DNA: Lia Olguța Vasilescu a monitorizat constant realizarea materialelor electorale primite de la un om de afaceri (referat)
Lia Olguța Vasilescu a monitorizat constant realizarea materialelor electorale pentru campania din 2012, în valoare de aproximativ 250.000 de lei, ale căror costuri au fost suportate de un om de afaceri, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a primarului municipiului Craiova.
"În mod constant, inculpata Vasilescu Lia Olguța venea la sediul firmei lui (...) S.C. (...) S.R.L., la ore matinale, pentru a-l întreba de stadiul execuției materialelor de publicitate electorală (brichete, pixuri, căni etc.). Camioanele încărcate cu produse de publicitate electorală au fost direcționate conform indicațiilor date de Vasilescu Lia Olguța în municipiul Craiova, la locurile indicate", se arată în referat.
Materialele electorale confecționate sunt menționate în mai multe anexe la un contract. Este vorba, printre altele, de câte 50.000 de brichete și pungi personalizate, 20.000 de odorizante, 10.000 de căni și mai multe mii de tricouri și pixuri.
Procurorii susțin că același om de afaceri i-a plătit și o sumă de bani cash candidatei Lia Olguța Vasilescu, tot pentru susținerea campaniei electorale pentru funcția de primar al Craiovei. În plus, el a suportat costurile unui concert și cheltuielile de deplasare ale celui care l-a susținut, surse judiciare indicând că artistul respectiv este Goran Bregovici.
Miercuri, Lia Olguța Vasilescu a fost reținută de procurorii DNA sub acuzațiile de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.
Ea urmează să fie prezentată, joi, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.
"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic", se arată într-un comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit DNA, "donațiile" respective, estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei Liei Olguța Vasilescu.
"Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", susțin procurorii.
Conform acestora, pe de altă parte, în 2014, Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, "pentru și printr-o asociație non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209,33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu".
"Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova", arată procurorii.
Anchetatorii au reținut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.
"De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016", mai menționează DNA.
Sursa citată subliniază că inculpaților Preda și Popescu li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)