DNA: Directorul adjunct al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Banat, în prezent adjunct al instituţiei, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi aprobat cumpărarea directă a unor produse la preţuri supraevaluate.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, joi, AGERPRES, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ervin Luci, la data faptei director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat, în prezent director adjunct în cadrul ABA Banat, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În faţa judecătorilor vor ajunge şi Aurica Maria Gal, la data faptei director economic în cadrul ABA Banat, Vasile Sîrbu, la data faptei consilier juridic în cadrul instituţiei, Olivia Gabriela Mangu (fostă Popescu), la data faptei angajat al Biroului Achiziţii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiş (subunitate a ABA Banat), şi a Elenei Simona Vrăşmaş, la data faptei economist în cadrul Biroului Achiziţii SGA Timiş (subunitate a ABA Banat), pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că Ervin Luci, în calitate de director al ABA Banat, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat, fără o necesitate reală, efectuarea mai multor achiziţii directe de produse (echipamente de protecţie, scule şi materiale sanitare), de la o societate comercială agreată, la preţuri supraevaluate.
"În demersul său infracţional, ce ar fi avut loc în perioada mai - iulie 2013, inculpatul Ervin Luci ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi care au avizat documentele justificative ale achiziţiilor", menţionează DNA.
Concret, spun anchetatorii, achiziţiile respective, în valoare totală de 599.332 lei, au fost posibile deoarece, prin acţiunile lor, cei inculpaţii ar fi divizat un contract în mai multe părţi distincte, cu valori mai mici, pentru a evita aplicarea procedurilor de organizare a licitaţiei publice.
"ABA Banat ar fi plătit în mod nejustificat pentru aceste achiziţii suma de 599.332 lei (inclusiv TVA), sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului instituţiei publice, întreaga cheltuială fiind efectuată fără bază legală. Corelativ, ca urmare a încheierii şi derulării cumpărărilor directe sus menţionate s-ar fi creat pentru societatea agreată un folos nepatrimonial necuvenit în valoare de 207.731 lei (inclusiv TVA)", spun procurorii.
Conducerea ABA Banat a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză, informează DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză. AGERPRES