DNA cere pedepse cu executare pentru Șova și Ponta. La Ponta orientate spre mediu, la Șova spre maxim

DNA cere pedepse cu executare pentru Șova și Ponta. La Ponta orientate spre mediu, la Șova spre maxim

Procurorul DNA a cerut marti condamnari cu executare in cazul fostului premier Victor Ponta si al fostului senator PSD, Dan Sova. Procesul continua la Inalta Curte cu pledoariile avocatilor, relatează  Ziare.com .

Procurorul DNA a solicitat condamnarea lu Victor Ponta pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani. Procurorul a mai cerut si o pedeapsa complementara in cazul acestuia. "Pedepsele sa fie spre mediu, iar ca modalitate de executare sa fie cu privarea de libertatate", a cerut procurorul DNA.

DNA a mai cerut Inaltei Curti confiscarea de la Victor Ponta a mai multor sume de bani primite de la firma de avocatura Sova si Avocatii.

In cazul lui Dan Sova, procurorul DNA a solicitat Inaltei Curti condamnarea fostului senator la pedepse orientate spre maxim, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si spalare de bani.

Reprezentantul Ministerului Public a mai cerut ca cei implicati in acest dosar -Victor Ponta, Dan Sova, Laurentiu Graure, Laurentiu Ciurel si Dumitru Cristea - sa plateasca prejudiciul din acest dosar.

Procurorul isi continua pledoaria in acest moment la Inalta Curte. Urmeaza apararea facuta de avocati si ultimul cuvant al celor inculpati.

Judecatorii Ioana Alina Ilie (presedinte), Ioana Bogdan si Lavinia Lefterache trebuie sa dea decizia in acest caz. Aceasta nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de 5 judecatori.

Cazul se judeca din 2015

Dosarul este pe rolul Inaltei Curti din septembrie 2015.

In acest caz, Victor Ponta a fost trimis in judecata, alaturi de fostul senator Dan Sova, de Laurentiu Dan Ciurel si Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta in acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului.

Inalta Curte a stabilit pe 27 februarie ultimul termen in dosarul Turceni-Rovinari. Ponta a dat un supliment de declaratie

Acuzatiile DNA

Procurorii il acuza pe Victor Ponta ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul sau de avocat, a obtinut de la Societatea Civila de Avocati "Sova si Asociatii" 181.439,98 de lei, pentru activitati care figureaza in acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, iar Dan Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii" la data faptelor, pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si spalare de bani.

Laurentiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea si Laurentiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz in serviciu.

De ce este acuzat Sova

In dosarul Turceni-Rovinari, fostul senator Dan Sova a fost trimis in judecata in ianuarie 2016, fiind acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Alaturi de Sova este judecat si Mihai Balan, fost director general al CET Govora, pentru trafic de influenta si abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, atunci director general al CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unor contracte de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro pe luna.

In urma demersurilor lui Dan Sova pe langa Mihai Balan, in decembrie 2011 si mai 2013, Balan a incheiat doua contracte de consultanta cu firma de avocatura reprezentata de martorul denuntator, iar in perioadele ianuarie-octombrie 2012 si respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, platile efectuate in baza celor doua documente, cu incalcarea prevederilor legale si a normelor interne de functionare a societatii respective, sustin anchetatorii.

Potrivit procurorilor DNA, aceste contracte nu erau justificate pentru ca atunci CET Govora avea un departament juridic in care isi desfasurau activitatea sase juristi, iar problematica dosarelor aflate in lucru nu impunea asistenta din partea vreunei societati de avocati. 
 

 


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...