DNA: Moloț a creat un circuit financiar prin care fonduri publice au ajuns la societăți controlate de apropiați
Președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloț, care a fost prezentat joi instanței pentru arestare preventivă, este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea unor fapte de corupție, anchetatorii susținând că, începând cu 2010, a creat și pus în funcțiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăți care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară.
Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relațional, respectiv ginerele său, Robertto Venter Patrick, reținut și el, miercuri, de procurii DNA, și alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul DNA — Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea președintelui CJ Hunedoara cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de trafic de influență, în formă continuată (două acte materiale), luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale), luare de mită, luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării (două infracțiuni), conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.
În ceea ce îl privește pe vicepreședintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, pentru care, de asemenea, procurorii au cerut arestarea, acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor concurente de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (patru acte materiale) și spălare de bani, în forma instigării.
Ginerele lui Mircea Moloț, Robertto Patrick Venter, administrator al SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la luare de mită, în formă continuată (21 acte materiale), complicitate la luare de mită, în formă continuată, (trei acte materiale), spălare de bani (două infracțiuni) și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Viceprimarul comunei Vorta, Emanoil Milică Pup, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, prezentat și el joi Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă, este acuzat cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), dare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (trei acte materiale) și spălare de bani, în forma complicității (două infracțiuni).
Administrator al SC Viva Construct SRL și SC Euro Cons Expert SRL, Vasile Axinte este acuzat de săvârșirea infracțiunilor concurente de cumpărare de influență în formă continuată (două acte materiale), dare de mită în formă continuată (21 acte materiale ), dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă, (21 acte materiale) și complicitate la spălare de bani.
Potrivit DNA, în perioada 2011 — 2013, Moloț, în calitate de președinte al CJ Hunedoara, și-a traficat influența reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva, în scopul avantajării societăților comerciale Viva Construct SRL Deva și Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări. În schimbul sprijinului oferit, Vasile Axinte a cedat execuția unei părți din lucrările respective către societatea controlată direct în calitate de asociat și administrator de către ginerele președintelui CJ, fără a exista un contract de subantrepriză, deși legislația achizițiilor publice prevede acest lucru. De asemenea, firma controlată de Axinte a asfaltat o stradă, unde Moloț deținea un imobil, în condițiile în care lipseau proiectul tehnic și autorizațiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.
În perioada 2010-2014, președintele CJ a creat și pus în funcțiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăți care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară, susțin anchetatorii. Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relațional. Erau încheiate de fapt contracte de subantrepriză execuție lucrări, în schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu CJ.
DNA mai susține că, în 19 octombrie 2014, în calitate de președinte al CJ, Moloț s-a folosit de autoritatea dată de funcția publică pe care o deține, în virtutea faptului că îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru direcționarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din același județ, în tranșe, contrar dispozițiilor legale, suma finală fiind condiționată de modul în care alegătorii din comuna respectivă își vor exprima opțiunea de vot.
De asemenea, în perioada iunie-iulie 2014, în schimbul asigurării prioritizării plăților efectuate de Consiliul Județean Hunedoara, Moloț a solicitat, prin interpuși, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizație și fără contract, plățile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei 'comenzi'.
În schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială administrată de Emanoil Pup le derula cu CJ, Moloț a obținut foloase necuvenite pentru două firme controlate de către ginerele său sau alte persoane interpuse.
Totodată, prin alte contracte, Moloț a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a 'executării contractelor'.
Pentru același motiv, respectiv prioritizarea și/sau garantarea plăților ce urmau a fi efectuate de CJ, vicepreședinte Tiberiu Balint a primit în tranșe, prin intermediul unei firme de consultanță, pe care o controla în fapt ,peste o jumătate de milion de lei. Inculpatul a urmărit astfel, disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a 'executării unui contract de consultanță', susține DNA.
Procurorii mai susțin că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Moloț a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara referitor la reclamă și publicitate. Ulterior, el a efectuat acte de dispoziție cu privire la efectuarea de plăți privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obținute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăților administrate de către fiica sa, în sumă de aproape un milion de lei.
O altă acuzație adusă lui Moloț este că, luna trecută, cu ocazia unei percheziții efectuate de DNA în biroul său, din cadrul CJ Hunedoara, a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la deținere de către persoane neautorizate.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
AGERPRES