Doar 5.000 de pași pe zi sunt necesari pentru a rămâne sănătoși, arată un studiu recent
De multe ori s-a spus că 10.000 de pași pe zi este numărul magic de care avem nevoie pentru a ne menține în formă și sănătoși, dar un nou studiu arată că mai puțin de 5.000 de pași ar putea fi suficienți pentru a obține același rezultat.
Mersul pe jos este vital pentru sănătate FOTO arhivă Adevărul
Studiul a peste 226.000 de oameni din întreaga lume a arătat că 4.000 de pași au fost suficienți pentru a reduce riscul de a muri prematur din orice cauză. Puțin peste 2.300 de pași sunt suficienți pentru a menține sănătatea inimii și a vaselor de sânge.
Cu cât faci mai mulți pași pe zi, cu atât ai mai multe beneficii pentru sănătate, spun cercetătorii.
Fiecare 1.000 de pași suplimentari dincolo de cei 4.000 amintiți anterior au redus riscul de a muri prematur cu 15% până la o limită maximă de 20.000 de pași.
Echipa de la Universitatea de Medicină din Lodz (Polonia) și Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din SUA au descoperit că beneficiile mersului pe jos se aplică tuturor sexelor și vârstelor, indiferent de regiunea în care locuiesc, potrivit bbc.com .
Cu toate acestea, cele mai mari beneficii au fost observate în rândul persoanelor sub 60 de ani.
Profesorul Maciej Banach, de la Universitatea din Lodz, a spus că, deși numărul medicamentelor avansate pentru tratamentele diverselor afecțiuni crește, acestea nu sunt singurul răspuns la bolile cu care omenirea se confruntă.
„Cred că ar trebui să subliniem că întotdeauna schimbările stilului de viață, inclusiv dieta și exercițiile fizice, care au fost punctul principal al analizei noastre, ar putea fi cel puțin la fel de, sau chiar mai eficiente, în reducerea riscului cardiovascular și prelungirea vieții”, a spus el.
Mersul pe jos până la magazin în loc să conduci sau să cobori din autobuz cu câteva stații înaiunte de destinație ar putea fi suficient pentru a face diferența. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, activitatea fizică insuficientă este responsabilă pentru 3,2 milioane de decese în fiecare an - a patra cea mai frecventă cauză la nivel mondial.
Statul prea mult timp pe scaun poate afecta coloana vertebrală
Honey Fine, un antrenor personal și instructor pentru compania globală de fitness Barry's, subliniază problemele care apar dacă stăm prea mult pe scaun.
„Îți poate încetini metabolismul și poate afecta creșterea și forța musculară, ceea ce poate provoca dureri”, spune ea pentru BBC.
„Statul prea mult timp pe scaun poate provoca tot felul de probleme cu spatele. Acest lucru îl întâlnim foarte des în cazul persoanelor cu locuri de muncă de birou, unde coloana vertebrală este pusă în mod constant într-o poziție stresantă, ceea ce provoacă multe probleme de sănătate ulterior”, explică instructorul de fitness.
Specialistul vorbește și despre importanța activității fără efort – cunoscută și sub numele de Neat, „care în termeni simpli este orice activitate care implică folosirea energiei noastre și arde calorii”.
„Sarcini cum ar fi să stăm în picioare, să ducem cumpărăturile, să spălăm podelele, să umblam, să ne plimbăm în timp ce ne uităm pe telefon – toate lucrurile mărunte care ne fac mai activi ne ajută să ardem caloriile mai eficient”, a spus ea.
Modalități simple de a rămâne sănătoși
Honey Fine spune că, deși includerea de plimbări regulate în programul nostru zilnic poate fi descurajantă, recompensele sunt spectaculoase când vine vorba de sănătate .
„Mersul pe jos poate scădea tensiunea arterială, poate întări mușchii pentru a vă proteja oasele, poate crește nivelul de energie, poate oferi endorfine și vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă alături de o alimentație la fel de sănătoasă”, spune ea.
Alte beneficii includ îmbunătățirea sănătății mintale și un timp important departe de ecrane și alte distrageri.
Mersul pe jos este potrivit pentru „aproape oricui”, deoarece are un impact redus asupra organismului și este necesar pentru articulații și mușchi, a adăugat ea.
Antrenorul de fitness are și câteva sfaturi legate pentru mers pe jos:
-Mergeți pe jos până la gară în loc să mergeți cu autobuzul sau cu mașina;
-Dacă lucrați la un birou, setați mementouri din oră în oră pentru a vă ridica și a vă deplasa;
-Dacă sunteți însărcinată, mersul pe jos este cel mai bun tip de exercițiu de făcut;
-Faceți o plimbare zilnică de 30 de minute ascultând un podcast sau ce vă face plăcere;
-Plimbați-vă cu prietenii într-un parc sau pe poteci în pădure și plimbați câinele, dacă aveți unul;
-Începeți cu pași mici- o plimbare de 10 minute de la locuința personală la birou poate crește cu ușurință până la o plimbare de 20 de minute în parc și, în final, o plimbare de 30 de minute prin oraș.
Sursa: adevarul.ro