DNA se MUTĂ între PSD și PNL?

DNA se MUTĂ între PSD și PNL?

Hotelul Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active aflate în portofoliul RA-APPS,  dar pentru care licitațiile de vânzare eșuează de 10 ani din lipsă de ofertanți, va fi transformat în sediu de instituții publice, unii dintre potențialii chiriași, care la acest moment măsoară spațiile din clădire, fiind Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Ministerul Justiției, dezvăluie  Profit.ro . Hotelul Triumf este foarte aproape de sediul PSD! Dar și de sediul PNL! Practic, DNA, în Kiseleff numărul 12, s-ar muta cu sediul între PSD, Kiselef nr 10 și PNL, Kiseleff nr 57!

Transformarea unui hotel de o asemenea anvergură în spațiu pentru instituții publice va reprezenta o premieră pentru România după 1989.

Hotelul Triumf, clasificat la două stele și cu o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați, este amplasat pe un teren de 15.000 de metri pătrați lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Bucureștiului, și dispune de 98 de camere și apartamente pe 4 etaje, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri și o grădină de vară cu 60 de locuri.

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, în condițiile în care nu au fost găsiți doritori care să cumpere hotelul, Guvernul a solicitat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca activul să fie retras de pe lista imobilelor scoase la vânzare. 

Mai mult, cum Direcția Națională Anticorupție a solicitat Guvernului, conform acelorași surse, să îi fie asigurat un nou sediu central, având în vedere că imobilul din strada Știrbei Vodă, în care funcționează în prezent nu mai corespunde cerințelor de personal și activității instituției, hotelul Triumf a fost propus acesteia ca sediu, oferta fiind considerată atractivă. În consecință, DNA, dar și Ministerul Justiției, de asemenea interesat să se mute în acest spațiu, au început evaluarea imobilului în vederea preluării acestuia de la RA-APPS.

"Reprezentanți ai DNA și ai Ministerului Justiției au început deja să analizeze la fața locului modul în care sunt dispuse spațiile ce fel de lucrări de renovare și reamenjare ar trebui realizate și calculează totodată bugetul necesar în acest scop. În cazul în care DNA și Ministerul Justiției vor ajunge la concluzia că Hotelul Triumf este adecvat ca sediu, Guvernul va aproba în scurt timp transferul clădirii”, au declarat pentru Profit.ro sursele citate.

Și reprezentanții nou-înființatei Agentii Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate s-au arătat interesați să se mute în clădire, dar pare să fi renunțat între timp la idee. În acest moment, Guvernul așteaptă decizia DNA și pe cea a Ministerului Justiției, care analizează costurile și modul în care clădirea s-ar adecva la necesitățile acestor instituții. 

În cazul mutării în Hotelul Triumf, DNA și Ministerul Justiției vor suporta din bugetele proprii costurile renovării și, ulterior, de administrare a imobilului.

Mutarea DNA în actualul Hotelul Triumf, aflat pe Bulverdul Kiseleff, ar însemna prezența acestei instituții într-un cartier extrem de luxos, în care dețin proprietăți foști sau actuali subiecți ai anchetelor anticorupție, majoritatea politicieni și oameni de afaceri care au cumpărat sau închiriat locuințe și imobile chiar de la RA-APPS. 

Hotelul Triumf este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică de către Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații Băncii Naționale și utilizată ulterior, după al doilea Război Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.

După 1989, hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, inexistența renovărilor și a reparațiilor dese în pofida plângerilor primite din partea clienților fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor. Triumf nu și-a putut depăși astfel niciodată statutul de unitate cu doar două stele, în ciuda amplasării într-o zonă de lux a Capitalei. 

Doar anul trecut paguba înregistrată de RA-APPS la hotelul Triumf s-a ridicat la 1,089 milioane de lei, din cauza gradului extrem de redus de ocupare, de sub 20%, calculat pentru întreg anul trecut, conform cifrelor din descărcarea de gestiune a administratorilor regiei.

Imobilul a fost scos la vânzare pentru prima dată în 2007,  la un preț de pornire de 32,5 milioane de euro plus TVA, dar licitația s-a oprit atunci în instanță după ce firma Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos și care deține hotelul Athenee Palace Hilton, a contestat procedura.

În octombrie 2014, Guvernul a scos din nou hotelul la licitație și l-a ținut până astăzi inclusiv, fără să primească însă nicio ofertă, indiferent că a scăzut prețul pe parcurs, de la 19,6 milioane de euro la 15,9 milioane de euro și, ulterior, la 14,1 milioane de euro, toate plus TVA.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”