DNA: Control judiciar în cazul a doi oameni de afaceri acuzați de fraudare fonduri comunitare
Procurorii DNA Bacău au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de doi oameni de afaceri, acuzați de fraudare de fonduri europene.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, cei doi administratori de firmă sunt Hatam Faraj, anchetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, iar Muftin Atwan Faraj, pentru evaziune fiscală (2 infracțiuni), uz de fals și complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
DNA precizează că, în perioada 2009 — 2010, în contextul proiectului ''Realizare abator de păsări, sat Prăjești, comuna Prăjești, județul Bacău'', Hatam Faraj, beneficiind de ajutorul fratelui său Muftin Atwan Faraj, a obținut pe nedrept suma de peste 670.000 lei, reprezentând fonduri europene nerambursabile SAPARD.
"Concret, Hatam Faraj, în calitate de reprezentant legal al societății beneficiare a proiectului, a depus la APDRP (agenție ce asigură finanțarea investițiilor rurale) dosarul de achiziții pentru lucrări (instalații hidro sanitare, instalații electrice, arhitectură, ventilații și drumuri și platforme), din care rezultă faptul că beneficiarul organizase o procedură de selecție de oferte formală, câștigătoare fiind o firmă special înființată, administrată în fapt de Muftin Atwan Faraj. În același scop, inculpatul Hatam Faraj a declarat în fals că nu are 'niciun fel de legături de rudenie și niciun interes de altă natură cu firma ofertantă câștigătoare a selecției de oferte'", se arată în comunicat.
Sursa citată subliniază că, în 31 martie 2010, Hatam Faraj a solicitat la tranșa a V-a de plată decontarea cheltuielilor aferente lucrărilor pretins realizate de societatea administrată în fapt de către fratele său, depunând în acest sens la APDRP 35 de facturi fiscale, deși o parte din lucrări nu au fost executate de această firmă.
Anchetatorii au reținut că, ulterior, pentru a da o aparență de legalitate restituirii sumelor de la societatea câștigătoare a licitației către cea beneficiară a proiectului, Muftin Faraj a evidențiat în actele contabile cheltuieli de aproximativ 1,9 milioane, în relația cu firma fratelui său, cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni comerciale reale.
Procurorii mai arată că, prin înregistrarea acestor cheltuieli fictive, firma respectivă s-a sustras de la plata unui impozit pe profit de peste 252.000 lei și a unei TVA colectate în sumă de aproape 300.000 lei, producându-se astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de aproximativ 552.000 lei.
În 26 octombrie 2010, pentru a da o aparență de legalitate transferurilor de sume dintre cele două societăți, Hatam Faraj a încheiat cu administratorul statutar al firmei controlate de fratele său un contract de împrumut, antedat în fals, pe care Muftin Faraj l-a depus, în ianuarie 2013, la Garda-Financiară — Secția județeană Bacău.
"În scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, respectiv pentru a împiedica stabilirea de către organele fiscale a taxelor și impozitelor datorate de societate ca urmare a relației cu firma fratelui său, Muftin Faraj a ascuns actele contabile, refuzând să le pună la dispoziția Gărzii Financiare — Secția județeană Bacău", se mai arată în documentul citat.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. AGERPRES