DNA: Mihai Rotaru, trei membri ai Comisiei ANRP și un evaluator, prezentați vineri ÎCCJ pentru arestare preventivă
Direcția Națională Anticorupție (DNA) informează că procurorii au dispus reținerea omului de afaceri Mihai Rotaru, a membrilor Comisiei de Despăgubiri ANRP, Sergiu Diacomatu, vicepreședinte, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru, și a evaluatorului Sergiu Negurici, urmând a fi prezentați vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova și beneficiar al despăgubirii ANRP, este acuzat de procurorii anticorupție de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar cei trei membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor — Diacomatu, Constantinovici și Alexandru — de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Sergiu Negurici, la data faptei evaluator ANEVAR, este anchetat pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Într-un comunicat al DNA, transmis joi seară AGERPRES, se arată că, în 17 iunie 2010, Diacomatu, Constantinovici și Alexandru, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproape 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.
DNA precizează că terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și totodată obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.
"Pentru supraevaluarea terenului, (...) Sergiu Negurici, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deși rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță", susțin procurorii.
De asemenea, din probele administrate a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relații cointeresate cu Mihai Rotaru și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.
"În schimb, Mihai Rotaru i-a remis lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011", mai menționează DNA.
AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Claudia Stănescu)