DNA extinde cercetările în legătură cu alte fapte în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun
Procurorii DNA au dispus extinderea și punerea în mișcare a acțiunii penale în legătură cu alte fapte penale față de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun, în dosarul de corupție și de fraudare a fondurilor europene destinate finanțării unor programe destinate persoanelor defavorizate.
În vederea confiscării extinse și pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârșirea infracțiunilor, procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea societății SC Niky Scorpion Alcom SRL, până la concurența sumei de aproximativ 30,5 milioane lei.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, Mădălin Voicu este cercetat și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Nicolae Păun pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, deturnare de fonduri, fals în înscrisuri private, spălare de bani.
Ancheta s-a extins și față de Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului "Acces pe piața muncii — O șansă pentru tine", și Florentina Rotariu, manager general al Asociației Partida Romilor "Pro Europa", ambii pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, deturnare de fonduri și spălare de bani, iar în cazul celui de-al doilea inculpat și pentru fals în înscrisuri private.
De asemenea, este anchetată Irina-Valeria Mărgărit (fostă Radu), director economic al Asociației Partida Romilor "Pro Europa", pentru deturnare de fonduri.
DNA precizează că, în contextul alegerilor parlamentare din 2012, Mădălina Voicu, folosindu-se de calitatea de președinte de onoare al Asociației Partida Romilor "Pro Europa", a solicitat și a obținut, în numerar, de la reprezentanții acesteia 100.000 lei, sumă folosită în campania electorală.
"În octombrie 2014, reprezentanții Asociației Partida Romilor 'Pro Europa', folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 și mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Contractele respective au fost semnate din partea asociației de inculpații Păun, Rotariu și Paraschiv, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului", susțin procurorii.
Anchetatorii au constatat că, în lunile ianuarie și februarie 2016, în contextul existenței prezentului dosar, Rotariu și Mărgărit au încheiat două contracte de asistență juridică în valoare totală de 96.000 euro în numele Asociației Partida Romilor "Pro Europa", fără a avea acordul Consiliului Director.
"Asistența juridică și reprezentarea în fața organelor judiciare nu a fost asigurată pentru persoana juridică Asociația Partida Romilor 'Pro Europa', ci în mod individual pentru persoanele cercetate în cadrul prezentului dosar, respectiv inculpații Rotariu Florentina, Radu Irina Valeria, Paraschiv Iulian, Paraschiv Bogdan. În aceeași perioadă, în baza celor două contracte, din conturile Asociației Partida Romilor au fost efectuate două plăți în cuantum de 297.144,6 lei", se mai spune în comunicat.
În această cauză, anterior, procurorii au dispus, în 10 februarie, urmărirea penală, alături de alți inculpați, printre care și foști șefi ANAF, față de Mădălin Voicu pentru trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani, toate în formă continuată, iar față de Nicolae Păun pentru folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată.
În cazul lui Nicolae Păun, procurorii au mai extins ancheta și în 22 februarie pentru evaziune fiscală și folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, ambele în formă continuată.
AGERPRES