână în Germania căci nu trebuie să privim Europa individual, adică ne trebuie cinci aici sau șase acolo. Trebuie să privim Europa ca un întreg. E o mare primejdie în statele baltice. Eu am doar admirație pentru ceea ce fac estonienii, de la digitalizare, armată, înzestrare, au scos chinezii complet din Estonia. E cel mai bun lucru care se putea face. Ei se pregătesc. Am văzut în ultimele zile imagini prin satelit care arată că rușii își mută soldați în bazele apropiate de regiunile statelor baltice. Ce au de gând nu știu, doar nebunul de la Kremlin o știe. În primul rând trebuie să ne uităm la Europa și apoi la regiune, la ce trebuie să facem regional. Să avem o strategie. Să vedem câți militari trebuie în România și în Polonia, trebuie mai puțini în Germania? E nevoie o analiză. Trebuie apărăm Flancul Estic și Marea Neagră”, a precizat Adrian Zuckerman, pentru DefenseRomania.
Fostul ambasador al SUA la București a mai adăugat faptul că în primul mandat al președintelui Trump au existat planuri pentru a fi transferați în România încă 5.000 de militari americani. El e de părere că aceste planuri trebuie reluate.
Amintim că azi la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Există totodată planuri mari pentru a mări capacitatea bazei care va deveni una din cele mai mari din Europa. SURSA: defenseromania.ro