DNA: Primăria Botoșani a evitat să se constituie parte civilă în dosarul primarului Flutur (rechizitoriu)

DNA: Primăria Botoșani a evitat să se constituie parte civilă în dosarul primarului Flutur (rechizitoriu)

Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Botoșani a evitat să se constituie parte civilă într-un dosar de corupție cu prejudiciu de peste 2 milioane de lei, în care printre inculpați se numără și primarul municipiului, Cătălin Flutur, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

Decizia UAT Botoșani de a nu exercita acțiunea civilă în cadrul procesului penal a fost comunicată după trei solicitări formulate de procurori.

Într-o primă adresă, din 5 aprilie 2017, Serviciul teritorial Suceava al DNA a solicitat Primăriei Botoșani un punct de vedere oficial referitor la prejudiciul stabilit în cadrul urmăririi penale și dacă înțelege să exercite acțiunea civilă în cadrul procesului penal, cu indicarea naturii și a întinderii pretențiilor.

"În adresă, persoanei vătămate i-au fost prezentate toate actele materiale al infracțiunilor reținute în sarcina fiecărui inculpat, inclusiv cu indicarea naturii, valorii și a modalității de producere a prejudiciului constatat de organul de urmărire penală. Într-un prim răspuns la cea dintâi solicitare, UAT Botoșani ne-a comunicat situația atipică în care se află instituția, având în vedere că primarul Flutur Cătălin — Mugurel, cât și secretarul Apostu Ioan sunt inculpați în prezenta cauză, solicitându-ne punctul de vedere cu privire la persoana care urmează a fi delegată din partea UAT Botoșani pentru a da curs solicitării noastre", arată procurorii în rechizitoriu.

Ca urmare, DNA a răspuns că punctul de vedere solicitat excede competențele sale și a reiterat invitația adresată UAT Botoșani de a se constitui parte civilă în cauză.

"Ca răspuns la cea de a doua solicitare, UAT Botoșani (...) ne comunică faptul că la acel moment înțeleg să nu exercite acțiunea civilă în cadrul procesului penal, întrucât nu pot aprecia acest fapt doar în baza adresei DNA, făcând trimitere la drepturile persoanei vătămate (...). În considerarea acestor drepturi, prin adresa din 19.04.2017 i s-a comunicat persoanei vătămate posibilitatea de a studia dosarul cauzei în data de 20.04.2017, însă persoana vătămată nu a dat curs acestei posibilități", se mai arată în rechizitoriu.

Conform aceleiași surse, reprezentanții UAT Botoșani au fost în cele din urmă citați pentru audierea în calitate de persoană vătămată, iar pe data de 24 aprilie li s-a pus la dispoziție întregul material probator, pentru a fi consultat. Ulterior, procurorii le-au trimis o nouă adresă, prin care solicitau să se comunice "poziția procesuală în calitate de persoană vătămată cu privire la latura civilă".

"La data de 25.04.2017,(...) persoana vătămată UAT Botoșani ne comunică faptul că înțelege să nu exercite acțiunea civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluții de condamnare în prezenta cauză, să-și rezerve dreptul de a promova o acțiune la instanța civilă pentru tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile pentru prejudiciul produs în dauna patrimoniului UAT Botoșani, prin comiterea infracțiunii pentru care vor fi condamnați penal inculpații din dosarul de urmărire penală", se explică în rechizitoriu.

Procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată pe Cătălin Flutur , primar al municipiului Botoșani, pentru abuz în serviciu în legătură cu încheierea și derularea unui contract de concesiune care avea ca obiect exploatarea unui teren pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncțional.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, edilul este acuzat de abuz în serviciu având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit, în formă continuată.

În dosar au mai fost trimiși în judecată Adriana Zăiceanu, la data faptei director executiv al primăriei, Constantin-Cezar Puiu, la data faptei șef al Serviciului Patrimoniu, Mihaela Gontineac, la data faptei jurist, respectiv secretar, Ioan Apostu, la data faptei secretar.

DNA precizează că, în perioada 30 noiembrie 2006-19 decembrie 2011, Cătălin Flutur, în calitate de primar, și-a îndeplinit defectuos atribuțiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce privește încheierea și derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafață de 4.668 mp, proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoșani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncțional.

"Concret, în cuprinsul contractului respectiv, urmat de încheierea altor trei acte adiționale, inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea menționată în cuprinsul ofertei financiare) redevența datorată de cesionar instituției publice pe care o reprezenta. Mai exact, deși în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câștigător prezentase o redevență în valoare de 77,12 lei/mp/an (în condițiile în care în documentația de atribuire se prevăzuse o redevență minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menționat plata unei redevențe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an", se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, în demersul său infracțional, edilul a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat și contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevența, în condițiile menționate.

"Această conduită a avut drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, ce reprezintă totodată un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar", menționează DNA.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...