DNA: Viorel Dosaru și Liviu Tudose au permis accesul lui Sebastian Ghiță la informații nedestinate publicității

DNA: Viorel Dosaru și Liviu Tudose au permis accesul lui Sebastian Ghiță la informații nedestinate publicității

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, Liviu Tudose, dar și fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, reținuți, miercuri seară, de procurorii DNA Ploiești, sunt acuzați că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații dintr-un dosar care nu erau destinate publicității, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar și în protejarea intereselor unor persoane și firme cercetate în cauza respectivă.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose Liviu a permis accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obține funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.

"Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico — financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză", se arată în comunicat.

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie 2013—septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere.

În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală, notează anchetatorii.

Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiești, a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al PCA, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul MAI.

"În vara anului 2014, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin (...) a permis unei alte persoane accesul la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat", se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, Mihăilă mai este acuzat și că în vara anului 2014, în calitatea deținută, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plângere formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații.

Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, pentru a fi valorificată.

"În vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofițer de poliție, a pretins unui om de afaceri aflat în relații foarte apropiate cu lideri politici locali și centrali, susținere politică pentru ocuparea unor funcții în cadrul MAI, lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru a-l determina să îi ofere informații ce nu erau destinate publicității, fapt care s-a și realizat în perioada septembrie 2013—octombrie 2013. Informațiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Mihăilă Aurelian Constantin", precizează comunicatul DNA.

Deputatul Sebastian Ghiță mai este acuzat în acest dosar și de faptul că a condus pe drumurile publice un autoturism având permisul suspendat.

Concret, la data de 22 iulie 2012, Ghiță a fost depistat pe raza localității prahovene Bărcănești, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

"La data de 22.07.2012, în calitate de împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliție al județului Prahova, la solicitarea lui Ghiță Sebastian Aurelian și în schimbul oferirii de către acesta a sprijinului pentru menținerea în funcția de inspector șef al IPJ Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN 1 pentru ca aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității), a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) și întocmirea dosarului penal. În acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghiță Sebastian Aurelian în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală", spun procurorii.

Viorel Dosaru, Liviu Tudose, Aurelian Mihăilă și Constantin Ispas au fost reținuți, miercuri seară, de procurorii DNA Ploiești, ei urmând a fi prezentați, joi, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile .

Dosaru este acuzat de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență și favorizarea făptuitorului, iar Liviu Tudose este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informații nedestinate publicității și luare de mită.

În același dosar, Aurelian Mihăilă este acuzat de două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și cercetare abuzivă, în timp ce fostul șef al DGA Prahova, Cosntantin Ispas, este cercetat pentru trafic de influență și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Sebastian Ghiță, anchetat în acest nou dosar, solicitarea ajungând la Camera Deputaților .

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...