DNA cere majorarea pedepsei pentru senatorul Marius Isailă - acțiunile sale au prejudiciat credibilitatea Parlamentului
Procurorul DNA le-a cerut, luni, magistraților de la Curtea Supremă condamnarea senatorului Marius Isăilă, acuzat de trafic de influență, la o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege.
Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă a judecat ultimul termen al apelului în acest dosar.
Procurorul de ședință le-a solicitat magistraților să mărească pedeapsa primită de Isăilă în prima instanță — patru ani de închisoare cu executare.
"Solicităm să admiteți apelul și să dispuneți condamnarea inculpatului Marius Isăilă pentru toate cele trei fapte de trafic de influență. De asemenea, vă solicităm o pedeapsă orientată către maximul special", a precizat procurorul.
El a susținut că acțiunile comise de senator au prejudiciat "imaginea, prestigiul și credibilitatea instituțiilor publice, fie că este vorba de Ministerul Finanțelor sau Parlamentul României, iar faptele denotă o personalitate care nu are respect față de lege, față de funcții și față de instituții".
Procurorul a solicitat instanței și confiscarea sumei de 245.000 de euro de la Marius Isăilă și Cristian Ene, dar și menținerea măsurilor asiguratorii impuse până în acest moment.
În ultimul cuvânt adresat în fața instanței, Marius Isăilă s-a întrebat de ce procurorul a fost de acord, într-o primă discuție, cu confruntarea și testul poligraf în acest caz, iar ulterior s-a răzgândit.
"Am doi copii acasă și îmi este foarte greu. Când am văzut decizia instanței (condamnarea de la prima instanță — n.r.) m-am prăbușit. În faza de urmărire penală nu am dat declarație, nici la fond, probabil a fost vina mea sau a avocatei, nu contează. (...) În timpul urmăririi penale, domnul procuror mi-a spus: ăsta este prețul plătit că am plecat de la PDL la PSD", a afirmat Isăilă.
În final, el a spus că va accepta decizia, pentru că respectă instanța și niciodată nu a făcut nimic care să contravină legii și bunului-simț.
La rândul său, Cristian Ene, fost consilier al senatorului, judecat în dosar, a admis că a greșit, dar, după ce a fost prins, a încercat să facă toate demersurile pentru a dovedi că s-a îndreptat.
"Nu știu ce vreau acum, dacă mă întrebați. Nu sunt putred până în măduva oaselor", le-a spus Ene judecătorilor.
Judecătorii au rămas în pronunțare urmând să dea o decizie definitivă în acest caz.
Marius Ovidiu Isăilă a fost condamnat, pe 12 aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani închisoare cu executare trafic de influență și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit deciziei instanței, Isăilă a primit două pedepse de doi și trei ani de închisoare pentru trafic de influență și o pedeapsă de un an închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele trei pedepse și a adăugat un spor de un an închisoare, astfel încât a rezultat o condamnare de patru ani închisoare, plus doi ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit.a, b si g Cp.
Judecătorii au menținut controlul judiciar pe cauțiune față de Marius Isăilă și au dispus confiscarea sumei de 180.000 euro.
În același dosar, consilierul parlamentar Cristian Ștefan Ene a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare și efectuarea de 100 de zile muncă neremunerată în folosul comunității, plus confiscarea sumei de 20.000 euro.
AGERPRES