DNA: Fiica lui Mircea Cosma și fostul deputat Florin Anghel, trimiși în judecată
Andreea Cosma, fiica președintelui suspendat al Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, și fostul deputat PDL Florin Anghel au fost trimiși în judecată de DNA Ploiești, în dosarul privind vânzarea la prețuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii 'Ciuperceasca', intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, Andreea Cosma, notar public la data faptei, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, iar fostul deputat Florin Anghel, președinte al CJ Prahova la data faptei, este acuzat de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În același dosar a fost deferit justiției și consilierul județean Dănuț Cornea, care la data faptei era președinte al Consiliului de Administrație al SC Plopeni Industrial Parc SA împuternicit cu atribuții de director general, el fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, la data comiterii faptelor, "Cazarma 1375 Ciuperceasca'', situată în județul Prahova, era parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acționar Consiliul Județean Prahova.
Conform sursei citate, cazarma avea, în anul 2007, o suprafață totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp teren fără construcții — pădure și 14.166,53 mp teren cu construcții.
Procurorii arată că, în anul 2008, Dănuț Cornea și-a încălcat atribuțiile care îi reveneau în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al parcului industrial, în sensul că a semnat nouă contracte de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat loturi din "Ciuperceasca'', fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfășurarea unei licitații publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acționarilor mandatată special de Consiliul Județean și fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operațiunea economică de la controlul de legalitate și regularitate și în baza unei procuri emise cu depășirea competențelor și cu încălcarea dispozițiilor legale.
"Pentru aceasta, inculpatul Cornea Dănuț Marcel a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, președinte al Consiliului Județean Prahova de la acea dată, care, cu depășirea competențelor legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea Dănuț Marcel era împuternicit să vândă integral activul 'Cazarma 1375 — Ciuperceasca' către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, așa cum era prevăzut în procedurile legale", se arată în comunicatul citat.
Pentru comiterea infracțiunii cei doi au beneficiat de ajutorul Andreei Cosma, notar public, ea acceptând să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul ''Ciuperceasca''.
Potrivit DNA, înstrăinarea s-a făcut "fără respectarea dispozițiilor legale în vigoare privind achizițiile publice și fără a se ține seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare 'Valori de piață-etalon minim informativ' practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".
Astfel, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ''Ciuperceasca'' este în sumă de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferența între valoarea de preluare a bunurilor vândute și prețul vânzării.
Totodată, activitățile menționate au dus la obținerea unor foloase necuvenite de către reprezentanții mai multor societăți comerciale care au achiziționat diverse părți ale activului menționat la valori sub prețul de piață practicat în perioada respectivă.
De asemenea, procurorii arată că, în perioada decembrie 2005 — iulie 2008, Dănuț Cornea a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin semnarea unor contracte.
Astfel, el a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112,58 lei, având ca obiect investiții care nu erau benefice societății, cu o valoare mai mare decât cea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate și regularitate.
Cornea a mai semnat, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, un contract de lucrări, în baza căruia s-a plătit suma de 31.725,22 lei, contractul având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, documentul fiind sustras de la controlul de legalitate și regularitate.
Totodată, el a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiții la un bun care nu aparținea societății și nu erau benefice activității acesteia, la o valoare mai mare decât cea estimată, și a angajat societatea la plata unor servicii de consultanță juridică și contabilă, în baza a 8 contracte și a unui act adițional, documente pe care le-a semnat fără existența unor referate de necesitate și fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfășurarea unei proceduri de achiziție publică.
În acest mod societatea a fost păgubită cu suma de 154.857,80 lei, fiind obținute foloase necuvenite pentru părțile contractante.
Potrivit DNA, prejudiciul total produs în dauna SC Plopeni Industrial Parc SA este de 18.694.990,34 lei, sumă în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului "Ciuperceasca''.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile și asupra părților sociale/acțiuni aparținând celor trei inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Ploiești, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
AGERPRES