DNA Craiova, rețineri bombă la Poliția de Frontieră. Agentul Cotoi și-a MITUIT șeful cu trei pești și o sticlă de whisky de 0,7 L!!!!
Procurorii DNA Craiova au efectuat două rețineri bombă în această seară. Ei au dispus reţinerea lui Ionuţ Damian, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, şi a lui Costel Simion, adjunct al şefului Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Calafat, pentru fapte de corupţie, printre care şi luare de mită. Ce reprezenta mita: 3 pești și o sticlă de whiskey!
Comunicatul DNA
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea, începând cu data de 12.11.2015, a inculpaţilor:
DAMIAN IONUȚ, comisar șef de poliție, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu,
- luare de mită,
- trafic de influență,
SIMION COSTEL, comisar șef de poliție, adjunct al șefului Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu,
- luare de mită,
- dare de mită,
- cumpărare de influență,
COTOI OVIDIU, agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, cu privire la săvârşirea infracțiunii de dare de mită.
În ordonanțele de reţinere se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În toamna anului 2015, inculpatul Simion Costel în calitate de adjunct al șefului Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, i-a solicitat inculpatului Damian Ionuț, șef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu (şef ierarhic al celor doi), să-și îndeplinească în mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activității de serviciu a agentului de poliție Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut.
În urma efectuării “cercetării” respective, inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel i-a fost aplicată o sancțiune simbolică, deși faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată.
În ziua de 11 noiembrie 2015, pentru a “recompensa” activitatea desfășurată de şeful lor, inculpatul Simion Costel i-a solicitat în mod direct agentului de poliţie să-i remită unele bunuri pentru a le transmite în ziua următoare inculpatului Damian Ionuţ, cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu.
Din datele existente la dosarul cauzei, a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel să-i remită produse alimentare (peşte), pentru a le transmite, la rândul său mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord.
Totodată, în același scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei pești și o sticlă de whisky 0,7 l.
Pe de altă parte, inculpatul Simion Costel a promis și oferit inculpatului Damian Ionuț bunuri procurate personal pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul șef în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude de-a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Calafat și posibil și alte aspecte privind propria carieră.
La data de 12 noiembrie 2015, în autoturismul de serviciu aparţinând lui Simion Costel au fost găsite de procurorii anticorupţie bunuri alimentare și băuturi care urmau să fie predate, în cursul aceleiași zile, inculpatului Damian Ionuț, în zona Sectorului de Poliție de Frontieră Vedea, conform înțelegerii verbale dintre ei.
Inculpaţilor Damian Ionuț, Simion Costel Şi Cotoi Ovidiu li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 13 noiembrie 2015, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații şi Protecţie Internă şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.